Wybór auta 10-11 tyś

04 Wrz 2015, 18:09

Witam,

Planuję zakup " nowego " auta i mam pewne dylematy na co się zdecydować.

Roczny przebieg : 20-30 tyś
Nadwozie : interesuje mnie raczej tylko sedan/limuzyna
Użytkowanie : Codzienny dojazd do pracy w dwie strony coś koło 40 km,
czasem krótkie dystanse po 3-7 km po miasteczku, raz na jakiś czas trasa ( weekend wycieczka itp ) 300 + km.

Zacznę może od tego, że auta które użytkowałem to mercedes w201 2.0d i obecnie Mercedes w202 1.8 benzyna czyli pierwsza generacja C klasy.
Ogólnie dynamika auta mi odpowiada mogło by być troche lepiej ale nie ma co narzekać. Jedyny minus to korozja...
Chciałbym coś kupić czym pojezdziłbym pare lat z trwałym silnikiem i w miare dobrymi blachami.
Zastanawiałem się nad :
- Audi a6 c4 tylko 2.5 tdi 140 km
Wydaje mi się, że w tej budzie dość dobrze by sobie dobrze radził ten motor + wiele pozytywnych opinii na jego temat. Jedyny minus to, że auto już jest dość wiekowe i trudno raczej było by coś dostać niezajechanego..
Zaznaczam odrazu, że myślałem od a4 b5 z jakimś 1.8t, ale po za tym silnikiem auto kompletnie do mnie nie przemawia. Kłopotliwy zawias, dość biedne wyposażenie i cena zakupu..

- Mercedes w210 ( chyba jakiś diesel z rodziny CDI lub benzyna z gazem ) tylko czy warto rozglądać się za tym modelem ? Mam bardzo mieszane uczucia, głównie chodzi o korozje. Na + auto mega wygodne miałem okazje jechać 2.9 td. Jestem ciekaw waszej opinii czy warto się w to pchać czy lepiej odpuścić.
Jakie silniki są warte uwagi w tym modelu ?

- Honda Accord VI 1.8 / 2.0

Dość ładny japończyk, wydaje mi się, że napewno lepsza opcja od a4 b5.
Na + dość dobre silniki w miare dynamiczne i po moim aktualnym Mercedesie nie żałowałbym chyba przesiadki na tego Accorda. Jak to jeszcze jest z popijaniem oliwy w tych silnikach ?
W przypadku Hondy kupowałbym czystą benzynę bez gazu.

Wiem, że przedstawiłem auta dość różnych segmentów, ale sam nie wiem na co moge się zdecydować. Interesuje mnie najbardziej ten Accord/Audi.
Prosiłbym jeszcze o jakieś propozycje, jakiegoś japończyka/niemca ?

Mój budżet 10-11 tyś.
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Wrz 2015, 20:03

Wybrałeś bardzo dobre samochody ze świetnymi silnikami, ale w związku z ich zaawansowanym wiekiem będzie problem, żeby znaleźć coś w odpowiednim stanie technicznym. Do listy możesz dorzucić:
- Toyotę Avensis 2.0 128KM + LPG albo 2.0TD (mój kuzyn jeździł wcześniej Avką w dieslu, obecnie w benzynie i jest bardzo zadowolony, niestety mało tego w ogłoszeniach),
- BMW E34 525i + LPG (tu o opinię pytaj kirina88 albo pkc, nie miałem do czynienia z tym autem, ale zbiera tu dobre recenzje),
- Peugeot 406 1.8 albo 2.0 + LPG (wiem, Francuz, ale wyjątkowo udany).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...