Wybór pierwszego auta

11 Wrz 2010, 22:33

i co mam ci robić zdjęcia czy jak że zamiast kupić jakiegoś merca 3 letniego w idealnym stanie
który nie jest samochodem bo według mnie to SZTUKA, ARCYDZIEŁO, kupiliście przeciętnego peugeot...

proszę co można mieć za 65000 tyś:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

ja bym się nie zastanawiał ani chwili...
a te przebiegi 50000km , 70000km czy nawet 100000km... on jest po prostu dotarty i gotowy do jazdy człowieku...
Kubol91
Początkujący

Miejscowość: poland
0

11 Wrz 2010, 22:37

Jakby za 65tys. zł dało się kupić 3 letniego Merca w idealnym stanie to uwierz mi kupiłbym :lol:
rzeczywistość niestety jest brutalna.
Pierwszy to ulep z USA.
Drugi jest śmiesznie tani patrząc na ceny takich w niemczech także idealny to on na pewno nie jest.
Trzeci ma 150tys. km przebiegu więc do nówki mu daleko.
Czwarty to sportsoupe powodzenia w wyjeździe takim 5 osobową rodziną na wakacje.
Zresztą jednego Mercedesa już mamy, po co drugi?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

11 Wrz 2010, 22:47

Widzę że się nie dogadamy ale wracam do tego co mówiłem, moje zdanie, twoje zdanie i koniec... ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie... I myślę że może ci się jeździć lepiej tym francuzem dlatego, że twój meś ma coś koło 20 wiosen... szczerze mówiąc gdy bym mógł kupić peugeot 308 za 6 tyś a passata b4 też za 6 tyś to chyba podkreślam chyba wziął bym peugeot... :razz: hmmm musiał bym się nad tym poważnie zastanowić...

[ Dodano: 11 Wrzesień 2010, 23:55 ]
Wiem wziął bym tego peugeot za 6 tyś potem odrazu sprzedał i kupił któregoś z tych mesiów co wymieniłem...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 22:58

Tu masz go na zdjęciach https://www.forumsamochodowe.pl/fotki-na ... 19-105.htm samochód, że tak go określę doinwestowany i w pełni sprawy więc to nie jest kwestia wieku, zresztą ten model MB nie może mieć nawet 20lat :lol: chyba,że jakiś bardzo wczesny prototyp.
Pogarda nie na miejscu, jak chcesz porównywać 308 do Passata B4 to pokazujesz swoją niewiedzę i nie wiesz jaka przepaść dzieli te samochody.
Ja mając do wyboru Peugeota 306 za 6tys i Passata B4 za 6 tys. wziąłbym Puga, po co mi takie duże auto?
Kup sobie Golfa III za 6tys. i jeździj po drogach patrząc z góry na posiadaczy nowych samochodów francuskich, włoskich japońskich.
Mnie i innych nimi jeźdzących to tylko śmieszy a Tobie pewnie poprawia humor i daje +10 do ego.
I wszyscy są zadowoleni.
Zresztą nie wiem w ogóle co to za OT.
Samochód kupiony po gruntownej analizie rynku samochodów nowych i używanych, odpowiada nam i o to chodzi.
Jasiek90
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2010, 23:04

Człowieku ja z tymi 6 tyś żartowałem żeby rozluźnić atmosferę... ale widać nie zrozumiałeś niestety... twój meś fajny nie powiem, nie wiem jak możesz na niego narzekać... a co do golfa 3 nie ma mowy czy to że jestem fanem niemieckiej motoryzacji to odrazu każdego niemieckiego auta... akurat golf 3 mi sie nie podoba...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 23:08

Nie narzekam, jeździ mi się nim bardzo dobrze i zdecydowanie mogę polecić ten samochód po doświadczeniach z niemal 6 lat eksploatacji(wcześniej jeździli nim rodzice i to dość sporo bo ~30tys. rocznie teraz ja) to typowy Mercedes-wygodny, luksusuowy i trwały jakby był wykuty w skale.
Dostrzegam po prostu, że postęp idzie w motoryzacji i są względy w których zwykły kompaktowy Peugeot przewyższa limuzynę klasy premium sprzed 15lat choć są i takie w których MB jest lepszy.
Zainteresuj się Astrą I- części bardzo tanie i łątwo dostępne a samochód tak prosty, ze na dobrą sprawę tam nie ma co się psuć :wink: tylko patrz uważnie na stan blacharki.
Nissan Almera też zbiera bardzo dobre opinie tyle, że znowu trzeba uważać na blacharkę.
Jasiek90
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2010, 23:14

A tak z czystej ciekawości ile ty wyłożyłeś za tego mesia??? i ogólnie po one chodzą tak średnio??

[ Dodano: 12 Wrzesień 2010, 00:15 ]
bo patrząc na allegro to nie jest on taki drogi... chyba że tak jak z bmw są za 5-6 tyś wyglądają na zadbane a to po prostu wypolerowany, wyczyszczony złom...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 23:22

Co do tych za 5-6tys. to pomyśl w jakim one są stanie skoro o mojego dopominały się 3 osoby by go sprzedać oferując od 10 do 12tys. zł a to rocznik 1994. A nie sprzedam go bo jest pewny i zadbany a nic lepszego za te pieniądze nie kupię.
Od około ~10tys. zł zaczynają się przyzwoite egzemplarze z początku produkcji może kupisz i za 9 jak się potargujesz ale poniżej tego raczej złom.
Nie wiem bo rodzice mi sponsorują naprawy :wink: i trudno mi spamiętać co się przez taki długi czasookres działo ogólnie to mało się psuje aczkolwiek stary jest i po prostu czasem zużycie materiału wychodzi :wink: ostatnie pół roku
-drążki reakcyjne + tuleje metalowo-gumowe żeby było ciszej)-1500zł z robocizną
-nowa chłodnica(stara się rozszczelniła ze starości) + sprężyna w przednim zawieszeniu- 1000zł
i w sumie tyle.
Trudno to nawet nazwać usterkami bo te elementy były po prostu stare i należało je wymienić mimo, że spokojnie dało się z tym jeździć bo podczas badań technicznych wyszło, że jest ok ale mnie i ojca to niezadowalało.
+ oczywiście bieżąca eksploatacja i części z nią związane.
BMW e36 kupisz jednak taniej i jeśli chcesz fajny samochód w prowadzeniu to je bardziej Ci polecam bo z racji niższych cen i dłuższego stażu na rynku łatwiej trafic coś w przyzwoitym stanie.
Zresztą w przypadku C-klasy W202 jest ogromny problem z egzemplarzami w dobrym stanie takim jak mój, ludzie kupują je bo są stare i niedrogie za 10-15tys. zł i później nie mają wystarczających środków by je utrzymać w należytym stanie.
Za to o przyzwoitej 190 możesz pomyśleć takiej jak np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 11 Wrz 2010, 23:33, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2010, 23:32

bmw jest fajne ale strach kupować za 6 koła... co kogo się pytam to mówi że naprawdę trudno trafić takie które nie było puknięte przez jakiegoś Niemca który to potem wcisnął jakiemuś naiwnemu Polakowi który pojechał coś sprowadzić z Niemiec i myślał że chwycił pana Boga za nogi że trafił takie super bmw, a w rzeczywistości ten Niemiec nie oszukujmy się uważa takie bmw za złom, a Polak za ideał...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 23:35

Tyle, że Mercedes jest droższy i w Polsce i w Niemczech co łatwo sprawdzić na autoscoucie i mobile.de więc tym bardziej trudno Ci będzie cokolwiek trafić, w każdym razie W202 no way za te pieniądze ale nad W201 można się poważnie zastanowić.
O BMW pytaj się usera JIGsaw on się w nich dobrze orientuje, myślę jednak, że na przyzwoite e36 316 lub 318 bliskie pełnoletności powinno Ci wystarczyć, z e34 będzie chyba nawet łatwiej.
W tym budżecie IMO zdecydowanie lepiej brać e36 jakbyś miał od 10tys. w górę to Mercedesa.
Jasiek90
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2010, 23:44

Przyznam, że myślałem nad e34 i nawet mi sie podoba, ale jedno co mnie odstrasza to że taka gablota z takimi mocnymi silnikami to musi dużo schlać... :neutral:

[ Dodano: 12 Wrzesień 2010, 00:49 ]
Właściwie masz racje co do mesia kupić to nie aż taki problem ale potem jak coś się zepsuje to części pewnie koszmarnie drogie... nie ma co...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 23:59

Ja nie chcę Cię odsuwać od Mercedesa ale jako fan tej marki po prostu nie polecam Ci kupna Mercedesa za te pieniądze bo jestem na 90% pewien, że tylko zniechęciłbyś się do niej.
Są samochody w tej cenie w których za 2.5tys wymienisz przysłowiowe "pół samochodu" jak np: Astra, Golf, Lanos, 306 czy Bravo a są takie w których zrobisz na zamiennikach tylko dwie czy trzy.
Do W202 części jak na Mercedesa są dość tanie :smile: ale przy reszcie samochodów niekoniecznie :wink:
Sam zdecyduj :smile: co do e34 to z LPG spalanie tak nie boli a chyba nie trudno takie trafić :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

0

12 Wrz 2010, 00:04

Kurczę jaki to jest ciężki wybór serce mówi bierz bmw rozsądek bież paska albo audi, już nic nie wiem ciężka sprawa.
Kubol91
Początkujący

0

12 Wrz 2010, 07:57

to kup sobie passata vr6 :grin:
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie
0

12 Wrz 2010, 08:48

A może takie BMW [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
0