REKLAMA
Witam,
poszukuję samochodu w cenie ~15k PLN. Przejrzałem sporą część tematów na tym forum, ale niestety nie znalazłem dokładnie tych informacji, które by mnie interesowały w moim samochodzie. Jakie są moje wymagania? Niemalże standardowe, czyli jak największa bezawaryjność, w miarę tania eksploatacja i...
Sposób użytkowania auta jest problemem w wyborze. Otóż planuję jeździć samochodem niemal tylko na dłuższych trasach. Jazda po mieście będzie raczej nieczęstą atrakcją. Czyli wyglądałoby to mnie więcej tak: raz na dwa tygodnie wyjazd (a później oczywiście powrót) około 200 km w jedną stronę, poźniej samochód stoi sobie spokojnie na parkingu + ewentualnie jakaś mała przejażdzka po mieście (ogólnie wyznaję zasadę, że do miejskiej jazdy najodpowiedniejszy jest rower :-)), a raz na kilka miesięcy większy wypad na wakacje/koncert/jakiśtamevent. Dlatego też mam dylemat czy szukać disla czy benzyniaka (a może LPG?). Czytałem sporo i dalej nie jestem pewny czy jest sens kupować małopalącego diesla, ale ryzykować droższe naprawy (zwłaszcza, że samochód nie będzie najnowszy przecież) czy zadowolić się benzynką i płakać nad kosztami paliwa...
Muszę zaznaczyć, że nie jestem znawcą samochodowym dlatego odpowiedni wybór auta jest dla mnie pewną trudnością. Myślę, że silnik w przedziale 1.4 - 2.0. Nie szaleję na trasie, zazwyczaj jeżdzę z prędkością max 130 km/h. Jeśli chodzi o wygląd i wyposażenie to zależy mi przede wszystkim na: sedan/hatchback , 4/5 drzwi, klimatyzacja. Reszta opcjonalnie, ale nie narzekałbym na porządne wyposażenie ;-) Przeglądając oferty i opinie wybór padł na coś z poniższych modeli:
- Ford Focus Mk1
- Mitsubishi Carisma II
- Skoda Octavia/Fabia
- Seat Ibiza/Leon
- Honda Civic VI
Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś inne sensowne propozycje to z chęcią je rozważę. Najbardziej zależałoby mi chyba na dwóch pierwszych propozycjach i na na nie póki co poświęciłem najwięcej czasu.
Bardzo podoba mi się polecany tu Leon, ale za tę kwotę jest dziwnie mało ofert, więc nie wiem czy jest szansa dostać coś konkretnego.
Zastanawiałem się również czy jest sens dołożyć kilka tysięcy i kupić Focusa Mk2, ale czy taki samochód za ~20tys będzie w porządku?
Ogólnie zamierzam w najbliższym czasie wybrać się na giełdę i zobaczyć jak sprawują się wszystkie samochody, bo na razie nie dane mi było jechać Carismą, Civic i Leonem.
Kilka poglądowych linków ofert, które mnie zainteresowały:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]