Wybór aut - 5000 zł

08 Lut 2020, 21:05

Witam. Więc i ja przychodzę z swoim tematem o auto, obecne baleno jest zżerane przez rdze, a i 3 lata tym samym autem sie powoli nudzi i chce coś nowego. Sprawa wyglada tak. Wymagań sporych nie mam, a wiem, że w tej cenie brać to co sie trzyma kupy, nie zżarte rdzą, pali jeździ, skręca i hamuje. O wyposażeniu nie mówię, co się trafi fajne to będzie z tym wyposażeniem i zaakceptuje, a prawie większość aut ma elektryczne szyby, zamek i lusterka, no i klimatyzacja. O ile sprawna. Auto głownie do dojazdów do pracy. 12 km do pracy mam, 6 do pracy, 6 do domu. Czyli na tydzień coś koło 60/70km. Na rok wyjdzie z 3/4 tyś maks, ale nawet wątpię w to. Czasami jakieś wyjazdy typu nocna jazda czy coś, takie auto koło domu także. Budżet powiedzmy koło 5tyś, jestem w stanie odczekać do kwietnia i mieć koło 6 tyś, ale fajnie jak by i coś się super trafiło poniżej 5 tyś. Wiec co wybrać? Osobiście podobają mi się Astra G, Golf 4, Audi A4B5 jest ładne, B5 Passat też fajny, a3 Audi także. Wiec głównie coś z gamy VW/Opel/Audi, jakiś seat też mógłby byc. Oczywiście domyślam się, że to wszystko może być zaniedbane, zajeżdżone i zardzewiałe, ale zawsze się coś może uda fajnego trafić w tych pieniadzach z tej marki, poszanowanego. Jestem z okolic lublina. Co polecacie? szukać to co najładniejsze z tych marek, czy oblać np dajmy na to Astre G i wyszukiwać jej do skutku aż trafi się coś fajnego? i co fajnego w tej kasie i co najlepsze ? Auto będzie już na dłuższy okres, kilka lat, wiec posłużyć trochę ma. Pozdrawiam serdecznie. Z kupnem nie śpieszy mi się, temat będę pewnie wałkować do jakiegoś maja bo do tego czasu chce zakupić auto już, ale chce się już zorientować co i jak.
gber44

0

08 Lut 2020, 21:27

Z tych aut co wymieniłeś to nic nie kupisz w znośnym stanie za 5 tys. zł. Nie mówiąc już o służeniu nieco dłużej.

Spójrz na:
Clio 1.4
Corsa 1.2
Golf III
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
0

08 Lut 2020, 22:42

gruber99 napisał(a):Co polecacie?
nie patrzeć na markę i model tylko kupić to, co trafi Ci się blisko domu i w najlepszym stanie. Zadbany Lanos będzie lepszy niż zajechany i podpicowany Golfa/a3
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

09 Lut 2020, 10:44

Marcel2727 napisał(a):Z tych aut co wymieniłeś to nic nie kupisz w znośnym stanie za 5 tys. zł.
a ile można chcieć za 20 letnie auta?

Da się spokojnie coś kupić w tych pieniądzach. Ale najlepiej sam wiesz nie patrząc na markę model rodzaj paliwa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

09 Lut 2020, 11:10

Auta które wymieniłeś prócz astry będą raczej w marnym stanie i może się zdarzyć że więcej włożysz w naprawy niż to warte.

Ja bym postawił na coś bardziej wdzięcznego jak Clio II albo Punto 2 w których naert jak coś się popsuje to będzie kosztować grosze. Ewentualnie jak ci nie zależy na rozmiarach to VW lupo :D
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
0

09 Lut 2020, 11:22

Trochę szkoda mi dawać za 3 golfe tyle kasy, jak auto i tak nadal 25 letnie prawie. Renault i fiata jakoś nie chce, nie mam przekonania. Wybredny nie jestem, ale najbardziej myślę o Astrze G, albo Golf 4. Pytanie jakie silniki w tym wybrać i na co zwracać uwagę?
gber44

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...

09 Lut 2020, 13:15

Nie wiem, czy się na mnie nie wyleją jakieś pomyje, ale ja celowałbym np. w to autko - [link do oferty na Allegro wygasł]
Można też poszukać co z Daewoo. FSO i Daewoo w tamtych latach robiło naprawdę dobre auta. Tym bardziej, że Daewoo, to głównie auta z gamy Opla.
Auta, które wymieniłeś są raczej mało awaryjne. Audi, ale po lifcie i oprócz bazowego 1.6, bo on nie miał klimy. No i co fajne, miały napęd na 4 koła...
Nawet Diesel 1,9 TDi był bardzo dobry. Bolączką jest aluminiowe przednie zawieszenie. Ale na szczęście co by się w tym nie zepsuło, to koszty napraw nie są wielkie, bo jest do tego pełno zamiennych części używanych, a i nowe nie są drogie.
B5 będzie ciężko w dobrym stanie. Dobre Passaty widać po cenach.
Renault i Fiata sobie odpuść tak jak sam piszesz.
Celuj raczej w Opla, Audi, Daewoo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
0

09 Lut 2020, 13:37

Kao może naucz się czytać ze zrozumieniem, bo napisałem o modelach, o których pisał :) Oczywiście reszta zrozumiała, a Ty szukasz problemu tam gdzie go nie ma, chyba że znajdziesz sprawne auta o których napisał i to nie jakieś pojedyncze sztuki. Kolejna sprawa to, to czy takie Clio czy Corsa nie będzie od tego lepsze, ale pewnie to przemyślałeś...
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
0

09 Lut 2020, 13:58

Panowie - spokojnie :wink: Przypomnę, że mamy pw :wink: Znacie temat?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
0

09 Lut 2020, 18:29

gruber99 napisał(a):Renault i fiata jakoś nie chce, nie mam przekonania
za mało kasy żeby wybrzydzać, ale Twój wybór. Przypomnę, że auta "gorszych" marek łatwiej trafić od pierwszych/wieloletnich właścicieli.
gruber99 napisał(a):najbardziej myślę o Astrze G, albo Golf 4. Pytanie jakie silniki w tym wybrać i na co zwracać uwagę?
w Golfie unikaj 1.4, bo nie jedzie, sporo pali i zazwyczaj nie ma nic na wyposażeniu, reszta jest ok. W Oplu w sumie wszystkie realnie dostępne silniki są ok. Należy omijać słabowite 1.2 oraz awaryjne 2.0 DTI, 2.2 DTI oraz benzynowe 2.2.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

09 Lut 2020, 18:46

Te 2.0 DTI to taki troszkę mit bo w większości winna jest pierdoła a ludzie wymieniają wtryski i pompy za kilka tysi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

09 Lut 2020, 19:01

Niby tak, ale auta z tym silnikiem mają śmieciową wartość na rynku wtórnym + są zajechane (przerabiałem to niedawno ze znajomym). Żeby nie było - TDI nie będzie pod tym względem lepsze :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

15 Lut 2020, 08:08

Na jakiś kwiecień powinienem mieć gdzieś koło 6000 zł. Będę szukał coś z Astry G/golfa 4/A3 Audi. Będę podrzucać ogłoszenia i odzywać się. Pozdrawiam.
gber44

0

05 Mar 2020, 18:05

[link do oferty na Olx wygasł]
co sądzicie? warto obejrzeć?
gber44

0

05 Mar 2020, 19:05

Marcel2727 napisał(a):Kao może naucz się czytać ze zrozumieniem, bo napisałem o modelach, o których pisał

Napisał ogółem bo każde z wymienionych aut ma już ponad 20lat..

gruber99 napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/audi-a3-1-6-s ... DMQGY.html
co sądzicie? warto obejrzeć?

S-line o kur.. haha przecież to zwykłe A3 8L :lol:
Ogólnie to z przodem od strony kierowcy coś było i te srebrne lusterka i listwy.. jakaś taka kombinowana..

A co powiesz na takiego Focusa? Już rzadki widok na naszych drogach ale masz pod nosem i jeśli zdrowa buda (co się naprawdę może zdarzyć) to śmiało można się zastanowić.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0