Wybór auta w okolicy 15k

01 Cze 2010, 14:48

Witam,

poszukuję samochodu w cenie ~15k PLN. Przejrzałem sporą część tematów na tym forum, ale niestety nie znalazłem dokładnie tych informacji, które by mnie interesowały w moim samochodzie. Jakie są moje wymagania? Niemalże standardowe, czyli jak największa bezawaryjność, w miarę tania eksploatacja i...
Sposób użytkowania auta jest problemem w wyborze. Otóż planuję jeździć samochodem niemal tylko na dłuższych trasach. Jazda po mieście będzie raczej nieczęstą atrakcją. Czyli wyglądałoby to mnie więcej tak: raz na dwa tygodnie wyjazd (a później oczywiście powrót) około 200 km w jedną stronę, poźniej samochód stoi sobie spokojnie na parkingu + ewentualnie jakaś mała przejażdzka po mieście (ogólnie wyznaję zasadę, że do miejskiej jazdy najodpowiedniejszy jest rower :-)), a raz na kilka miesięcy większy wypad na wakacje/koncert/jakiśtamevent. Dlatego też mam dylemat czy szukać disla czy benzyniaka (a może LPG?). Czytałem sporo i dalej nie jestem pewny czy jest sens kupować małopalącego diesla, ale ryzykować droższe naprawy (zwłaszcza, że samochód nie będzie najnowszy przecież) czy zadowolić się benzynką i płakać nad kosztami paliwa...

Muszę zaznaczyć, że nie jestem znawcą samochodowym dlatego odpowiedni wybór auta jest dla mnie pewną trudnością. Myślę, że silnik w przedziale 1.4 - 2.0. Nie szaleję na trasie, zazwyczaj jeżdzę z prędkością max 130 km/h. Jeśli chodzi o wygląd i wyposażenie to zależy mi przede wszystkim na: sedan/hatchback , 4/5 drzwi, klimatyzacja. Reszta opcjonalnie, ale nie narzekałbym na porządne wyposażenie ;-) Przeglądając oferty i opinie wybór padł na coś z poniższych modeli:

- Ford Focus Mk1
- Mitsubishi Carisma II
- Skoda Octavia/Fabia
- Seat Ibiza/Leon
- Honda Civic VI

Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś inne sensowne propozycje to z chęcią je rozważę. Najbardziej zależałoby mi chyba na dwóch pierwszych propozycjach i na na nie póki co poświęciłem najwięcej czasu.
Bardzo podoba mi się polecany tu Leon, ale za tę kwotę jest dziwnie mało ofert, więc nie wiem czy jest szansa dostać coś konkretnego.
Zastanawiałem się również czy jest sens dołożyć kilka tysięcy i kupić Focusa Mk2, ale czy taki samochód za ~20tys będzie w porządku?

Ogólnie zamierzam w najbliższym czasie wybrać się na giełdę i zobaczyć jak sprawują się wszystkie samochody, bo na razie nie dane mi było jechać Carismą, Civic i Leonem.

Kilka poglądowych linków ofert, które mnie zainteresowały:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
spooky_haz
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

01 Cze 2010, 15:17

Przy takich przebiegach tylko benzyna, zwłaszcza, że w trasie nie spali dużo jak nie będziesz szalał.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Cze 2010, 15:29

Sądzę,że Focus to niezły wybór,bo dostaniesz auto w niezłym roczniku oraz sam samochód daję sporą satysfakcję z samego faktu prowadzenia go.Oczywiście silnik benzynowy 1,4 (mój brat ma takiego Focusa) jest ekonomiczny ale przy koniecznym wyprzedaniu i z pasażerami trochę mu ducha brakuje.Natomiast zupełnie fajnie nadaje się do normalnej jazdy tak po mieście jak i na szosie,bo do tych Twoich 130 km/h jedzie sprawnie. Myślę ,że silnik 1,6 jest jest sprawniejszym napędem do Focusa ale słyszałem,że w porównaniu do 1,4 jest dosyc znaczna różnica w spalaniu...na niekorzyśc 1,6.Na pewno niekorzystnym jest fakt,że mogą pojawic się w Focusie drobne problemy z korozją ale nie jest to powszechne zjawisko.
Co do Carismy... nie będę się wypowiadał,bo niewiele wiem i nie znam nikogo kto takie auto użytkuje. Jednak i tak wolałbym Focusa gdyż po prostu jest to bardziej popularny model i pewnie można taniej go "utrzymac" od Carismy. Dużo zamienników części w hurtowniach a i pewnie oferta do Forda na szrocie jest atrakcyjniejsza przy poważniejszej awarii.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Cze 2010, 19:20

artur73 napisał(a):1,6 jest jest sprawniejszym napędem do Focusa ale słyszałem,że w porównaniu do 1,4 jest dosyc znaczna różnica w spalaniu...na niekorzyśc 1,6.Na pewno niekorzystnym jest fakt,że mogą pojawic się w Focusie drobne problemy z korozją ale nie jest to powszechne zjawisko.

Różnica w spalaniu jest znikoma, natomiast w osiągach już znaczna. Niestety problemy z korozją są powszechne (ranty drzwi i klapy bagażnika) :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 20:03

Jak auto użytkowane na trasie to diesel. Trasy nie są jakieś strasznie duże, ale dla diesla to właśnie trasy są najlepszą opcją.

Jeżeli benzyna na trasie spali mniej, to diesel tym bardziej. Prędkości do 130 km/h to nie są wcale prędkości takie niskie i wyprzedzać to trochę wyprzedzasz, więc znowu diesel.

Dobra opcją jest Seat Leon I 1.9 TDI 110 KM. Jeżeli nie znajdziesz dobrego egzemplarza to Seat Ibiza II FL 1.9 TDI 110 KM.
Poszukaj też Fiata Stilo 1.9 JTD 115 KM. Lepszy silnik niż w Seacie/VW/Skodzie.

Ford Focus Mk1 z silnikiem 1.8 TDDI 90 KM. Jest też silnik nowszy TDCI w nowszych egzemplarzach, ale za 15 tys. zł to pewnie będziesz celował w starszy silnik, który jest zresztą lepszy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 20:07

Po przemyśleniu wielu spraw prawdopodobnie zdecyduję się na Focusa i - za radą Dishmana - pewno będzie to 1.8 TDDI. Wobec tego czy mogę liczyć na jakieś porady/opinię na temat poniższych ogłoszeń? Jakieś za i przeciw? Na moje małowprawne oko wszystko wygląda ok...

spooky_haz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.

12 Cze 2010, 23:24

NR 1 skręcony licznik + kuku przodem.
NR2 skręcony licznik, śladów kuku nie widzę co nie znaczy, że nie miał ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2010, 04:30

I nie wiem już co mam wybrać. Trochę kusi automatyczna klima w Leonie czy nawet Ibizie.

A co sądzicie o 'wynalazkach' jak Kia, Chevrolet, Saab czy Rover? Nie widziałem, były polecane, bo zazwyczaj podawane są standardowe marki. Warto bawić się w takie rzadkie modele?
spooky_haz
Nowicjusz

03 Lip 2010, 09:40

Wynalazki sobie daruj, chociaż Saab jest całkiem pożądny.

Po pierwsze daruj sobie diesel'a, auto nie będzie robiło nawet 1000km miesięcznie (tak zrozumiałem), więc jak trafisz na wadliwego albo coś się wysra to polecisz w koszta, które się nie zwrócą na paliwie. Po drugie na trasy to raczej auto klasy przynajmniej średniej i o mocy zdecydowanie ponad 100km. Z aut, które wymieniłeś podchodzi więc tylko Carisma, no chyba, że nie zależy Ci aż tak na bezpieczeństwie i komforcie, wtedy można myśleć o kompakcie. Jeżeli chcesz tanio i oszczędnie to możesz kupić coś z dobrą sekwencją lpg, ale przy tych przebiegach można i śmigać na PB. Od siebie bym polecał E36 318is albo 323i, obie jednostki mają dobre osiągi i spalanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Lip 2010, 10:17

akurat Saab to świetna opcja, np taki 9-3 - auto piękne, bezpieczne, "ergonomiczne" (sporo ciekawych rozwiązań niedostępnych u konkurencji), nietuzinkowe (w natłoku niemców i francuzów prawdziwy rodzynek). niezle znoszą gaz (znajomy ma takiego, 300k przebiegu, z czego 150k na gazie, a auto jeździ jak nowe), no i mają swietne silniki benzynowe.

wadą natomiast jest troszke droższy serwis - a o silnik trzeba dbać - wymiany oleju co 10k itd. no i sprzedać takie auto pewnie trudniej, w koncu Polacy kochają niemiecka motoryzację :)
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

06 Lip 2010, 17:48

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ten konkretny egzemplarz to tylko tak dla przedstawienia modelu,nawet nie wczytywałem się w ogłoszenie i nic o tym konkretnym aucie nie wiem)
R+
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie