Wybór samochodu (suv/terenowy)

21 Lis 2014, 18:28

Land Cruiser V8 to jednak prawdziwa terenówka - gatunek wymierający w gąszczu uterenowionych podróbek :(
Jakbym chciał wysoko siedzieć kupiłbym Vana, bo są praktyczniejsze i tańsze jako używki.
Jakbym chciał wygrzebać się z zaspy czy szukałbym dobrej trakcji to celowałbym w prawdziwy napęd 4x4 w różnej maści segmentowej.
Jakbym bał się krawężników to nie miałbym niskprofilowanych opon w pierwszej kolejności.

Ale do czego się nadaje SUV BMW, Hyundaia, Toyoty itd. z orurowaniem obniżającym prześwit z napędem 4x2 i wielkimi alusami? :D Takich u nas najwięcej. Fajnie wygląda i tyle :yes:
Złoty środek? Jak dla mnie wymieniony przez Ciebie Forester z benzyną lub Legacy Outback
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lis 2014, 18:54

Miałem bardzo podobna awersje do suwów póki sam nie poznałem jak jeździ się suvem.
Prawda jest taka, że każdy suv czy to ze stałym napędem 4x4 czy też dołączanym, czy z reduktorem czy bez reduktora ZAWSZE na śniegu i w cięższym terenie spisze się lepiej od jakiegoś vana itp. ZAWSZE i bez wyjątku, nawet nie ma co porównywać.
Pamiętam nawet jak freelanderem jeździło się fajnie po śniegu a przecież to suv a nie terenówka. Zawsze wściekałem się na kierowców zwykłych osobówek, że jadą tak wolno bo ja nie czułem róźnicy w prowadzeniu na śniegu :)
O range roverze p38 już nie wspomnę bo co ten samochód potrafi w terenie to wie tylko ten kto nim jechał... :naughty:
Uwielbiam RWD ale nic nie daje takiego komfortu i bezpieczeństwa w prowadzeniu jak AWD.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Lis 2014, 18:55

Land/Range Rover to jedna z niewielu firm, która jeszcze zwraca uwagę na właściwości terenowe swoich aut :ok:
Jednak zwykły SUV na śniegu nie zawsze będzie lepszy od osobówki, bo to kwestia opon i napędu. Osobówka ze stałym napędem 4x4 i dobrą gumą będzie lepsza niż wysoki SUV z elektronicznym napędem. Szerokie opony są też wadą w kopnym śniegu tak samo jak ciężar auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 19:11

dzida napisał(a):Jednak zwykły SUV na śniegu nie zawsze będzie lepszy od osobówki, bo to kwestia opon i napędu.

Suv z napędem na 4 koła zawsze lepiej sobie prowadzi i wjedzie tam gdzie osobówka nie ma szans wjechać... I nie jest to tylko kwestia napędu ale wielu rozwiązań technicznych, o których można by się długo rozpisywać.
Jest bardzo wiele suvów, szczególnie tych starszych dobrze radzących sobie na śniegu i w niezbyt trudnym terenie takim gdzie osobówka nie ma szans wjechać: daewoo musco, opel frontera, ford maveric, wiele modeli suzuki... wymieniam tylko te samochody, które nie są uznawane za samochody typowo terenowe oczywiście.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Lis 2014, 19:17

kirin88 napisał(a):I nie jest to tylko kwestia napędu ale też wielu rozwiązań technicznych, o których można by się długo rozpisywać.

Jakich skoro dzisiejsze SUVy to zwykłe kombiaki z większym prześwitem? W dodatku często nie oferowane z napędem 4x4 lub tylko w najbogatszej wersji? Tutaj mi chodzi o współczesne auta naszpikowane elektroniką. Ktoś kto kupuje SUVa za 40-50tys. raczej do lasu nim nie pojedzie, a na asfalcie będzie ssał w porównaniu z Subarakiem czy prawdziwym Quattro :ok: Gdzie chcesz wjechać SUVem w pełnym chromowanym orurowaniu na dużych alufelgach?
Dlatego uważam akup tego auta za bezsensowny w tekiej konfiguracji i takim przeznaczeniu.
kirin88 napisał(a):daewoo musco, opel frontera, wiele modeli suzuki

tam jeszcze mamy ramę czyli typowo terenowe rozwiązanie. Nawet i reduktor się trafia. Fajne w teren, niespecjalne na asfalcie.

edit:
żeby pokazać bezsensowność zakupu tego auta podam porównanie na przykładzie uwielbianego u nas VW (aby mnie nikt nie posądzał o stronniczość) przy uwzględnieniu rabatów:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,493633
zestawiłem Golfa VII kombi, Tourana i Tiguna z 4x4, który musi być w SUVie z czym się wszyscy zgadzamy. Warto dopłacać 20tys. względem Golfa i 25tys. względem Tourana za lipny napęd 4x4, gorsze osiągi i wyższe spalanie? Wg mnie nie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2014, 16:16

Witam to znów ja...mam pytanie może ktoś gdzieś sprawdzić historie pojazdu ?
Podaje VIN -> WBAPB11050WE42119
Nie chodzi mi o zwykłe odkodowanie bo to sobie mogę wszędzie sprawdzić...
Zależy mi an na ostatnim odnotowanym przebiegu i czy auto uległo wypadkowi/czy było coś zgłoszone... :?:
Specu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Auto: Szukam
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...