Auto do 55 tys.

09 Wrz 2010, 10:08

Witajcie. Nadeszła pora na zmianę samochodu. Tyle, że nie mam pomysłów (oprócz jednego), jakie auto bym mógł kupić. Zależy mi na tych rzeczach:
- auto ekonomiczne(niskie spalanie, koszty utrzymania, serwisy itd),
- hatchback lub sedan,
- diesel albo benzyna,
- rocznik od 2008
- silnik był oszczędny, ale zarazem dynamiczny.

Zastanawiałem się nad seatem leonem 1.9 tdi 105 koni. Czy warto na niego zwrócić uwagę? Czy polecacie coś innego?
sekwan
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

09 Wrz 2010, 10:22

Na pewno warto zwrócić uwagę na niego uwaga są to dobre samochody potwierdzić to mogą wyniki mistrzostw świata samochodów turystycznych seaty to już nie są jakieś słabe autka =] a taki silnik diesla jest w miarę ekonomiczny ale to zależy od ciężaru twojej nogi =]
Szatek
Aktywny

Miejscowość: Elbląg

09 Wrz 2010, 11:19

To o niczym nie świadczy bo z samochodem startującym w WTCC ma wspólny tylko kształt karoserii.
Równie dobrze można stwierdzić, że Citroen C4 jest najlepszym samochodem na szutry a Mitsu Pajero najlepszą terenówką(na obydwa patrzę pod kątem sukcesów sportowych).
Seata Leona kupisz nowego w benzynie za te pieniądze a i do tego diesla dużo nie dopłacisz bo w promocji kupujesz go za ~60tys. zł już z klimatyzacją.
Jako kompakt z gatunku tych tańszych nie jest zły choć razi tandetne wnętrze(które wcześnie zaczyna koncertować) i zbyt twarde na nasze drogi zawieszenie no i kultura pracy silnika.
Jeździłem trochę tym samochodem bo ma je mój wujek i ojciec kumpla i wrażenia przeciętne.
Niewiele drożej możesz kupić Renault Megane lub Peugeota 308 a w podobnej do Leona cenie Fiata Bravo i każdy z nich jest moim zdaniem lepszym wyborem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2010, 13:13

Miałem podobny dylemat w zeszłym miesiącu i wybrałem Kia Soul 1.6crdi :) Auto przestronne, silnik dynamiczny, 7 lat gwarancji, bogate wyposażenie. Przejechałem tylko 500km ale jak narazie polecam. Moim zdaniem warto wybrać się na jazdę testową i przyjrzeć mu się z bliska.

Pozdrawiam,
Rafał
rafalas
Nowicjusz

Miejscowość: Malopolska

09 Wrz 2010, 21:59

Dziękuję wam za wypowiedź.

Meganka wydaje się być fajna, ze względu na wygląd i wnętrze, ale duzo sie mowi o awaryjnosci renaulta i peugota (stereotypy..) i nie wiem jak to jest w praniu.

Mój kolega ma ceeda i przyznam, że autko nawet, nawet, ale nie poczułem w nim takiego klimatu. Ja jestem przekonania, że kierowca powinien czuć auto.
sekwan
Nowicjusz

09 Wrz 2010, 22:02

A nie myślałeś o Bravo ?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...

10 Wrz 2010, 01:35

sekwan napisał(a):Mój kolega ma ceeda i przyznam, że autko nawet, nawet, ale nie poczułem w nim takiego klimatu

rafalas wspomniał o Kii Soul a nie Ceed.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

10 Wrz 2010, 10:48

Wiem, wiem, ale jak to u mnie bywa, myśle o jednym a co innego piszę;)

Fiaty również mnie nie przekonują.

A co sądzicie o lancerze i mazdzie 3?
sekwan
Nowicjusz

11 Wrz 2010, 10:18

sekwan napisał(a):A co sądzicie o lancerze i mazdzie 3?

Witam!
Postanowiłem się przyłączyć, bo padło pytanie o Lancera :razz:
Miałem to auto przez 4,5 miesiąca z silnikiem 1,8 B-enzyna. Powiem tak - WG MNIE (tylko moja opinia) - jest to auto lepsze od pozostalych wymienionych w tym poście. Dlaczego tak uważam - bo nie słyszałem nigdy o zepsutych zawieszeniach/silnikach/innych elementach Mitsubishi. W stereotypach jest ziarnko prawdy - komuś tam się zepsuło zawieszenie w Renault, komuś silnik w Peugeocie, komuś blachy w Oplu, komuś cośtam w czymśtam :razz: A Mitsubishi się po prostu nie psuje :wink: ALE UWAGA - mówię tu o autach z silnikami BENZYNOWYMI. Bo diesel w Lancerze to silnik z pompowtryskami ze stajni VW, wktóych lubią się psuć wtryski i pękać głowice :shock: Natomiast silniki benzynowe są produkowane przez Mitsubishi od kilkudziesięciu lat. Po prostu nie do zajeb... chania :lol: Poza tym auto dobrze zrobione, choć materiały w środku nie są górnolotne, ale za to mamy DUŻO miejsca dla wszystkich i 9 (!) poduszek powietrznych (w tym na kolana kierowcy!). Jest więc też bezpieczny.
A minusy - największy to spalanie :roll: Silnik 1,8 B pali ŚREDNIO 7,5 - 8,5 l/100km przy normalnej jeździe z klimą... Przy konkretnym deptaniu gazu nawet 9 - 9,5l/100km. Ale niech się Wam nie wydaje, że silniki 1,5 B będą dużo mniej paliły - kolega ma takiego Lancera i spalanie rzędu 7 - 8l/100km. Wszystko dlatego, że trzeba mocno i długo trzymać nogę na gazie, zeby rozbujać to auto... CHYBA, że ktoś jeździ spokojnie, nie przekracza 100km/h, nie musi być zawsze pierwszy i lubi spokojnie jechać do celu - wtedy spali mniej (mówimy ciągle o silniku 1,5 B). Minimalne spalanie 1,8 B to ok 6,5 - 7l/100km (bez klimy, jazda max. 90km/h). Ale cena auta jest dość atrakcyjna - za ok 60tyś można mieć bardzo dobre auto i dobrze wyposażone (proponuję wersję Invite).
Dociekliwwi pewnie zapytają - dlaczego już nie jeżdżę Lancerem? Odpowiedź jest prosta - bo mi go rozwalili na skrzyżowaniu :evil: :evil: A dlaczego nie kupiłem ponownie? Bo miałem okazję kupić nowe auto z Dieslem za 60tyś PLN - a że dużo jeżdżę, więc nawet się nie zastanawiałem :razz:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

12 Wrz 2010, 17:07

No więc zdecyduję się jednak na leona, jednakże pojawił sie kolejny dylemat. Silnik 1.9 tdi, czy 1.4 tsi...Ale dziękuje wam za porady;)
sekwan
Nowicjusz

12 Wrz 2010, 20:10

1.4 TSI zdecydowanie.
Kultura pracy i sposób rozwijania mocy nieporównywalnie lepszy niż w 1.9TDI.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2010, 20:16

Tylko jak z wytrzymałością tego 1.4 TSI w porównaniu do 1.9 TDI ?
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia