REKLAMA
Chcę kupić synowi pierwszy samochód. Początkowo kierowałem się w kierunku czegoś bardziej sportowego ale małżonka postawiła wytoczyła kilka rozsądnych argumentów w stylu psucia dzieciaka, bananowej młodzieży itd.
Tak więc zmieniłem krąg zainteresowań i zostałem z kilkoma modelami aut. Niestety sam na motoryzacji znam się na tyle, że umiem sprawdzić czy jest silnik w aucie Ufam jednak, że bedę mógł liczyć na Waszą pomoc. Wszystkie auta wyprodukowane w latach 2012-2015.
Modele:
Audi A3 1,8 TFSi 180 KM lub 2,0 TFSI 200KM
Mazda 3 2,2 diesel 150 KM lub 2,0 benzyna 165 KM
Peugeot 308 1,6 THP 156 KM
Citroen C4 1,6 e-HDI 114 KM
DS 4 1,6 THP 200 KM
DS5 2.O HDI 163 KM
KIA Ceed 1,6 GDI Turbo 204 KM
VOLVO V40 D3 150 KM
Syn będzie pokonywał około 1000 km tygodniowo. Zasadniczo mieszkamy za miastem więc codziennie będzie dojeżdżał 11 km do szkoły, następnie tyle samo wracał i 4 lub 5 razy w tygodniu będzie pokonywał 100 km dziennie autostradą i jakieś dodatkowe 10 km po Łodzi. Czyli realnie 30 km po mieście i 100 autostradą 5 dni w tygodniu.
W przypadku benzyny mógłbym zdecydować się na instalację LPG - ale w przypadku niektórych z tych jednostek deklarowanie zużycie paliwa jest niewielkie więc nie wiem czy warto.
Wszystkie w/w samochody które przeglądałem mają przebiegi od 100 do 190 tys km. W zasadzie większość ma przebiegi bliżej 100 tys, tylko Audi ma bliżej 190 tys.
Będą wdzięczny za pomoc - nawet jeśli ograniczy się ona do odrzucenia pewnych modeli.
Pewne modele czy marki aut np Focus, Civic odrzucam, ze względu na absolutny brak frajdy z patrzenia na nie (Civic) czy przebywania w nich (Focus)