Wybór zawodu

04 Mar 2017, 23:57

Witam !
Piszę w sprawie takiej, iż moją pasją jest motoryzacja, ale niestety za namową rodziny poszedłem zamiast do samochodówki to do technikum handlowego..(Jestem na drugim roku).Teoretycznie mógłbym iść na handel zagraniczny i zajmować się importem cześci/samochodów, no ale kręci mnie grzebanie w samochodzie, a głównie podkręcanie go. Teraz moje pytanie czy są jakieś szanse na pójście w kierunku właśnie mechaniki i tuningu? Zaczynam zauważać że popyt na to jest, a skoro mógłbym robić w życiu coś co kocham to chyba zajebiste, o to w tym wszystkim chodzi 8)
Pytanie jak się do tego w ogóle zabrać? Myślałem nad kupnem jakiegoś cienkiego/polówki i robieniu jej, czy tam malczana, albo zażyłowanej e30.Wiem że to trudny kawałek chleba i jestem przygotowany na trudne studia i dużo praktyk ale myślę że jest na tyle siły w dążeniu do celu. Pytanie tylko co z tą handlówką? Przenieść się na samochodówkę nie ma już szans.Może lepiej zostać przy handlówce i iść na handel zagraniczny?
Jak wy to widzicie?
Pozdrawiam,
Krystian.
Kriss01
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Mar 2017, 18:36

To chyba zależy od ciebie co zrobisz
fillip33k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2001
Przebieg/rok: 49tys. km
Auto: golf
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2015

06 Mar 2017, 23:14

Z doświadczenia powiem Ci, że to nie ma znaczenia do jakiej szkoły chodziłeś, aby dostać się na studia i tak liczą się przedmioty zdawane na maturze (w Twoim przypadku pewnie matma rozszerzenie, fizyka i angielski też w sumie rozszerzony; musisz poszukać dokładnych info). Ja np jestem po technikum ekonomicznym, a jestem na studiach typowo human :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Kwi 2017, 17:24

Dobra, zdecydowałem się na mechanikę samochodową, i teraz mam odnośnie tego parę pytań. Planuję zdać dobrze maturę, i zawodowe z handlówki oraz w między czasie zrobić jakieś kursy mechaniczne. Pytanie tylko czy taki np. kurs mechanika samochodowego trwający 300h <70teorii reszta praktyki>, i dyplom z tego jest traktowany na równi z dyplomem z technikum mechanicznego odnośnie kwalifikacji ?
Kriss01
Nowicjusz

02 Kwi 2017, 17:31

W zależności od szkoły, są takie technika że mają bardzo mało zajęć praktycznych a jak już to mało związanych z mechanika. Najbardziej pod uwagę jest brane doświadczenie. Staże,kursy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2017, 17:39

Czyli w moim przypadku chcąc iść w kierunku mechaniki/tuningu a że wybrałem nie tę szkołę najlepiej będzie robiąc kursy mechaniki/diagnostyki itd. i dyplomy z nich będą wystarczające chcąc się zatrudnić np. jako pomoc mechanika i zdobywać w ten sposób doświadczenie ? Myślicie że w ten sposób będzie okej ?
Kriss01
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

02 Kwi 2017, 18:05

Jezeli będziesz chciał się zatrudnić w jakimś wielkim warsztacie czy w ASO no to wiadomo że tam papierki góra no ale jak zatrudnisz się w zwykłym warsztacie to tam będzie liczyła się praktyka. Weźmie Cię na 3 dni na sprawdzenie i odrazy będzie widział czy się do czegoś nadajesz czy nie a papierki to dla niego sprawa drugorzędną a może i nawet nieważna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2017, 18:11

No tak, ale takie kursy warto robić ? Jak sprawa ze studiami ? Jest jakiś kierunek na którym będę miał możliwość praktyki? Czytałem o budowie i tuningu samochodów w Warszawie ponoć nie jest źle.
Moim zdaniem lepiej będzie zrobić kurs mechanika samochodowego i zatrudnić się w jakimś warsztacie bo jednak tutaj doświadczenie moim zdaniem góruje, papierki dobrze mieć czym poprzeć swoją wiedzę.
Kriss01
Nowicjusz