Kombi do 30 tyś. - szukam samochodu rodzinnego

04 Mar 2020, 11:49

Witam
Postów o podobnej tematyce jest dość sporo, ale mało jest "świeżych" informacji, no i uzytkownicy jednak szukali modeli o nieco innych parametrach, więc zdecydowałem się zasięgnąć porady.

Szukam rodzinnego samochodu( a więc raczej w gre wchodzi tylko kombi, żeby wózek łatwo zapakować) do 30 tyś zł. Tu w zasadzie moje pojęcie na temat samochodów się kończy :(
Obecnie jezdziłem fiatem bravo z 2009 roku, silnik 1.4 tjet 120 km. Miałem go 3 lata,nic się nie wydarzyło, osiągi jak dla mnie ok, jedynie spalanie troche spore.

Do tej pory byłem nastawiony mocno na astre J z silnikiem 1.4 turbo 140 km i założeniem do niej instalacji lpg. Był to mój faworyt przez długi czas, jednak im więcej czytałem nt.tegoż oto modelu, tym coraz więcej negatywnych opinii się pojawiało.(może to siła autosugestii) Brałem pod uwagę też insignie, ale w tym budżecie to jedynie 1.8 140 km, o którym piszą raz tak raz siak. Jedni, że to lpg idealny, inni że mam zapomnieć. Bądz tu mądry
Zacząłem także rozważać zakup diesla, którego tak bardzo się do tej pory bałem. Obecne silniki benzynowe to w dużej mierze także turba i dwumasy, a zle dobrana instalacja może sprawić, że koszta napraw przewyższą tego "strasznego" diesla.
Z innej za to strony, nie robię zbyt wielkich przebiegów. Rocznie to ok 15 tyś, długa trasa 2 razy w roku, reszta pół na pół miasto z drogami szybkiego ruchu(mieszkam w dość dogodnej lokalizacji). Zatem pewnie większość odradzi mi i lpg i diesla, bo "po co". Chciałbym jednak choć trochę na tym paliwie oszczędzić,a ciężko będzie mi znalezć benzyne, która przy kombi spali tyle co przy kompakcie xD

Wiem, że kupując używkę nigdy nie wiem co mnie czeka, ale biorąc pod uwagę fakt, że planuję jezďzić tym autem ok 5 lat, chciałbym wybrać "najmniejsze zło".

Jestem otwarty na każdą propozycję, zarówno pod względem modelu jak i silnika.
Nie biorę pod uwagę jedynie C5 ilaguny III bo mi sie kompletnie nie podobają. Ogólnie mam do aut francuskich uraz(w rodzinie sporo się przewinęło, każde mocno problematyczne), ale nie mówię na 100% nie.
Nie mam też pragnień pt "rocznik minimum 2012 i przebieg max 150 tyś" bo rocznikiem i przebiegiem się nie jezdzi. Wiadomo, że nie poluję na jakiegos lexusa 2005 rok 300 tyś przebiegu, wszystko z głową.

Proszę o pomoc, muszę kupić auto jak najszybciej, bo swoje dotychczasowe sprzedałem i nie mam czym jezdzić :P a tak jak mówię- byłem już zdecydowany na astrę, a teraz tak się zakręciłem, że nie wiem NIC. Żona też sprawy nie ułatwia, bo kupiłaby oczami najchętniej jakieś bmw albo audi(tez nie wykluczam , obawiam się jedynie kosztów utrzymania, biedny nie jestem, ale bez przesady xD)

Pozdrawiam serdecznie
Denis123
Nowicjusz

05 Mar 2020, 11:29

Tak sobie przeczytałem wszystko co napisałeś i ciężko Ci będzie cos znaleźć w miarę dużego ale i za razem oszczędnego coś co będzie w miarę bezawaryjne, a do tego zapewni komfort jazdy też w trasie :)

Już gdzieś pisałem o tym samochodzie ale t dorzucę ci jeszcze jeden model z takim samym silnikiem. Chodzi mi o Avensisa T25 po lifcie po 2006 roku z silnikiem 1.8 VVTI w benzynie w wersji kombi. Tu możesz jeszcze popatrzeć na Toyotę Corollę Verso z takim samym silnikiem.
W tej cenie możesz znaleźć też nowszy model T27 i tu jest trochę inny silnik ale też ma pojemność 1.8 lub 2.0 oba Valvematic tylko w tej cenie ciężko będzie znaleźć zadbany egzemplarz np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (link jest przykładowy do modelu T27).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Mar 2020, 14:43

Ideałem byłoby Mondeo Mk4 w Kombi - auto nawet okej wyposażone, Mondeo ma najlepsze kombi niestety kosztem gabarytów. Silnik 2.0 (nie ecoboost) oraz 2.5T - wsadzisz sobie LPG i będziesz sobie spokojnie jechał tym krążownikiem.

Co do C5 to silnik (jest jak najbardziej w porządku) ten sam w Mondeo, zawieszenie straszy, ale w dobrym stanie powinno Cię przekonać do francuzów. Do Laguny 3 mogę się wypowiedzieć tylko, że jest to kompletnie inne auto względem Laguny 2.

Coś premium to mi Mercedes E przychodzi do głowy.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

05 Mar 2020, 20:52

Marcel2727 napisał(a):Co do C5 to silnik (jest jak najbardziej w porządku) ten sam w Mondeo, zawieszenie straszy
i Ty się dziwisz, że dostajesz ostrzeżenia...
Który silnik jest taki jak w Mondeo? Mógłbyś to doprecyzować. I czym straszy zawieszenie? Choć i tak autor nie jest zainteresowany tym autem, więc out.

Autorze, możesz poszukać Volvo v70. Praktycznie każdy silnik jest ok, skupiłbym się na tych r5, choć 2.0 145KM ten co w Mondeo też jest ok.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

06 Mar 2020, 20:06

Dziekuje wszystkim za opinie ;)
Napewno zawęziły moje typy.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Co powiecie o chevrolecie cruzie? Brat blizniak astry, tylko nieco gorzej wykonany. No właśnie. Czy warto się pokusić na niższą cenę, czy jednak jakość jest wyczuwalnie gorsza?
Denis123
Nowicjusz

06 Mar 2020, 20:27

Najlepiej obejrzyj jakiegoś i sam się przekonaj. Są różne gusta i to co mi przeszkadza dla Ciebie może nie mieć żadnego znaczenia.
Jeśli zależy Ci na niskich kosztach to jakimś tam plusem w cruze jest stary, sprawdzony silnik 1,8, którego w astrze już zabrakło.
Z drugiej strony różnice cenowe astra vs cruze nie są spektakularnie duże
Invi
Forumowicz VIP

07 Mar 2020, 09:29

@Mike 2.0 HDI - już prostująca na maksa to diesel, a zawieszenie to hydropneumatyka. Chciałem, by autor po prostu wziął to pod uwagę i być może przekonał się do francuzów. To miała być tylko sugestia i nie musisz być od razu taki agresywny :)
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

07 Mar 2020, 23:22

Tylko po co mieszasz dwa rodzaje zasilania? Z Twojego poprzedniego postu wynikało, że 2.0 PB w Mondeo = 2.0 PB w c5...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004