Wybór auta do 6 tysięcy

15 Lis 2011, 17:45

Witam!

Mam nadzieję, że mi pomożecie, bo ja mam już whiskas zamiast mózgu. Szukam swojego pierwszego auta. Kwota w jakiej chcę się zmieścić, to 6 tysięcy, z tym, że jeśli będzie warto, to mogę jakieś 7 stówek dołożyć. Moje wymagania to:
- silnik 1.2 (chodzi o oc, nie mam kogo wziąć na współwłaściciela),
- małe spalanie,
- niska awaryjność,
- wspomaganie,
- atrakcyjny wygląd

I właśnie przez ostatni punkt mam ostatnio zagwozdkę. Do tej pory byłem uparty na Corsę B 1.2 16v, ale ostatnio zachorowałem na Punto II. Pomijam już fascynację Peugoet'em 206, bo z tego mi się na szczęście udało wyleczyć. Teraz pytanie, jak wypada jakościowo Corsa vs Punto? I czy w ogóle da się wyrwać sensownego Punciaka w tej kwocie? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, a nie takie jak głoszą moi znajomi " Fiat to kał, mój stary miał malucha, więc wiem co mówię" :mrgreen:
copuladlo
Obserwowany

15 Lis 2011, 17:49

W Corsie szukałbym 1.4 a nie 1.2,ponieważ osiągi lepsze a spalanie praktycznie to samo.
Punto II też ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lis 2011, 17:49

W Corsie szukałbym 1.4 a nie 1.2,ponieważ osiągi lepsze a spalanie praktycznie to samo.
Punto II też ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lis 2011, 17:51

Napisałem przecież, że chodzi o OC. 1.4 to już wyższa półka cenowa.

E: Dopiszę jeszcze wyraźnie :) Nie zależy mi na osiągach! Auto ma być ekonomiczne i wozić mnie z punktu A do B
copuladlo
Obserwowany

15 Lis 2011, 19:11

No to takie 1.2 w Corsie raczej nie będzie ekonomiczne,ja bym brał Punto,6tysięcy wystarczy na egzemplarz z lat 1999-2000.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...
    XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...