Wybór auta do 20 000, porównanie modeli, opinie użytkowników

29 Gru 2009, 15:20

A ja kolego powiem Ci, że twoje kryteria są sprzecznością. Silniki benzynowe o mocy 100-120 KM w mieście nigdy nie będą palić 8 litrów, no chyba, że kupisz jakieś maluteńkie autko. Ale takiego chyba nie chcesz. Przebieg w granicach 100 - 140 tys. też raczej nierealny. Ja osobiście polecałbym BMW E46 po liftingu z silnikiem diesla 2.0d 150 KM. Jedyny minus tego auta to to, iż od ceny zaczynają się od 30 000 zł.
mistrz27
Początkujący

29 Gru 2009, 15:26

Za 30 tys to się kupuje przedliftowe. Chyba, że ktoś kupuje najtańsze z tańszych BMW i potem jest płacz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Gru 2009, 23:05

Mistrzu:
1) Jeśli chodzi o spalanie silnika 100KM, benzynowe Audi 1.6 101KM kolegi pali mu w mieście 7.5l, więc sądziłem że to realne. Muszę mu powiedzieć, ze jego Audi nie ma prawa tyle palić i że się pomyliło ;)
2) Jesli o BMW E46 chodzi, była już o nim dyskusja, nie chce mi sie tego powtarzać, zapraszam do czytania.
3) Jesli chodzi o maluteńkie auto - poszukuję miejskiego hatchbacka, a nie potwora V8 6l o masie 3 ton, więc uważam że to dość dziwna uwaga.
"*Spalanie z zachowaniem zdrowego rozsądku (bez wirów w baku), optymalnie do 8l w miescie. "
Optymalnie - oznacza to, że takie byłoby idealne, porządane, OPTYMALNE spalanie. Jesli samochód będzie palił 8.5 lub 9, a nawet 10 - jakoś się z tym pogodzę.

A co do przebiegów:
Fakt, być może na allegro każde Audi jest kręcone, ale ja jednak uważam że na te 10 - 15 egzemplarzy które przeglądałem z przebiegiem do 140 000, choć jeden nie jest kręcony :) Ale może wszyscy jednak oszukują.

A tak w ogóle - to nie jest to temat do nabijania postów, więc jeśli nie masz konstruktywnych uwag, przemyśleń, sugestii, to nie pisz nic.

Obecnie temat można uznać za praktycznie zamknięty, chyba że ktoś zna powody, dla którego miałbym nie kupować Audi A3 1.9TDI z roku 99-02 z przebiegiem w granicach 140 000, wtedy proszę o informacje ;) Ewentualne przemyślenia, wrażenia z jazdy, sugestie i porady dotyczące tego modelu, również mile widziane. Pozdrawiam!
Martinuz
Nowicjusz

29 Gru 2009, 23:23

Ewentualnie możesz popatrzeć za hondą civic o której zapomniałem napisać a to dlatego że myślałem iż są one droższe a za 22 tysiące widzę, że spokojnie da się kupić w miarę ładnego diesla 1,7 bodajże z common rail i mocą 110 km więc popatrz za tym autem również.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

29 Gru 2009, 23:27

Brak mu uroku, niezawodnosci, renomy i uroku Audi A3 ;)
Martinuz
Nowicjusz

29 Gru 2009, 23:31

Po pierwsze nie nabijam postów tylko napisałem Ci szczerze o spalaniu silników benzynowych w mieście. Ale skoro masz wiarygodniejsze info od kolegi. Tak się składa, że mam Audi A4 B5 1.6 LPG, 101 KM. To auto mam od 3 lat. Przez pierwsze dwa lata jeździłem bez instalacji LPG i moje auto nie spaliło nigdy mniej niż 10 litrów w mieście. 7,5 litra to dane techniczne a sami wiemy jak one mają się do rzeczywistości. I proszę Cię kolego nie pisz o nabijaniu postów bo naprawdę chciałem pomóc, ale skoro nie chcesz pomocy to nie zakładaj postów.
mistrz27
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...

30 Gru 2009, 00:35

Ale Audi A4 ma masę chyba większą od A3, to po pierwsze primo. Po drugie, spalanie zależy od techniki jazdy, mozliwe ze jestes bardziej agresywny na drodze od mojego kolegi, jest to dość subiektywna sprawa. Po trzecie, ja czepiałem się głównie uwagi na temat E46, która była przewałkowana, nie na temat spalania. A po czwarte, nie mówiłeś akurat o Audi A3 ale o "samochodzie o mocy ok 100KM", jestem pewien że znalazłby się taki dla ktorego 8l byłoby możliwe ;)
No ale no offence, z motoryzacyjnymi pozdrowieniami,
Martinuz

A z innej beczki, czy z 1.9TDI nie bedzie problemow przy niskich temp?
No i jakie może być realne spalanie? ;)
I czy jazda dieslem bardzo rozni sie od jazdy benzynówką? ;)
Martinuz
Nowicjusz

30 Gru 2009, 11:20

Jazda dieslem jest jak dla mnie dużo przyjemniejsza od benzyny bo nie trzeba tak kręcić na wysokie obroty. Po zapaleniu jakoś z minutę dwie jeżdzić z obrotami nie dochodzącymi do maksimum, i po dłuższej trasie zostawić na jakies 30-60 sekund żeby ostygło turbo.
Spalanie nie powinno przekoczyć w mieście 8 litrów.
Pomyśl nad honda civic jeszcze bo samochód ten na pewno nie jest awaryjny a i design ma nowocześniejszy od audi.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

30 Gru 2009, 11:48

Audi TDI z rocznika 99-02 z przebiegiem 140tys? Zapomnij. Jak realny przebieg będzie poniżej 300tys to możesz być zadowolony z zakupu. 140tys od 240tys najpewniej nawet nie rozróżnisz po stanie auta, zwłaszcza jak będzie odpicowane.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Gru 2009, 13:15

No to skoro ktos wystawia takie Audi, z ksiazka serwisową dokumentującą przebieg, to o co kaman? Gdzie haczyk? Jak to robi?

[link do oferty na Allegro wygasł][12]=all&a_enum[13]=all&a_enum[15]=all&a_enum[16]=2&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all&a_text_i[1][0]=&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=150000&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&buy=0&clear_cookie=0&distance=1&id=18062&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&p=1&postcode_enabled=0&state=0&city=&order=t&postcode=&price_from=&price_to=22000&view=gtext&change_view=Poka%C5%BC

one wszystkie sa oszukane? (sorry za dlugiego linka :) )

Co do civica, wizualnie Audi bardziej mi sie jednak podoba ;) choć starszy design :)
Martinuz
Nowicjusz

30 Gru 2009, 13:46

Jak zaznaczyłem opcję "serwisowany w ASO" to zostało 10 sztuk raptem. O czymś to świadczy. Nikt normalny nie doprowadzi do zgubienia/nie wyrzuci książki serwisowej. A te auta, które ją mają, to 50% książek jest podrobiona, trzeba jechać do ASO Audi i potwierdzić daną książkę zawsze.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Gru 2009, 14:05

miasto miastu nie równe po pierwsze i zależya jakie odcinki się pokonuje.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

30 Gru 2009, 17:40

czyli czego mam szukać, zeby nie zostać mówiąc dosadnie "wychu**nym" przez sprzedawcę?
Książka + serwisowny w ASO + co jeszcze?
Martinuz
Nowicjusz

30 Gru 2009, 17:53

Pierwsze co to już przez telefon pytaj, czy jest książka, jak jest do do jakiego roku i przebiegu była prowadzona, jak ma więcej niż 5 lat to nie wiem, czy jest sens się nią w ogóle interesować. Jak jest świeższa to prosisz o nr VIN pojazdu i jedziesz z tym do najbliższego salonu Audi, tam prosisz o rozkodowanie historii serwisowej pojazdu. Jeżeli zgadza się z tym, co w książce to fajnie, jak nie - odpuszczasz auto.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Gru 2009, 18:01

A co w przypadku książek starszych niż 5 lat? ;)
Wychodzi że jakbym nie kupił, to i tak źle wyjdzie :)
Martinuz
Nowicjusz