Wybór pierwszego auta

11 Wrz 2010, 12:24

Witam wszystkich forumowiczów.
Mama zamiar kupić sobie mój pierwszy samochód.
Kwota jaką posiadam na ten cel jest dość skromna mianowicie 6000zł (ale wolał bym wydać w granicach 5500zł żeby jeszcze starczyło na przerejestrowanie oraz ewentualną wymianę płynów eksploatacyjnych, chociaż ja by naprawdę coś mnie urzekło to dam 6000 :) ) i teraz moje pytanie: Wybrałem sobie 4 marki i modele auta które mnie interesują:
1. AUDI 80 B+G
2. VW PASSAT B4 B+G
3. BMW E36 B+G
4. OPEL VECTRA B B+G

-Czy wogóle jest możliwe kupienie któregoś z tych samochodów za te pieniądze w bardzo dobrym/dobrym stanie??? (nie zajeżdżonego, bezwypadkowego, bez ukrytych wad)
-Jeżeli tak to który z wymienionych przeze mnie aut jest według was najbardziej niezawodny, najtańszy w utrzymaniu??? (może ktoś posiada bądź posiadał, któreś z wymienionych aut i podzieli się ze mną odczuciami z użytkowania)
-A może macie dla mnie jeszcze jakąś inną propozycję kupna??? Każdą chętnie rozważę.
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI I POZDRAWIAM.
Kubol91
Początkujący

Miejscowość: poland
0

11 Wrz 2010, 12:53

jeśli chodzi o to żeby stan był jak najlepszy to może golf 2 benzyna+gaz za te pieniądze powinien być już doinwestowany. Minus jest z bezpieczeństwem ale to już inna bajka.
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia
0

11 Wrz 2010, 13:21

nie nie chodzi o super ekstra stan jak z salonu tylko o to żeby nie okazał się jakąś wielką skarbonką wiecie o co chodzi coś się zepsuje naprawisz a za tydzień znowu coś i tak dalej... co do golfa to odpada nie podoba mi się, kumpel kupił za 2,500 zł i właśnie się okazał taką skarbonką... jak 2-3 tygodnie coś się nie psuje to jest dobrze... Ja dalej nalegam na te które ja sobie upatrzyłem... ale czy da się coś z tych przeze mnie wymienionych kupić do 6000zł w dobrym stanie bez wkładu finansowego w postaci części...??? może jakieś linki jak by ktoś coś znalazł ciekawego... :)
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 14:17

Vectre B z gazem za te pieniądze może być ciężko znaleść w db stanie :neutral: powiedz mi skąd jesteś to cos sie postaram znaleść.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

11 Wrz 2010, 14:43

Okolice Bydgoszczy... wiem z tą vektrą b może być lipa za tą kase... powiem szczerzę że najbardziej chylę się ku Passatowi b4 i audi 80 (to mówi mi rozsądek, słyszałem że mało awaryjne zwłaszcza passat, a jak co części też niedrogie) bo wiem że bmw też ciężko dostać w dobrym stanie czy nie klepane za tą kasę.
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 15:18

Dokładnie z całą trojką nie będzie większych problemów i problemów z częściami.Tylko tutaj sprawa może wyglądać podobnie jak z Vectrą tzn znaleść znajdziesz napewno ale większość z nich lata świetności będzie miała już dawno za sobą i będą to niestety auta po przejściach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...

11 Wrz 2010, 15:33

Dlatego właśnie postanowiłem się poradzić bardziej doświadczonych osób, oraz zacząłem szukać już teraz choć auto zamierzam kupić w listopadzie. To może ktoś zapuści jakieś linki z otomoto albo coś w tym stylu, z jakimiś przykładami tych samochodów w dobrym stanie...

[ Dodano: 11 Wrzesień 2010, 16:42 ]
A co masz na myśli mówiąc "lata świetności" ja nie liczę tutaj na coś ekstra z ASP, TEMPOMATEM, czy CZUJNIKAMI PARKOWANIA i jakimiś innymi bajerami, dla mnie liczy się solidność, bezawaryjność... a z takich udogodnień wystarczy mi KLIMA, jestem zdania że w lato się przydaje i to bardzo (na codzień jeżdżę skodą Felicją rodziców bez klimy i w lato byłem kilak razy nią nad morzem w te największe upały prawie 40 stopni... to w korkach można było umrzeć...) może fajnie jeszcze żeby miał elektryczne szyby.

[ Dodano: 11 Wrzesień 2010, 16:54 ]
Aha i jeszcze jedno Jak Ty byś miał wybrać jeden z tych 4 podanych przeze mnie to który i dlaczego???
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 16:00

Chodzi mi o to że te auta były dobre kilka lat temu a teraz praktycznie co trzeci polak może takiego kupić,co nie zmienia faktu że zadbane egzemplarze są nadal godne polecenia.

Tak patrze teraz na allegro i według Twoich wymagań i z Twojej okolicy udało mi sie znaleść tylko taką Vectre -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko że przód miał dzwonka no i auto powoli zaczyna gnić co widać na fotkach.

Moje propozcyje z Twojej okolicy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda dość przyzwoicie,ciekawe jak w realu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

hehe co miałbym wybrać i dlaczego?Ja bym wybrał paska z tego względu że bardzo mi sie podoba jego linia nadwozia mimo że tak jak pisałem ma lata świetlności juz za sobą.
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Wrz 2010, 16:21

Leganza tansza od Lanosa? Podejrzana sprawa.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
0

11 Wrz 2010, 16:43

Niestety większość Passatów B4 to kombiaki, a takie chyba cię nie interesują, choć jest kilka ciekawych ofert. Tą vectre bym od razu odpuścił, e36 raczej również.
Polecam Audi 80:
[link do oferty na Allegro wygasł]
benq
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnobrzeg
0

11 Wrz 2010, 16:44

Również pasek najbardziej mi odpowiada, chciałbym wersje sedan (kombi jakoś do mnie nie przemawia może jak założę rodzinę :P)... Według moich informacji to najbardziej niezawodna maszyna z tych 4... najbardziej chciał bym go w wersji 1.9 TDI 90 KM podobno nawet dzisiaj jest to jeden z najlepszych silników diesla ale wiem że one są droższe i trzeba mieć co najmniej 7-8 k, co myślisz o tych:

Na początek PASSAT B4:
(ten ostatni w kombi ale podoba mi się czarny + fajne felgi ma :))

Z audi 80 spodobały mi się te:

Z BMW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ten spojler bym odrazu zdjął i wyrzucił :))

No i Vectra:

Podałem kilka ofert z komisów, ale z komisu raczej nie zamierzam kupować... za duże ryzyko...
Więc czekam na opinie co do moich wyborów może któryś jest wart zainteresowania według was. Na razie nie patrzyłem na lokalizację, oczywiście jak będę już na poważnie wybierał to będę chciał żeby to było jak najbliżej mojego miejsca zamieszkania.
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 17:02

też jestem za tym że najlepszym wyborem będzie passat lub audi. Ale na diesla nie ma szans chyba że pasata b3 bo b4 to pewnie z 9 tys w miarę egzemplarz audi podobnie, delikatnie droższe. np passat b3 tylko że combi i te felgi raczej nie na polskę :grin: [link do oferty na Allegro wygasł]
Witek2010
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 17:54

Nie no ja wiem że na diesla nie mam co liczyć, mówię tylko co by mi się marzyło... ale starczy mi gaz... chyba nawet taniej jeżeli chodzi o spalanie...
Kubol91
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 17:59

Najlepiej niech się wypowiedzą Ci co mieli lub mają w swoim samochodzie "podtlenek gazu" :grin:
Witek2010
Początkujący

0

11 Wrz 2010, 18:05

Nie no sama benzyna z powodów ekonomicznych nie wchodzi w grę, a diesel za drogi. A co do gazu słyszałem że najlepszy jest sekwencyjny tak? Podobno nie ma wtedy straty w mocy samochodu, za to nieco więcej pali? ale tak około ile więcej?
Kubol91
Początkujący

0