Wybór auta segmentu B. Nowy, automat, 44-53 tysięcy

22 Sie 2009, 16:50

Ahoj!
Przymierzam sie powoli do kupna nowego samochodu. Nowego, czyli z salonu.

Będę nim jeździł głownie po Warszawie i okolicach, dłuższe (ponad 50km) trasy rzadko. Do trzech, czterech dużych osób. Wyjazdy na działkę wymagaja dużego bagażnika.
Ok. 15000 rocznie, interesuje mnie więc wyłącznie benzyna. Montaż gazu mnie nie interesuje.
Musi też miec automatyczna skrzynię biegów (wiem, zawężam sobie w ten sposób wybór).
Sedan ew. kombi, heczbeki mi sie nie podobają i zazwyczaj mają za mały bagażnik.

Jak na razie zidentyfikowałem nastepujacych kandydatów.

1 - Kia Rio - sedan, ok. 44 tys;
2 - Chevrolet Aveo, sedan, ok. 52 tys
3 - Renault Thalia, ok. 53 tys
4 - Skoda Fabia - wydaje mi sie byc jakas taka mała, stąd kombi - ok. 53 tys
5 - ???

Co możecie mi powiedziec o tych samochodach?

Czy przeoczyłem jakiś samochód w tym przedziale cenowym?

Borys
Borys68

22 Sie 2009, 16:58

Wszystkie samochody, ktore podales sa przestarzale konstrukcyjnie(z wyjatkiem Fabii),
polecam wiec:
Fabia Kombi
Clio Kombi
207 Kombi- nie wiem jak bedzie ksztaltowac sie cena z automatem(moze przekroczyc zakladany przez Ciebie pulap)- szukaj demo salonow
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

22 Sie 2009, 17:32

Ahoj!
Dziękuję. Rozumiem, że Clio Kombi to Clio Grandtour, a 207 kombi to 207 SW?

Borys
Borys68

22 Sie 2009, 17:53

No dokladnie :smile:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

22 Sie 2009, 21:26

Wprawdzie "nie na temat", ale z wymaganiami podróżowania 4 osób + duży bagażnik odpuściłbym sobie auto klasy B, które moim zdaniem nie będzie tu spełniało tych wymagań tak dobrze jak auto klasy C (oczywiście w kombi).

Ups automatyczna skrzynia biegów może tu coś zmienić...
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Sie 2009, 22:32

Ahoj!
Lukxxx napisał(a):Ups automatyczna skrzynia biegów może tu coś zmienić...

Zgadza się, w wiekszości przypadków ASB zmusza mnie do kupowania lepiej wyposażonych wersji. Z tego co widzę, to samochody segmentu C by mnie kosztowały ok. 65 tys. -sedan, lub ok. 70 za kombi.

Borys
Borys68

23 Sie 2009, 10:43

Myślałem wpierw o Kia Ceed lub czymś podobnym (i30?). Tam byś się w cenie wyrobił, ale nie mam pojęcia jak z automatyczną skrzynią biegów.

Znalazłem, w Ceed można wybrać wersję z automatem za dopłatą. Tyle że w takim razie balansujemy na/powyżej górnej krawędzi ceny, gdyby chcieć jeszcze klimatyzację to pewnie by wyszło z 56-57 tys. za silnik 1.6 w kombi. No ale można powalczyć o rabaty.

Moim zdaniem to lepszy wybór niż jednak bardziej miejskie auto klasy B, w którym ani miejsca na 4 osoby nie ma za dużo, ani bagażnika za dużego (nawet w wersjach kombi).
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

27 Sie 2009, 07:53

Ahoj!
Clio Kombi za drogie.
Hyundai też wychodzi za drogi - jak zwykle, ASB tylko z dość bogatą wersją wyposażenia.

Zaś dla Peżotów w ogóle nie widzę opcji "automat" ... ?

Ten Cyd Kombi - dziękuję za zwrócenie na niego uwagi, jakoś mi umknął. Może dlatego, że niezbyt mi sie podoba ... Ale to już inna sprawa.
Co do ceny - owszem, to ciut powyżej mojego progu. 51400+4000+1700 za lakier metalik. Czyli 57000. Ale chyba z tego całego towarzystwa największy?

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 09:14 ]
JerzyB333 napisał(a):Wszystkie samochody, ktore podales sa przestarzale konstrukcyjnie

Nie znam się za bardzo na samochodach - na czym polega ich "przestarzałość" oraz jakie to ma dla mnie, właściciela/użytkownika konsekwencje? Nie zależy mi na pisku opon i dodatkowym wyposażeniu. Wystarczy mi wspomaganie kierownicy i dwie poduszki powietrzne. A z "luksusów" to elektryczne szyby z przodu i lakier metalik.

JerzyB333 napisał(a):- szukaj demo salonow

Będę się rozglądać za czymś takim, choć z powodu ASB nie mam zbyt wiele nadzieji. Choć widziałem demonstracyjną Thalię "All Inclusive" z ASB za 45 tysięcy (przecenioną z 53) - więc coś fajnego może mi się przytrafić.

Borys
Borys68

27 Sie 2009, 10:21

Mowiac "przestarzale"
O bezpieczenstwo mi chodzi :razz: głownie
Ale radosci z jazdy nimi za bardzo nie ma, poza tym komfort i halas moga byc samochodu za ok. 50 tys "niegodne" :mrgreen:
Ale popieram postawe szukania nowego, a najlepiej demonstracyjnego. Za ok. 45 widzialem kiedys demo-corse z aut. ale chyba za mala bylaby dla Ciebie

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 11:57 ]
Sprawdz te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Stawialbym na soula lub sx-4 :cool:
Pozdro
JerzyB333