REKLAMA
Witam!
Poszukuję nowego auta , przedział jak w temacie albo od 10 do 12 tysięcy lub do 15 tysięcy , na auto będę musiał się zapożyczyć , wiadomo chciałbym wziąć jak najmniej kredytu ale nie zamierzam też pakować się w auto , które będzie generowało wielkie koszta utrzymania stąd wolę wziąć większy kredyt o ile będzie trzeba .
Obecnie jeżdżę Nissanem Almera N15 1998r. 2.0 D 75KM , niestety na tych autach wiek robi swoje i coraz częściej zaczyna się coś psuć , przez co więcej wydaje na niego niż to ma sens...
Czego szukam:
Hatchback
Paliwo : obojetnie
Dzienny przebieg : 30-40km(przyjmując mój system pracy 7 dni pracujących 2 dni wolnego) , raz na miesiąc wyjazd na weekend do max 200km więc miesięcznie wychodzi około 1000-1300 km , głownie trasa z domu do pracy ew. na zakupy po mieście.
Cel: Auto niezawodne , niska awaryjność , wygoda i komfort podczas jazdy tzn. żebym nie czuł się jak na rodeo podczas jazdy Obecny nissan to właśnie typ wściekłego byka , strasznie czuć każdą nierówność pomimo dobrego zawieszenia. No i sensowne spalanie.
Moje typy :
W przedziale 10-12 tyś.
Toyota Corolla E12 1.4 lub 1.6 VVti , skłanam się ku 1.6 bo ponoc silniki różnią się tym (na korzyść 1.6 oczywiście) , że posiadają jakieś (uch nie pamietam dokładnie) pierścienie , które w modelu 1.6 są o połowe tańsze niż w 1.4 , info od panów pracujących parę latw ASO Toyoty
Ford Focus Mk1 1,6 l Zetec-SE : 100 KM słyszałem wiele dobrego o tym silniku , że ponoć niezniszczalny i dobre spalanie. Niestety wygląd mi się nie podoba ale nie to jest najważniejsze
Czy w/w auta nadają się do zagazowania i czy będzie to opłacalny interes ?
W przedziale do 15 tyś. :
Opel Astra III - czy to dobre auta ? tzn. jak rdza i mechanika auta się sprawia , który silnik byłby najrozsądniejszy ? Podaje go bo podoba mi się z wyglądu i przestrzeni w środku.
Toyota Corolla E12 1.4 D4D - mój faworyt z tej półki cenowej , auta te zaczynają się od 15 tyś. słyszałem wiele dobrego o tych silnikach , co o tym sądzicie ?
Ford Focus Mk2 - piekne auto , masywna sylwetka , niestety poza wyglądem nie wiem nic o tych autach , prócz tego żeby unikać bodajże 1.6 diesla ze względu na wtryski czy jakoś tak.Czy za te cenę mozna dostać już jakis sensowny model (obawiam się , że nie ale różne chodzą na aukcjach)
Neutralny :
Mazda 3
Mazda 6
Strefa nieosiągalnych marzeń:
Kia Ceed
Rozumiem , że dałem dosyć szeroki zakres poszukiwań jak i namieszałem tym przedziałem cenowym , jednak jak pisałem wczesniej jesli mam wziąć kredyt 10k i kupic auto , którego użytkowanie wygeneruję duże koszta ew. napraw to wolę juz wziąć kredyt 15k i zakupić mniej awaryjną jednostkę.
Proszę o ocenę moich typów , który najbardziej będzie pasował do mojego trybu użytkowania.
Zapewne resztę informacji , o których zapomniałem dopisze w toku rozmów
Z góry dziekuje za pomoc!