Wybor auta dla mlodego kierwocy

24 Cze 2010, 21:53

Witam mam juz prawie 18 lat (koncze we wrzesniu) jestem juz po 25h godzinach praktyki i juz niedlugo egzamin wewnetrzny z praktyk. Po skonczeniu kursu bede czekal tylko na egzamin panstwowy.
Jako ze mam do dyspozycji juz teraz 9tys to mysle czy juz w sierpniu nie kupic sobie autka, a egzamin i tak musze zdac czy za 1 czy za 10 razem, to juz czas pokaze. Ale nie mam co czekac bo narazie mam wakacje i bede miec wiecej czasu na jezdzenie i ogladanie wstepnie podobajacych mi sie ofert. I tu pytanie do was jake autko byloby najlepsze dla mlodego kierwocy? Zeby bylo w miare latwe w prowadzeniu (czyt. wspomaganie, abs, el.lusterka itd.)
Narazie, no chyba juz raczej napewno przejzalem wszystkie auta i wytypowalem te ktore spelnaja moje oczekiwania czyli (kolejnosc wedlug najbardziej chcianego :)
1. Fiat coupe 1.8 badz 2.0 16v bez turbo
2. Renault Megane I (tylko coupe)
3. Opel Corsa B (powyzej 1998 roku, silnik 1.4 wzwyz)
4. Opel astra I hatchback (tylko, sedan i kombi nie wchodzi w gre, slinik 1.4 +)
5. Hyundai Coupe (rok ponad 1998)

Najbardziej zwracam uwage na co? Hmm.... raczej na przyjemnosc z jazdy i komfort, pozniej spalanie i serwisowanie, wyglad tez jest dosc wazny, ale nie tak bardzo jak full wyposazenie. Co bedzie najlepsze dla mlodego kierwcy?
mlody109
Nowicjusz

Miejscowość: Zdunska Wola

24 Cze 2010, 22:13

Licz sie z tym ze takie samochody sportowe mimo ze beda sie dobrze prowadzic moga byc dla ciebie za mocne. I licz sie z tym ze beda palic grubo ponad 10l na miescie, a jako ze bedziesz mlodym kierowca to nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie chyba ze bedziesz rzadko jezdzic. Renowke bym odpuscil bo slyszalem ze sa dosc awaryjne.
Astra? Nie wiem czy za 9k warto sie pchac w te stara astre ktora lapie juz powoli rdza.
Opel corsa jest fajnym autkiem szczegolnie 1.6 Gsi ze 115km silnikiem, ladnie ciagnie po asfalcie. I przy corsie bym obstawial, o hyundaiu nic nie wiem wiec nic nie napisze, a fiat to fiat napewno bedzie dosc sporo palil ale raczej tani w czesciach byc powinien
PS: aha w corsie jedynym mankamentem moze byc dla ciebie trudno dostepne full wyposazenie no bo w tym silnikach 1.4-1.6 bylo ono raczej skromne
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

25 Cze 2010, 08:57

Taka moja propozycja.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
pelo177
Nowicjusz

Miejscowość: CCH

25 Cze 2010, 13:12

z tego co zes tu nabazgbral kolego to ja bym bral corse z 1.6 silnikiem albo 1.4 tez w sumie daje rade :PP jedyne normalne auto z tych tam wyzej ;))
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Cze 2010, 13:58

Ta vectra z tego linku wyzej jest sliczna, za 9tys ogladalem vecry to sa naprawde niezle wozy, szczegolnie z silnikiem 1.8 do 2.0. Szkoda tylko ze sedan, ale jeszcze sie powaznie zastanowie nad nia i wyeliminuje astre jak mowicie ze rdza bierze, hyundai jest fajny z wygladu i ma mocny silnik i tylko dlatego go bralem pod uwage.
A co sadzicie o megance w coupe? Ktos wyzej napisal ze awaryjna, no ale renault nie powinna byc az tak awaryjna
No i fiat coupe moj nr1 w tym aucie podoba mi sie wszystko, tylko ze nie wiem o nim zupelnie nic
aha i auta poszukuje tylko w benzynie no chyba ze +LPG
mlody109
Nowicjusz

Miejscowość: Zdunska Wola

25 Cze 2010, 19:41

No mysle ze vectre z 1998-99 wyrwiesz za te 9tys, choc jej stan niekoniecznie bedzie zadowalajacy, ale na twoim miejscu jako nowy kierowca szukalbym cos mniejszego takiego wlasnie jak coupe czy cos
O megance slyszalem ze lubi strzelac czesto fochy z byle jakiego powodu, psuja sie rzeczy o ktorych sie bys nawet nie spodziewal
Fiat coupe no coz mysle ze moglbys sie pokusic na wersje 2.0 w benzynce, jak patrzylem to 1.8 nie za duzo jest, a samochod no wygladowa przyciaga bardzo i jezdzi sie nim zajebiscie
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa