Wybór auta JAG S lub X vs Volvo S80/S60 vs E-klasa W211 itd

22 Lip 2013, 22:34

Witam serdecznie !
Jestem świeżym użytkownikiem forum, planuje zakup auta. Moje wymagania: samochód musi mało palić, musi być mało awaryjny, mało zużyty , serwisowany w ASO, musi mieć skórę najlepiej jasną, klimę najlepiej co najmniej 2 strefową i ponad 100km.

Mam ogromny dylemat, mój zakres to 28tys.
-Jaguar X-type z silnikiem diesla 2.2. - co o tym sądzicie? Spalanie znam, nigdy nie miałem okazji jechać tym autem, jak drogie są części no i jak często się takie auto naprawia?
Myślałem też o X, 3.0 V6 zagazowanym, co sądzicie? Jakie koszty napraw? Który silnik trwalszy 2.2D czy 3.0 benzyna zagazowana?
-Jaguar S-type 3.0 V6 zagazowany co sądzicie? Jakie koszty napraw?
-Volvo S60 lub S80 2.4 D5 jakie są koszty napraw? Lepiej wybrać S60 czy S80? Co sądzicie o tym aucie?
-Mercedes E-klasa W211, wybrać 2,7 czy 2,2 CDI? Jakie są koszty napraw w porównaniu do reszty kandydatów ? Który z tych silników mniej pali? Który silnik jest mniej awaryjny? Do którego silnika części są tańsze? Jak się te autko wgl sprawdza?
- BMW serii 1 E81- myślałem o 118D 143km, chyba najbardziej oszczędny. Jaki silniczek diesla do tego jeszcze polecacie, z tych oszczędniejszych? Który z całej gamy jest najmniej awaryjny?
-BMW serii 5 E60 530D 218 KM- spalanie pewnie największe, ale jak tutaj jest z cenami części, jaki silnik jeszcze polecacie? Jak jest z awaryjnością?
-BMW serii 3 E90- myślałem o 318D 143km i 320d 177km- który silnik lepszy, jakie jeszcze polecacie? Jak jest z awaryjnością? Jak jest z ceną częśći?
-Audi a4 b6 1.9TDI
-Volkswagen Passat b6 1.9TDI
- Opel Signum lub astra 2.2 DTI 125km co myślicie o tym silniku, jakie ceny części w porównaniu do innych?
-Saab 9-3 TiDs 150km co myślicie o tym silniku, jakie ceny części w porównaniu do innych?
Jeśli szukałbym już jednego z tych aut to na pewno w full opcji mam na myśli skórę lub alkantarę , klime itp.
Które auto wybrać? Zależy mi na oszczędnej jeździe, ale i na tanich częściach i niskiej awaryjności.
+ Zdaje sobie sprawe że auta są z różnych segmentów

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam : )
Ostatnio edytowany przez czaja1295 22 Lip 2013, 22:46, edytowano w sumie 2 razy
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 01 2014
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: BMW 3 E46 Touring
Silnik: M47 D20TÜ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lip 2013, 22:39

Musisz się na coś zdecydować. Albo komfort jazdy (bierz S-Type lub Volvo) albo oszczędność (Passat , Audi A4). Wg. mnie najlepszym kompromisem będzie X-Type. Świetne auto, do tego bardzo oszczędne i trwałe. No i ten desing.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2006

22 Lip 2013, 22:50

X - type przyciąga mnie swoją rzadkością w polsce i wykończeniem wnętrza, coś pięknego. Czytałem że eksploatacja nie jest droga bo diesel to ford mondeo w rzeczywistości.. A jak jest z zagazowaną benzyną 3.0 ? Który silnik wybrać? Czy warto kupić zagazowany egzemplarz? Ta 3 litrowa benzynka troszke pali.. Czy to nie jest auto dla starszego gościa(często słyszałem w taką opinie)? Mam dopiero 18 lat...

Passatów i a4 jest pełno i to auta które jakoś mnie nie jarają wiadomo że to słynne 1.9 TDI, ale te auta są nudne, jednak wziąłem je pod uwagę, bo można znaleźć nawet za te pieniądze fajne zadbane egzemplarze z serwisem w ASO i całkiem małym przebiegiem jak na ten diesel.
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Lip 2013, 12:28

Volvo dobrze szukasz z D5, S60 czy S80? wszystko zależy czy poszukujesz dużego czy bardzo dużego samochodu ;), najlepiej wsiądź do każdego z nich i przymierz czy Ci pasują. Co do kosztów serwisu to nie odbiegają cenowo od Audi czy BMW. Jest sporo niezależnych serwisów i fachowców specjalizujących się w marce. Samochody Volvo słusznie uważane są za bezpieczne i komfortowe. Nie ma żadnego problemu z częściami. Więcej informacji o Volvo uzyskasz na volvoforum.pl
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

23 Lip 2013, 15:04

a co myślicie o E-klasie W211, to jak dotychczas mój nr 1.
Auto podoba mi się wewnątrz, na zewnątrz, nie dużo pali, ale te silniki, czytałem o nich tyle złego, że są naszpikowane elektroniką , że żeby cokolwiek naprawić, trzeba sie bawić z kompem, że naprawy drogie itp. aha no i jeszcze ten airmatic, jak to jest z tym zawieszeniem pneumatycznym? Wiadomo że jest drogie w eksploatacji, ale czy jest bardzo wadliwe?
No i który silnik jest tańszy w eksploatacji 2.2 czy 2.7? Bo zakładam, że 3.2 na pewno nie..

Aha no i jeśli ktoś się zna to proszęniech powie coś o tym sabie 9-3 z tym 1.9 TiDs i o Oplu Signum, jak wiadomo Opel to jest opel czyli tania eksploatacja, ale jak jest z awaryjnością jednego i drugiego autka?
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2013, 12:08

Pojawiła się s60 na sprzedaż od forumowicza http://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=19 ... ead#unread
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault 5 L i TL
    Renault 5 weszło do sprzedaży w 1972 roku. Wprowadzono na rynek jednocześnie dwie wersje: "L" z silnikiem o pojemności 782 cm3, a następnie 845 cm3 oraz wersję "TL" napędzaną silnikiem 956 cm3, zapewniającym większą uniwersalność ...