Wybór fotelika dla niemowlaka

23 Sie 2016, 00:41

proszę o pomoc ale uwaga jestem w tym kompletnie zielona:) potrzebujemy na gwałt fotelika dla niemowlaka (1 msc) i tu pojawia się problem czy może być taki 0-36 kg czy lepiej mniejszy przedział ? czy musi być koniecznie tyłem czy może być przodem ?
WomenCry
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 2008
Auto: Seat

23 Sie 2016, 14:38

Zdecydowanie mniejszy przedział nigdy nie kupuje się fotelików 0-36 kg. Pytanie najważniejsze to cena - ile zamierzasz wydać na fotelik. Jestem zwolennikiem jak najmniejszych przedziałów wagowych co ma potwierdzenie w testach bezpieczeństwa.
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Sie 2016, 07:44

Mniejszy przedział bym preferował, ale w sumie to też może być tylko zagrywka marketingowa, żeby ludzie zmieniali kilka razy foteliki. Trudno tak powiedzieć jednoznacznie.
Draningkiss
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A4

24 Sie 2016, 11:00

mniejszy przedział lepszy, nawet jeśli to faktycznie zagrywka marketingowa - przezorny zawsze ubezpieczony...
mrgrey
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 05 2013
Auto: nie mam

25 Sie 2016, 15:15

nie no zgadza się, dlatego ja też taki wybrałem.
Draningkiss
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A4

01 Wrz 2016, 14:48

Już odchodząc od dywagacji na temat tego czy większy przedział jest gotszy czy nie pewne jest to, że minimum do 13 kg dziecko powinno jeździć tyłem. Najlepiej do 18 kg.
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Wrz 2016, 18:03

Pistolecik napisał(a):Najlepiej do 18 kg.
Dokładnie i patrz na to jak dany fotelik wychodzi w testach zderzeniowych.
Warto też zwrócić uwagę na to żeby fotelik miał IsoFIX, jeżeli masz go w samochodzie znacznie ułatwia to montaż fotelika.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Wrz 2016, 00:39

przekonaliście mnie do fotelika 0-18 kg:) faktycznie nie ma co brać dużego przedziału i bezpieczniej jest tyłem. tylko czy dostanę tak do 800-900 max zł fotelik na isofix?
WomenCry
Nowicjusz

02 Paź 2016, 22:30

Pewnie, że dostaniesz. Tylko najlepiej sprawdzić fotelik na żywo, chyba że nie masz takich możliwości. W tej cenie polecam BabySafe Westie http://babysafe.eu/produkt-westie.html
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Paź 2016, 17:58

dziękuję za wszystkie opinie:) fotelik już od jakiegoś czasu jest u nas i póki co jest niezawodny, trochę bałam się że się nie zmieści w samochodzie jednak po zamontowaniu pasuje idealnie:)
WomenCry
Nowicjusz

04 Kwi 2017, 08:47

Witam serdecznie, pozwolicie że podłączę się pod temat. Również szukam fotelika dla 5 letniego dziecka. Znalazłem taki sklep http://topszop.net/dziecko/foteliki-samochodowe.html ten droższy fotelik wydaje się być solidny i bezpieczny, może ktoś z was taki posiada? Jakieś opinie? No i co możecie polecić z własnego doświadczenia? Cena nie gra roli. Najważniejsze bezpieczeństwo.
Konzero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 06 1990
Przebieg/rok: 41tys. km
Auto: Citroen c3
Paliwo: Benzyna

04 Kwi 2017, 09:43

Konzero napisał(a):ten droższy fotelik wydaje się być solidny i bezpieczny
To są ceny jedne z najniższych. Piszesz że cena nie gra roli a podajesz najtańsze foteliki które prawdopodobnie nawet nie przeszły prawdziwych testów, a jedynie spełniają normy dopuszczenia ich do sprzedaży.

Chcesz porządny fotelik to musisz wydać min. 500zł na tej stronie możesz sobie sprawdzić za czym warto się rozglądać https://www.adac.de/infotestrat/tests/k ... fault.aspx Czasem nie warto kupować nowych bo dzieci nie niszczą fotelików przez np. rok lub dwa lata, mówię tu o takich maluchach i niemowlakach bo tego dotyczy temat. Używane takie cudo można kupić za połowę ceny z wysokiej półki i nie zniszczone więc zastanów się nad tym. Poza tym do tego warto myśleć o foteliku z bazą mocowaną ISOFIX w samochodzie co ułatwia bardzo przypinanie fotelika z dzieckiem i skraca znacznie czas.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999