Wybór samochodu między Renault a Peugeotem.

09 Gru 2015, 22:13

skoro megane 2 według was jest beznadziejne pod wzgledem awaryjnosci to dlaczego co 5-ty samochod ktory widze to własnie megane 2. Jesli samochód byłby tak awaryjny to nikt by go nie chcial.

ok a wiec tak. powiem czego oczekuje od samochodu i chciałbym i wasze propozycje
chcialbym aby samochód mial komputer pokładowy (pomiar spalania), silnik powyżej 100 KM najlepiej benzyna ponieważ jeżdze głownie po miescie i diesla raz dwa rozwale tak krotkimi trasami. Nadwozie to hatchback, sedan, coupe. Spalanie max to 9.5 l/100km no i oczywiscie elektryczne szyby i najlepiej 5-cio drzwiowy ;)

ps. tak dodam, a co myslicie o Fiacie Stilo 1.8 133 KM ? wiem ze nie chcialem juz fiata ale tak na niego patrze i silnik i wgl to calkiem obiecująco
Ostatnio edytowany przez MrBaku95, 09 Gru 2015, 23:24, edytowano w sumie 1 raz
MrBaku95
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 14 05 2013
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

09 Gru 2015, 22:33

I przez 80 tysięcy zrobił 2 razy sprzęgło? No proszę Cię... :roll:
Zresztą jak wiesz lepiej to nie pytaj, tylko kup co Ci się podoba i nie zawracaj gitary :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Gru 2015, 10:21

Oj tam z tymi palącymi się Peugeotami też nie przesadzajcie jakby to była codzienność :-)
Ojciec ma takiego rocznik 2002 kupił go po flocie od firmy w której wówczas pracował w 2005 roku i jest nim tak zachwycony, że gdyby nie rocznik tego auta to by nawet nie myślał o jego sprzedaży ;-) Do akcji serwisowej auto nie było wzywane, ale się dowiadział w ASO [do tej pory robi tam przeglądy], że zostało wezwanych kilkanaście tysięcy samochodów - coś mi się kojarzy 13tysi ale nie pamiętam dokładnie.
To na wyprodukowane 3mln sztuk nie jest dużym odsetkiem ;-)

Z tak szeroko opisywanych błedów i niedoróbek które dzieją się z tym autem to mogę potwierdzić tylko nawalający wyświetlacz komputera w wysokich temperaturach latem :-)
fooze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Szukam

10 Gru 2015, 10:24

Renówek jest tyle bo są po prostu tanie, a większość osób przy zakupie się sugeruje tanim zakupem.
Mnie zastanawia dlaczego się uparłeś na takie auta do tego Stilo.
Chłopie chyba masz rzeczywiście za spokojne życie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2015, 10:46

noisy
ja sie nie uparłem. Mało znam sie na samochodach dlatego Was pytam o opinie tych samochodów oraz prosze o własne propozycje. Megane 2 mowicie ze nie, no ok, wyjaśniliście mi to. Chciałbym teraz sie czegos dowiedziec o stilo, co z nim nie tak ?
oraz po raz chyba 3 prosze o własne propozycje
MrBaku95
Nowicjusz

10 Gru 2015, 11:11

noisy napisał(a):Renówek jest tyle bo są po prostu tanie, a większość osób przy zakupie się sugeruje tanim zakupem.

Otóż to :ok: Często kupują je osoby, które patrzą na rocznik i cenę (bo zwyczajnie nie stać ich na auta innych marek) i tak je potem "serwisują" - a warto wiedzieć, że auta te nie znoszą zaniedbań i potrafią się potem z nawiązką odwdzięczyć.
Stilo to ta sama bajka (mało trwałe zawieszenie, masa problemów z elektroniką) - niskie ceny tych aut nie biorą się z niczego.

MrBaku95 napisał(a):oraz po raz chyba 3 prosze o własne propozycje

Podałem Ci swoje propozycje w I poście (myślę, że większość stałych forumowiczów wymieniłaby te auta jako swoje propozycje), ale okazały się dla Ciebie "nudne". Napiszę wprost - 9k to żaden budżet, większość aut znajdujących się na rynku to zapuszczone szroty i wybrzydzanie nie wyjdzie Ci na dobre.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

10 Gru 2015, 11:21

niestety należe do osób ktorzy nie maja duzo pieniedzy.
Dobra a więc teraz tak. Z którym samochodem bede mial mniej nieprzyjemnosci:

Renault Megane II 1.6 115 KM
Fiat Stilo 1.8 133 KM
Fiat Stilo 1.6 103 KM

Aktualnie blisko mnie znalazłem to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oczywiscie przed zakupem chce aby samochód przeszedl przegląd jeśli chodzi o uszkodzenia i wypadkowosc ;)
Najpierw jednak chce jeszcze abyście wypowiedzieli sie na temat powyższy ;)
MrBaku95
Nowicjusz

10 Gru 2015, 11:59

"Skutkiem wysokiej usterkowości auta jest oczywiście niska cena, a co za tym idzie - niskie nakłady środków przy produkcji."
http://autokult.pl/14225,awarie-i-problemy-fiat-stilo

Dobry silnik to nie wszystko jak zawodzi jego osprzęt, sterowanie czy elektronika to daleko nie zajedziesz.

To samo tyczy się
http://autokult.pl/13903,renault-megane ... i-problemy

Na dole artykułu masz podpowiedz Mazda 3 zobacz czy się podoba...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Gru 2015, 12:06

noisy napisał(a):Na dole artykułu masz podpowiedz Mazda 3 zobacz czy się podoba
tylko weź taką kup za 9k, która jeździ i ma blachę :/ można szukać miodnej 323f 2.0 w tej usportowionej wersji z dużymi okrągłymi halogenami z przodu :wink: Sportive czy jakoś tak
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

10 Gru 2015, 13:15

323F znajdzie za tą kasę i nie będzie to zły pomysł. Z trójką słabiej, ale da się np taka co zgubiła zderzak czy z ryską...i benzynowe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Gru 2015, 16:45

Do 9k kupisz ładnego Focusa Mk1 Ghia z silnikiem 1.8/2.0 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Gru 2015, 19:06

Kolego Megana 2 jest dobrym samochodem,ale szukaj powyżej 2004 i w benzynie 1.6. Części są stosunkowo tanie i benzyniak na pewno tyle nie płata figlów co diesel,chociaż te po lifcie są już ok.Jest to jednostka łatwa do zagazowania i naprawdę nie ma z nią większych problemów.
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

11 Gru 2015, 21:00

sąsiadka ma taką megankę i nic się z tym autem złego nie dzieje, a te co miały się spalić już się spaliły :D
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008