Ww,golf,1.9,TDI

12 Mar 2010, 18:37

Witam.Posiadam Golfa IV 1.9 TDI 110 k/m.Mam pytanie koledzy do Was a mianowicie:każdorazowo od pewnego czasu po uruchomieniu silnika na prawym zegarze na małym wyświetlaczu poniżej przebiegu auta w miejscu, gdzie są kasowane kilometry wyskakuje mi i mruga alarm:service 01L-co to oznacza?, czy to coś poważnego? bo nie zauważyłem jakiś skutków ubocznych.Kasuje ten alarm tak jak się kasuje kilometry i po problemie do czasu ponownego odpalenia silnika.Za odpowiedzi z góry dziękuję.
bebek
Nowicjusz

Miejscowość: Janowice
  • 12 Mar 2010, 19:22

Który rok tego Golfa?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Mar 2010, 19:48

rocznik 99
    bebek
    Nowicjusz

13 Mar 2010, 09:05

Jeżeli chodzi o Service Oil ( napisałeś O1L) to przy wyłączonym zapłonie wciśnij i przytrzymaj przycisk z prawej strony zestawu wskaźników, włącz stacyjkę. Na wyświetlaczu powinien pokazać się napis Serwice Oil. Następnie puść ten przycisk i przyciskiem z lewej strony zestawu wskaźników obracaj w prawo do momentu, aż na wyświetlaczu pokaże się " serwice ----". No i wyłącz zapłon.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 16:36

Próbowałem zrobić tak jak mi napisałeś ale nic z tego.Jak wsiadam do auta i zapłon jest wyłączony to nie ma alarmu,po przekręceniu kluczyka zaczyna migać service( nie wiem czy to O1L czy OIL ,ale jest dokładnie tak:service 0IL,tylko na cyfrowym wyświetlaczu nie wiem czy I to jedynka czy duże i, ale jest jak wyżej},ale za próbe pomocy dziękuję .Może jeszcze ktoś będzie miał jakiegoś pomysła.Ale i tak się wybiorę do elektryka bo mi to nie daje spokoju,bo wózek musi być cacy.
    bebek
    Nowicjusz

13 Mar 2010, 16:58

w twoim roczniku chyba trzeba na kompa podjechać i skasować .
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki wpływ na prędkość ma hałas silnika, a jaki muzyka?
      Badania wykazują, że hałas silnika ma wpływ na prędkość, z jaką jedzie kierowca. Gdy kierowca nie słyszy natężenia pracy silnika, jeździ szybciej i znacznie zaniża szacowaną przez siebie prędkość, z jaką się porusza*. A jak ...

14 Mar 2010, 08:20

Dodam, że to co ci się wyświetla, przypomina ci o wymienie oleju. Sprawdz w jakim stanie masz olej i kiedy był wymieniany. Może warto go jednak wymienić?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

19 Mar 2010, 18:53

Witam ponownie.Odnośnie alarmu service OIL miałeś racje,zbliżała się wymiana oleju .Olej wymieniony,alarm skasowany wszystko ok. Jeszcze odnośnie tego alarmu,bo tego wcześniej nie wiedziałem - informacja dla tych którym się taki alarm włączy-to nie jest żaden poważny alarm(ja o tym nie wiedziałem i miałem lekką obawę] i nie ma co panikować to jest tylko informacja o zbliżającym się okresie wymiany oleju tzw. inspekcja drogowa. Ale tera jestem mądry nie hłe.Moto Albercik dzięki za pomoc -życzę szerokości.
    bebek
    Nowicjusz