Wybór samochodu do 15 000 zł

24 Sty 2016, 20:00

Kłaniam się wszystkim :)

Jestem na etapie wyboru pierwszych własnych 4 kółek. Prawko mam od paru lat a i doświadczenie też zdążyłem jakieś zgromadzić.

Dysponuję nędzną kwotą ~3000 zł i stabilnym zatrudnieniem za średnią krajową więc planuję się zakredytować i poszukuję samochodu za łączną kwotę 15 000 zł.

Wymagania (od najważniejszego):

- oczywiście bezawaryjność. Nie wyobrażam sobie bardziej demotywującej sytuacji niż spłacanie rat za wiecznie popsuty samochód. Przeżyję skłonność do korozji ale z mechaniką chciałbym mieć względny spokój.

- przestronność - wszelkie Yarisy, Corsy i inne mikrusy odpadają. Może być jakiś SUV, minimum sedan ale najlepiej kombi

- komfort (oczywiście bez szaleństw). Wydaje mi się, ze wspomaganie i klimatyzacja (może być manualna) to moje must have. Bez reszty bajerów raczej się obejdę. Aha - podłokietnik :D Kocham to w samochodach i choć to mało poważne jest to dla mnie ogromny atut :)

- Możliwość sprawdzenia historii - czyli VIN+data rejestracji+numer rejestracyjny

- Osiągi i dynamika raczej bez większego znaczenia (zakładam że te 90KM będzie - obejdę się bez dodatkowych kucy)

Zastosowanie auta

90% to jazda miejska, do pracy i z powrotem. Od czasu do czasu przeprowadzka czy wypad na rower/narty w jakieś ładniejsze rejony.

Nie mam preferencji co do marki choć widziałem nawet Mercedesy w203 w tej kwocie. Kusi, nie powiem ale rozsądek bierze górę. Z tego co zdążyłem się oczytać to Mazda 6 jest rozsądnym wyborem. Widywałem też ASTRY III.

Jestem z Radomia - średnio mam czas na pielgrzymki po całej Polsce w poszukiwaniu samochodu więc ograniczyłbym się do woj. Mazowieckiego (a najlepiej do Radomia/Warszawy).

moje propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tak wiem, księżniczka (czy tam królowa nawet) lawet.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wydaje mi się, że to optymalny wybór. Zbyt wiele psioczenia nie znalazłem na nią.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę nudna może ale nie pogardziłbym

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nic nie stuka nic nie puka :roll:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - moja skrywana miłość ale powiedziano mi, że naprawy drenują portfel :(

Oczywiście powyższe linki są raczej propozycjami modeli anieżeli konkretnych egzemplarzy. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Dawid1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

25 Sty 2016, 12:44

Odświeżam
Dawid1990
Nowicjusz

25 Sty 2016, 20:15

Powinieneś zastanowić się czy potrzebny Tobie diesel - wg mnie nie...jazda 90% miasto - bezsens..
Poza tym zdecyduj sie jaki segment...C czy D? bo np Laguna czy C270 to D segmenty a Astra czy Corolla kompakty..

Z Laguną bym sobie dał spokój, Astra H pomijając fakt że ma 300 tys napukane to jeszcze ktoś sprzedaje grubo poniżej ceny rynkowej - czyli chłam.. Poza tym diesel nie dla Ciebie..
C270 - fajny aczkolwiek ten egzemplarz mam wrażenie że solidny walony tu i ówdzie, szpary, wszystko tak niedokładnie spasowane.

Corolla wg mnie ok (warto brać kombi?), Mazda myślę że też aczkolwiek dziwne ogłoszenie, zdjęcia jakby ktoś miał ograniczony obiektyw :o .
Do zestawu dorzuciłbym np A3 1,8t po lifcie..

A co do awaryjności przy cenie auta ok 15 tys i rocznikach 2002-2003 czyli 12 -13 letnie auta, zawsze coś może być do zrobienia, jak będziesz mieć pecha to nawet remont silnika a jak nie to drobnostki..nowe to są w salonie za 4-5x tyle co masz na wydanie, także weź to pod uwagę bo nie ma aut co się w końcu prędzej czy później nie psują. Chyba że ktoś kupił i wstawił do garażu.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2016, 20:35

Do miasta diesel odpada. Bierz benzynę lub benzynę z LPG. Jak zamierzasz brać kredyt na używane auto to bierz coś sprawdzonego. Radom to stolica komisów o marnej reputacji.
Jak Laguna to taka:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jeśli C-klasa to może taka:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ładna Corolla 1.6 będzie kosztować 13 tysięcy, Mazda 6 2.0 (benzyna!) za 14-15 tysięcy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2016, 22:37

Dziękuję za podpowiedzi. Myślę, że skupię się przede wszystkim na Mercedesie. W drugiej kolejności Laguna II minimum z 2005-6 roku - ryzyk fizyk ale wnętrze i wyposażenie mocno na +.

Na koniec Mazda 6.

Corolla jak mówiłem wydaje mi się nudnawa i w założonej kwocie powinno się znaleźć ciekawsze auto. To samo się tyczy Astry (nie byłem świadom, że cena rynkowa jest wyższa).

Naturalnie Diesel mi jest zbędny, będę celował w benzyniaki.

A proszę jeszcze powiedzcie mi - jak jest z awaryjnością C270? Jaki usterek się można spodziewać?
Dawid1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...