Wybór auta godnego zainteresowania w okolicach 10 tys.

09 Mar 2019, 21:59

Cześć :)
na wstępie zaznaczam - dopiero orientuję się, w czym warto wybierać, nie chcę konkretnych propozycji ogłoszeń. Myślę nad autem w okolicach 10 tysięcy (+/- 2k), miasto + krótkie trasy, benzyna lub b+g. Postudiowałem sobie kilka konkretnych modeli:
- Focus Mk2 1.6 100KM (raczej nie ten budżet)
- Fiesta Mk6 (silnik ten co wyżej, budżet ok)
- Golf V (nie ten budżet) więc może zadbana IV?
- Astra H (chyba nie ten budżet)

Tak więc większość co wpadło mi w oko po prostu przekracza moje możliwości finansowe. Jakieś wskazówki na jakie modele i silniki warto zwrócić uwagę? Chętnie na ich temat poczytam, rozejrzę się po ogłoszeniach żeby nabrać więcej wiedzy nt. czego w ogóle można szukać.
Ostatnio edytowany przez Wade3, 09 Mar 2019, 23:23, edytowano w sumie 1 raz
Wade3
Początkujący

09 Mar 2019, 22:32

Golf V i Astra H poza budżetem.
Poza tym w Golfie V do gazu 1,6 102 konie, w czwórce masz 1,6 ale dodatkowo 1,8 20V 125 koni lub 2,0 115..tak samo Leon czy A3 to jest to samo.
Więc te silniki troszkę lepsza dynamikę będą przedstawiać niż 1,6
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Mar 2019, 23:22

Tak się zastanawiam czy rozważać Leona bo jednak konstrukcja swoje lata ma (to samo co Golf IV), a mało widać sensownych ogłoszeń. Jednocześnie przy takim budżecie nie chcę się zamykać na jeden model tylko mieć jakąś alternatywę - na tę chwilę najmocniej myślę chyba nad tą Fiestą.
Wade3
Początkujący

09 Mar 2019, 23:47

No tak tylko fiesta to niższa klasa a samo auto z 2001 czyli 18 lat ma..może popatrz na Renault Clio III?
albo Fiat Grande Punto?

No w każdym razie ciężko będzie o auto inne niż segment B świeże modernistycznie nowoczesne za 10 tys.
Pionek
Stały forumowicz

09 Mar 2019, 23:56

Nie oczekuję cudów, wiem że za te pieniądze nie mam wielkiego pola manewru, ale zawsze warto podpytać tych co znają się bardziej :) w takie auto celuję, segment B może coś z pogranicza z C, bez zbędnych wodotrysków, ale nie chcę żeby wiało archaizmem ze środka :(

I o właśnie takie propozycje mi chodziło, coś w tej cenie czemu warto się przyjrzeć i wtedy ocenić za/przeciw. Co prawda słyszałem, że serwis Fiata jest stosunkowo drogi, za to Clio III wygląda nieźle. Co z Ibizą III?
Wade3
Początkujący

10 Mar 2019, 02:19

Ibiza III to staroć - płyta Fabii I z `99, także bezsensu, lepiej iść w Leona/A3 8L polift, przecież one wyglądają dużo lepiej przy takiej ibizie

Fiata Grane Punto warto szukać i jest tani w utrzymaniu, poza tym Fiat drogi? chyba że Stilo 2,4 170KM
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...

10 Mar 2019, 13:17

Przeglądając otomoto i czytając opinie to faktycznie lepszym wyborem będzie kupić coś "niżej", ale zadbanego i z jakimś tam wyposażeniem - na tapecie Fiesty Mk6 i Golfy IV. Oba modele z końca produkcji wyglądają fajnie, z tym że dostępność Fordów w porównaniu do VW jest mierna, a patrzę na razie na terenie całej Polski, bo jakbym miał szukać teraz czegoś u siebie (podlaskie) to chyba by się nie udało :o
Wade3
Początkujący

10 Mar 2019, 22:08

Ja bym pomyślał nad takim A3 np
[link do oferty na Olx wygasł]

link zapożyczony z innego tematu ale chodzi poglądowo o auto.
A ja chcesz coś młodszego to szukaj w segmencie B tylko no czy warto?
Pionek
Stały forumowicz

10 Mar 2019, 22:40

No z podanego linku to wpasowuje się 10/10 w moje oczekiwania i możliwości, tylko ile jest szans na taką dyszkę w mojej okolicy... a też nie wiem, czy chcę pół roku szukać i szukać. Aczkolwiek mając takie A3 pewnie bym je wziął.

Wychodzi na to, że na ten moment i możliwości finansowe mogę/powinienem szukać:
- Fiesta Mk6
- Golf IV
- A3 8L
wszystko w silnikach 1,6 i myślę, że dysponując taką ilością gotówki będę się starał o jakiś zadbany egzemplarz sensownie wyposażony.
Wade3
Początkujący