REKLAMA
Witam
Mam problem z wyborem odpowiedniego modelu samochodu a co za tym idzie i kupna. Mianowicie szukam auta które ma opinię bezawaryjnego i długowiecznego. Chce użytkować takowe auto min 10lat, więc jak najmniej awaryjne, a jeśli już to lżejsze sprawy
naprawiać samemu, super gdyby to był klasyk:). Idealnie było by gdyby auto nie odbiegało kosztami użytkowania (serwis,paliwo) od np. octavi I 1.9tdi
Co do silnika obojętne czy to będzie benzyna czy diesel, byle koszty przejechania 100km oscylowały na akceptowalnym poziomie. Ogólnie auto użytkuje codziennie ok 11km w jedna stronę do pracy, raz, dwa razy w tyg dłuższa przejeżdżka po 50km w jedną stronę.
Zdarzają mi się także wyjazdy w dłuższe trasy tak co 2-3 miesiące wiec wachlarz użytkowania auta jest szeroki...
To może o czym myślałem: MB w123,w124,w201, w210 - wszystkie mają minus w postaci dużego spalania, dodatkowo w210 korozja całego auta. Oraz w wersjach z benzyną problemy z założeniem gaZU.
Audi 80 b4 tylko i wyłącznie 1.9tdi 90km bo niezniszczalny- benzyna odpada bo dużo pali, troszkę obawiam się ciasnoty w środku i małego bagażnika oraz komfortu
toyota corolla VI, VII o nich wiem dosyć mało ale bardziej nastawiam się na benzyne w tych modelach- podobno bardzo żywotne, ale jak z LPG? Troche mało miejsca i komfortu.
Macie jakieś inne propozycje? Albo jakieś sugestie dodatkowe co do tych które wymieniłem?
Ogólnie chce kupić auto w b.dobrym stanie- i mam czas na poszukiwania, docelowo będzie zrobiony na początku i tak duży przegląd i wymienione podzespoły które będą już leciwe. Auto będzie użytkowane na codzień- ale bardzo będzie dbane o niego i szanowane. Ma przejechać kupe lat u mnie, i najlepiej się nie znudzić:) Auto kupię do 15 tys i ok 5 tys na początek na ewentualne naprawy tak żeby była igła. Oczywiście jeśli będzie tańsze auto to jak najbardziej jestem za:D, także jeśli będzie jakaś dużo lepsza propozycja za wyższą cene rozważę ją.
Pozdrawiam
Z góry dziękuje za Pomoc!