Wybór auta do 20 000, porównanie modeli, opinie użytkowników

26 Gru 2009, 20:37

Bierz chlopie Golfa 4 TDI i nie martw się kosztami, benzyna też może nawalić ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

26 Gru 2009, 21:05

Bierz Golfa 4 albo audi a3 ale z silnikiem 1,8 turbo!! Moc niesamowita a pali przy normalnej jeździe tyle samo co 1,6 czy 1,8 bo niepotrzeba tak wkręcać na obroty jak te mniejsze silniki!
Ja bym kupił diesla, bo te starsze jak 1,9 tdi nie są takie drogie w serwisowani(modele 90, 110 km i wytrzymują spore przebiegi) ale jak chcesz benzynę to sięzastanów dobrze nad modelem 1,8 turbo!
P.S. Golfa kupisz młodszego ale jest gorzej wykończony, audi starsze ale lepsze wykonanie i bądź tu mądry :mrgreen: To co Ci się bardziej podoba bierz i to co w lepszym stanie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Gru 2009, 21:19

No i nadal nic nie wiem ;)
Co do Forda, Octavii itp - Hatchback!!
Ford Focus - o nim troche myślałem, ale to tylko Ford ;)
Co do silników Diesla, mówicie że warto się tym zainteresować?

A A3 z wolnossącym 1.8? bo chodzi tez o górne ograniczenie mocy - 140, 150KM to maks ;) (wymogi kontroli rodzicielskiej, wprawdzie nie dają ani pół złotówki, ale zawsze się o coś doczepią :/ )

Oglądam Focusy, i autka te z wyglądu są piękne, a jak z ich awaryjnością, eksploatacją, jakością wykonania itp? ;)
Martinuz
Nowicjusz

26 Gru 2009, 22:34

Zdecydowanie warto poszukać diesla. Jakiś ładny golf z silnikiem 1,9 tdi byłby super rozwiązaniem, oszczędny i dynamiczny(110 km byłby najlepszy, ewentualnie jakbyś kupił młodszy to 116 km ale on jest na pompowtryskiwaczach więc paliwo musi być dobrej jakości, trwałość może na tym samym poziomie ale ewentualne naprawy będą droższe niż w przypadku 110 km) I co najważniejsze 110/116 km spokojnie daje radę dynamicznie napędzać samochód.
P.S Jak benzyna to tylko 1,8 turbo. 1,6 czy 1,8 wolnossący będzie palił mniej pod warunkiem super emeryckiej jazdy a jeżdząc tak w miarę normalnie czyli trochę wyprzedzanie około 120 km/h 1,8 turbo będzie palił tyle samo a może i mniej.
koczas
Aktywny

26 Gru 2009, 23:46

Powiem wam, ze zainteresowaliście mnie Golfem IV z silnikiem 1.9 TDI. Mam pare pytan:
1) moc - zauwazylem dzieki wiki, że moc waha się od 90 do 150KM, czym to jest spowodowane?
2) spalanie - ile potrafi wyciągnąć w miescie? 8?
3) przyspieszenie - czy to auto ma cokolwiek wspólnego z przyspieszaniem? ;)
Martinuz
Nowicjusz

26 Gru 2009, 23:52

mój kolega posiada golfa IV 1.9 tdi 150, jechałem tylko jako pasażer, ale niezła strzała :shock: sam byś się zdziwił...
MichałG

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...

26 Gru 2009, 23:55

150KM to już jest coś, ale takiego ciężko wyszukać ;)
ogólnie podoba mi sie duży moment obrotowy, przy niskich obrotach (znaczy się, ze z ruszaniem raczej nie ma problemow ;D )
natomiast myślę raczej o silniku 110 maks 130KM ;)
Martinuz
Nowicjusz

27 Gru 2009, 02:15

Jeżeli diesel to coś z 110km AFN jak trafisz, najlepiej Audi jakieś. Tani w eksploatacji i możesz porobić mody na 150km niedrogo, rodzice się nie skumają. W mieście pali do 7 litrów, ale generalnie to już przy ekstremalnej jeździe. Po modach to z 8 może wziąć.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Gru 2009, 12:05

Mi A4 z silnikiem 130 km pali średnio 6,4 litra w cyklu mieszanym ale trochę wiecej po trasie ale bardzo dynamicznie. Golf albo a3 z tym silnikiem powinien się zmieścić w 7 litrach spokojnie jeżdząc bez szaleństw ale dynamicznie. 110 km albo 116 w zupełności jednak wystarczy w tych samochodach, a przyspieszenie jest jak dla mnie super, najbardziej podoba mi się to, że samochód dobrze przyspiesza na niskich obrotach co umożliwia jazdę szybko a nie wymagającej dużej ilości paliwa. Inna kwestia, że porządnego golfa lub a3 z przebiegiem ok 150 tys km jest trudno(nie bój się przebiegów 150-200 tys ważniejszy jest stan auta i motoru- ja mam 230 tysięcy przebiegu i silnik nie bierze oleju, chodzi elegancko a i turbo narazie się trzyma).
koczas
Aktywny

27 Gru 2009, 15:16

Cóż, pod względem mechanicznym wypada w takim razie samochód idealny ;)
Tylko dlaczego ma ekstremalnie brzydkie wnętrze? ;)
Co do jego wyglądu, myślę ze jeśli pieniążki pozwolą, to trzeba będzie pobawić się w delikatny (z naciskiem na delikatny) tunning optyczny ;)
Co do modowania - orientuję się że turbodiesle można podkręcić dość sporo ;)
Martinuz
Nowicjusz

27 Gru 2009, 16:10

z tym sporo to uważaj, bo można podkręcić sporo i sporo skrócić żywotność silnika, ja spotkałem się z różnymi opiniami, a to na forum a to u mechanika, ponoć najbardziej bezpieczny jest virus który ponosi moc 20%, natomiast mój kolega w passacie b5 1.9 tdi 130 km zrobił na 180 i śmiga ponad 3 lata i nic się nie rozleciało.
MichałG

27 Gru 2009, 16:25

Nie podoba Ci się golf to bierz audi a3 i gitara będzie. Silniki te same jak i większość części zresztą. No i audi może szybciej trafisz z mniejszym przebiegiem bo był to samochód droższy niż golf więc cześciej kupowano go zapewne jako "zachcianke" niż pojazd do pracy jako golf ale na to nie ma reguły.
Młodszy golf albo starsze a3, musisz zdecydować według własnego mniemania.
koczas
Aktywny

27 Gru 2009, 16:58

Do jakiego przebiegu/rocznika Audi A3 mozna brac pod uwage? 150?
Chodzi o to, zeby samochod dzialał conajmniej przez 5 lat, i przekręcił jakieś 50 - 75 000 km ;)
Martinuz
Nowicjusz

27 Gru 2009, 18:08

Wersje 90 KM i 110 KM przy dobrym traktowaniu dobiją do 500 tys km bez większych problemów, natomiast te na pompowstryskiwaczach 116 km i 130 km powinny dać radę 350-400 tys km.
koczas
Aktywny

29 Gru 2009, 15:06

Martinuz napisał(a): nic z GTI

A GT :?:
szerokośći
szcherokeez
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa Bemowo/Mokotów