Wybór auta do 20 000, porównanie modeli, opinie użytkowników

25 Gru 2009, 23:53

Witam, wiem że na tym forum istnieje wiele takich przypadków, jednak nie chodzi mi o to, abyście napisali "golf, audi, opiel itp". Mam mocno sprecyzowane wymagania, jak i listę modeli. Interesują mnie głównie uwagi użytkowników, choć propozycje modeli nie ujętych w liście również mile widziane.

Najpierw parę słów o mnie - młody student, z niezbyt zasobnym portfelem. Mój budżet to 20 000pln, możliwy do nagięcia do 25 000 (więcej absolutnie nie da rady). Szukam czegoś w miarę dynamicznego (stąd wymagania co do mocy - 100 do 120km, jednak nic z GTI ;) zachowajmy resztki zdrowego rozsądku). Auto musi być (w skrajnych przypadkach mogę odejść od tej reguły) hatchbackiem, sport-backiem lub podobnym typem nadwozia (względy estetyczne).
Oto lista wymagać (uporządkowane, aby łatwiej było się w nie zagłębić ;) ):
*Budżet 20 000 (maks 25 000, nawet 30 000 ale to ekstremalne przypadki)
*Hatchback (optymalnie 3D)
*Moc 100 - 120KM
*Benzyna (słyszałem o wysokich kosztach serwisu Diesla)
*Dość atrakcyjny wygląd jak i wnętrze (młody człowiek lubi świecidełka;))
*Spalanie z zachowaniem zdrowego rozsądku (bez wirów w baku), optymalnie do 8l w miescie.
*Zawieszenie dostosowane do polskich warunków jazdy.
*Brak wymagań odnośnie miejsca z tyłu/bagażnika. Jeżdżę sam, maksymalnie z dziewczyną, zero bagażu.
*Auto niezawodne, nieawaryjne.
*Przebieg do 120 - 140 tys. km
*Rocznik powyżej 2000
Moje typy samochodów to (w kolejności od najbardziej do najmniej interesujących)
*Audi A3 I generacji - silnik 1.6 lub 1.8 (bez turbo)
*Opel Astra III GTC (piękna linia, obecnie posiadam Astrę I, więc i sentyment do tej firmy;) niestety CENA!)
*Opel Astra II (oraz Bertone) - tutaj odstępstwo od reguły hatchback.
*Volkswagen Golf IV lub V (o ile dozbieram) - niemiecka precyzja :)
*Honda Civic VII

Prosiłbym o pomoc w tym trudnym wyborze, szczególnie "codziennych" użytkowników wymienionych modeli. Jeśli ktoś zna samochód, którego nie wymieniłem na mojej liście, a spełnia podawane przeze mnie wymagania, proszę o kilka słów o nim.
Wszystkim serdecznym z całego serca dziękuję, i motoryzacyjnie pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowany przez Martinuz, 25 Gru 2009, 23:57, edytowano w sumie 1 raz
Martinuz
Nowicjusz

25 Gru 2009, 23:57

Ja bym wybrał Hondę lub Audi. A 8 litrów w mieście to może uda Ci się spalić, ale przy dosłownie muskaniu gazu. Musisz liczyć, że do 10 spokojnie będzie palić.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2009, 23:58

Bardzo dziękuję, ale w tym problem, że informacyje typu "ja bym wybrał Audi, cześć" niewiele mi pomogą ;) Chodzi mi o konkretne opinie ;) Od pół roku czytam praktycznie wszystko co wpadnie mi w łapki na temat tych modeli, teraz chciałbym poznać wrażenia "z pierwszej ręki", ewentualnie ludzi którzy mieli styczność z tymi modelami. Także jeśli polecasz Hondę lub Audi, mógłbys to jakoś uargumentować?
Dzięki za odp ;)

A spalanie jest najmniej chyba istotne (w granicach rozsądku) bo przecież liczy się przyjemność :)
Martinuz
Nowicjusz

26 Gru 2009, 00:12

Ople gniją i są nudne. Z grupy VW lepiej wziąć Audi niż Vw. Hondy są całkiem fajne dla młodzieńca i bezawaryjne. Jeżeli liczy się przyjemność to od siebie dodam BMW E46 coupe z motorem 1.8 140km, ew. compact, ale dla mnie jest brzydki.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 00:16

Ople - Astra III to najladniejszy samochod jaki widzialem ;0
A obecna Astra I to szczyt niezawodnosci ;)
Jesli chodzi o BMW, myslalem o nim, ale:
cena czesci
renoma marki w PL (łysa młodzież w sportowych ubraniach)
wyglad
ostraszaja mnie od nich ;)
Martinuz
Nowicjusz

26 Gru 2009, 00:21

Ople mają dość dobrą mechanikę, ale do szczytu niezawodności trochę im brakuje. E46 coupe jest uznawany za jeden z najładniejszych aut na naszych drogach, co do ceny części to masz rację, a tą "renomą" bym się nie przejmował, żyje się raz i nie warto sobie odmawiać przyjemności/jakości ze względu na "renomę" głoszoną najczęściej przez zakompleksionych, zazdrosnych i zawistnych hipokrytów, których na BMW po prostu nie stać. Rozumiem, że na auto kasę wykładają rodzice, a utrzymujesz sam. W takim razie kup tego Opla (jak ruda Ci nie straszna) albo VW.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 00:24

Na auto pracuję sam i utrzymuję sam ;) Ani grosza od rodziców
Dresiarstwa nienawidze, i to jest problem. A Opel Astra I nie rdzewieje mi wcale, choc slyszalem ze w oplach to ponoc czesty problem. Zapoznam sie jeszcze blizej z tym BMW, a noz cos ciekawego w nim znajde ;)

A co do BMW, wiem ze to jedna z najlepszych pod wzgledem niezawodnosci marek ;) Dlatego jeszcze glebiej to rozwaze.
Martinuz
Nowicjusz

26 Gru 2009, 00:58

Nie rozumiem jednego, skoro nienawidzisz dresiarstwa to znaczy, że raczej nie jesteś z tej "grupy". Zatem jak wsiądziesz do BMW to nadal będziesz chyba tą samą osobą?! Czy staniesz się dresem? Dla mnie takie myślenie to głupota.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 13:04

moge ci smialo polecic Astre II, nie sluchaj ze te Astry gnija bo to nieprawda,Astry II mają dwustronny ocynk i naprawde nie gnije, zacznie gnic dopiero jak byl bity.
poszukalbys silnika 1.6 16V lub powyzej i mocy by niebrakowalo . tylko jeden minus - strasznie nudne wnetrze moim zdaniem , ale co kto woli .
Astra godna polecenia :)
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

26 Gru 2009, 15:24

marcineq napisał(a):nie sluchaj ze te Astry gnija bo to nieprawda,
Gniją na potęgę ale tylko I generacji.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

26 Gru 2009, 16:07

Nowsze też gniją, ale mniej. Gniją najszybciej np. elementy konstrukcyjne, których nie widać, bądź np. przewody hamulcowe.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 16:26

KaczorLSM napisał(a):Gniją na potęgę ale tylko I generacji.

tak dokladnie , ale mi chodzilo o astre II generacji .
u mnie zero rdzy jak narazie a rocznik 2000 .
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

26 Gru 2009, 16:51

przy wlewie paliwa pod gumą zobacz napewno jest ruda :) Za takie pieniądze może coś większego,reprezentatywnego,wygodnego? Może Forda Mondeo mk3 albo mniejszego Focusa?Audi A4,lub tańszego brata skode octavie?A jak coś wyszukanego to rover 75
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

26 Gru 2009, 17:04

ja bym proponował również octavie, wyglądem może nie powala, ale znajomy 2 lata temu sprowadził z niemiec od 1 właściciela - kobiety.
Z silnikiem 1.9 tdi 110km jak dobrze pamiętam, rocznik 2003, wszystko z opłatami wyniosło go trochę ponad 23k zł, jeździ do dzisiaj tym autem i jest bardzo zadowolony.
Coś mu tam z klimą nawaliło przez te 2 lata, ale nie pamiętam szczegółów.
MichałG

26 Gru 2009, 19:13

Octavia nie jest zła, ale to biedny Golf III/IV i mega emerytowóz, dla studenta tego nie widzę, zwłaszcza patrząc na jego kryteria. Z gnijowozów to już lepiej Opla niż Forda.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika