Wybór samochodu, drugie auto - kompakt, czy sedan?

12 Gru 2020, 16:42

Witam wszystkich użytkowników forum.

Jak można zauważyć z wątku tematu, w niedalekiej przyszłości planuję zakup swojego drugiego samochodu, nie oczekuje że będzie to nówka i salon, bo po prostu nie będzie mnie na to stać ;)

Co do wyboru samochodu mój pierwszy samochód to kompakt i generalnie bardzo podobają mi się hatchback :happy: dlatego też typowałbym w tego typu segment auta.
Do brzegu, generalnie samochód nie robiłby ogromnych przebiegów, dlatego że mój obecny w roku zrobił około 15 tysięcy, a może nawet i mniej w rok! :)
Dlatego też mój przyszły samochód będzie robił przebieg roczny w ilości 15 tysięcy maks! Oczywiście mówimy o tym, że będzie robił codziennie te 10-20 km dojazd do pracy i tak dalej.. Druga sprawa prosiłbym o wyrażenie opinii, czy diesel albo benzyna - ale uważam, że benzyna byłaby lepsza, co? Nie planuję LPG. Przejdźmy do tego, że nie jestem demonem szybkości i nie kręcą mnie wysokie osiągi, prędkość, czy konie mechaniczne. Przyznam, że jestem fanem "tabletów, ekranów" w samochodach, jednakże chciałbym aby miał coś więcej niż "radio"

No i najważniejsze jakie będę miał środki na samochód zakładam do 20 tysięcy, ale jeżeli są sensowniejsze propozycje powyżej 20 tysięcy, nawet i do 25 to chętnie rozważę.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc przy wyborze ;)
SongMIRED
Nowicjusz

14 Gru 2020, 10:45

SongMIRED napisał(a):prosiłbym o wyrażenie opinii, czy diesel albo benzyna - ale uważam, że benzyna byłaby lepsza, co?
Przy takich przebiegach jak deklarujesz to nie myśl o dieslu. Tu benzyna sprawdzi się znacznie lepiej.

SongMIRED napisał(a):generalnie bardzo podobają mi się hatchback :happy: dlatego też typowałbym w tego typu segment auta
No i na tym bym się skupił, będziesz miał sporo samochodów do wyboru. A jeżeli nie planujesz zakładania LPG to gama silników do polecenia będzie trochę szersza. Moim zdaniem sedan jest mniej praktyczny no chyba że będzie to klasa samochodu z segmentu F :)

SongMIRED napisał(a):będę miał środki na samochód zakładam do 20 tysięcy, ale jeżeli są sensowniejsze propozycje powyżej 20 tysięcy, nawet i do 25 to chętnie rozważę.
W takim budżecie myślę, że warto zastanowić się na samochodami np. Honda Civic 1.8 (R18A), Opel Astra IV 1.4T (A14NET), Mitsubishi Lancer VIII 1.8 MIVTEC 4B10. Wszystkie podane silniki mają rozrząd na łańcuchu i generalnie uchodzą za polecane silniki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...