Wybór samochodu (suv/terenowy)

19 Lis 2014, 18:39

Witam chciałem się zapytać was o opinie na temat wyboru samochodu.
Do przeznaczenia mam max - 45tyś zł.

Samochód ma służyć do zwykłego użytkowania, dom-praca jakiś wyjazd dalej...(rodzinny)
Koniecznie diesel/manual.
Spalanie - mało istotne, wiadomo taki suvik/teren spali te 9-12 litrów.

Na czym mi zależy? Na dobrym "sprzęcie" w tej cenie...nie chce sie zastanawiać co tam stuka/puka albo tuszować rdzy...wolę wydać na naprawę w droższej marce "2tyś" i mieć spokój jak w gorszej "1tyś" i się denerwować...

Za czym się rozglądam:
-BMW X3 Diesel 2.0/3.0...2005-...
-Toyota Rav4 III Diesel 2.2 ... 2006-...

Liczę na wasze opinie bądź inne sugestie.

Posiadałem Suzi GVII 1.9D i nie byłem za bardzo zadowolony...(rdza/mułowaty/stuki w tylnym zawieszeniu).

Pozdrawiam i liczę na konkretne opinie/sugestie.
Specu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Auto: Szukam
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2014, 19:51

BMW odpuść z dieslem 2,0d
W Toyocie diesel 2,2 też nie jest dobrym wyborem (erozja bloku/głowicy)

Drogą eliminacji z Twoich typów zostaje BMW z 3,0d ale ciężko dostać ładne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Lis 2014, 22:18

Specu napisał(a):Samochód ma służyć do zwykłego użytkowania, dom-praca jakiś wyjazd dalej..
Więc po co suv, który spali więcej i ma droższe części niż zwykłe auto? :sly:
Aha, żyjemy w Polsce więc dla prestiżu i "bezpieczeństwa" :mrgreen:
Generalnie kolega wyżej napisał wszystko.
Gdyby trochę dołożyć można by zastanowić się nad Fordem Kugą (dobry diesel) a tak to może jakiś Citroen C-Crosser/Pug 4007, Chevy Captiva vel Opel Antara
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lis 2014, 07:09

oczywiście, że dla "bezpieczeństwa" :yes: ... mam taką kwotę przeznaczoną na samochód i mniej więcej tyle chce wydać...podobają mi się suv'y więc takowego chciałbym mieć...
no nic zobaczę jeszcze...nie ma to jak obejrzeć na żywo/przejechać sie kawałek...itd...

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do samochodu w tej cenie to śmiało pisać...
Zależało by mi na opiniach/sugestiach popartych wiedzą/doświadczeniem ;)

Pozdrawiam
Specu
Nowicjusz

20 Lis 2014, 10:21

mike1735 napisał(a):Więc po co suv, który spali więcej i ma droższe części niż zwykłe auto? Aha, żyjemy w Polsce więc dla prestiżu i "bezpieczeństwa"

Nie jest do końca tak jak piszesz ponieważ suvem bardzo fajnie się jedzie. Gdybym do pracy nie potrzebował oszczędnego auta to na 100% kupiłbym suva albo pseudo terenówkę.
Co mi odpowiada w suvie:
wysoko siedzę więc znacząco mniej mnie rażą światła szczególnie nowych dostawczaków, o wile sprawniejsze wyprzedzanie bardzo dobra widoczność, w poważaniu mam krawężniki, zaspy itp. Do tego 3/4 suv-aków jest na takich oponach że nie groźne im dziurska, koleinki itp.

Ogólnie jeżeli kogoś stać na suva to uważam za super pomysł...

Co do RAV4 to 2,2 d4d jest :no:
Najlepszy silnik dla RAV to 3,5 V6 następca starego V6 z camry no ale dostępność zerowa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Lis 2014, 14:06

Generalnie to nie mam nic do suvów gdybym mieszkał na wsi czy obszarach podmiejskich to tak ale kupno takiego auta stricte do miasta jest trochę zabawne :D to trochę tak jakbyś latał na co dzień w butach wysokogórskich uzasadniając sytuację tym, że we wakacje jedziesz zdobywać ośmiotysięcznik :yes:
A już SUV z napędem 2wd :lol:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 14:22

Miałem okazje jeździć freelanderem i range roverem. Bardzo miło je wspominam. Tak jak kolega wyżej napisał. Krawężniki, dziury i zaspy nie straszne. Na nasze polskie dziurawe drogi suv jest super rozwiązaniem. Może i trochę więcej spali, części też są droższe, opony również ale jazda takim samochodem rekompensuje wyższe koszty.
Od siebie dorzucam land rovera frellandera II, jest o niebo lepszy i mniej awaryjny od kapryśnego poprzednika.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

20 Lis 2014, 15:02

Jedynym suvem którego zcierpię jest XC90 którym kiedyś jechałem :wink:
kirin nowy nabytek w avatarze? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 17:46

szybki napisał(a):w poważaniu mam krawężniki, zaspy itp.

przecież prześwity są jak w zwykłym aucie, a napęd 4x4 jest z nazwy, bo byle śnieżek go wykańcza - rozbraja mnie widok takiej "terenówki" która mieli w miejscu czterema kołami i stoi w zaspie :D
w przypadku innych zalet (wysoka pozycja itd) znacznie lepiej sprawdzi się van, który jest tańszy i większy w środku :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 18:13

szybki napisał(a):Co mi odpowiada w suvie:
wysoko siedzę więc znacząco mniej mnie rażą światła szczególnie nowych dostawczaków, o wile sprawniejsze wyprzedzanie bardzo dobra widoczność, w poważaniu mam krawężniki, zaspy itp. Do tego 3/4 suv-aków jest na takich oponach że nie groźne im dziurska, koleinki itp.

zgadzam się :) duże/szerokie koła na wąskich drogach, gdzie wyprzedzanie jakiegoś busa lub "miłego pana/pani" jadącego środkiem jest ciężkie to taki suv'ik to piekna sprawa...mijasz i machasz roączkami dziękując za miejsce :lol:
Specu
Nowicjusz

20 Lis 2014, 19:17

mike1735 napisał(a):kirin nowy nabytek w avatarze?

Tak, nowy. Teraz trwa intensywne przywracanie e34 do lat świetności... :mrgreen:

dzida napisał(a):przecież prześwity są jak w zwykłym aucie, a napęd 4x4 jest z nazwy, bo byle śnieżek go wykańcza - rozbraja mnie widok takiej "terenówki" która mieli w miejscu czterema kołami i stoi w zaspie

Nawet nie wiem jak to skomentować... :?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

20 Lis 2014, 19:22

kirin88 napisał(a):Nawet nie wiem jak to skomentować... :?

takie są realia tych SUVów szczególnie jak większość jest bez napędu 4x4... Każde niskie Subaru ze stałym napędem pozamiata te podróbki.
na obronę Land Rovera, to to, że jednak radzi sobie w terenie ale X1 czy Ravka w żadnym wypadku :no:
Specu napisał(a):mijasz i machasz roączkami dziękując za miejsce :lol:

i bujasz się jak łódka na sztormie :mrgreen:

edit:
najlepszy był test w TG BMW X5 które nie podjechało pod ubite trawiaste wzniesienie idealnie podsumowujący tego typu auta :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 20:44

dzida napisał(a):przecież prześwity są jak w zwykłym aucie,

Gwarantuje Ci że nie, co często wykorzystuje :D
Poczytaj sobie i porównaj. Tak żeby lepiej zrozumieć popatrz jakie mają prześwity stare auta przypominające wozy drabiniaste a jakie prześwity obecne suv-y
http://www.magazynauto.pl/porady/eksplo ... Id,1081947
dzida napisał(a): rozbraja mnie widok takiej "terenówki" która mieli w miejscu czterema kołami i stoi w zaspie :D

Jak mieli czterema kołami to jest problem badziwenych opon bo jeżeli mieli równocześnie wszystkimi kołami to znaczy że jest zacny napęd godny suv-a.
Mylisz pojęcia z wynalazkami rodem z wieśwagena które się załączają lub nie załączają... generalnie i tak czuć mega różnicę auto awd vs ośka przy trudnych warunkach drogowych.

Też tak psioczyłem na suv-y i teraz jak trochę nimi pojeździłem zmieniłem zdanie :ok:

No i zapominasz że rozmawiamy o autach które nigdy nie powstawały do terenu.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lis 2014, 21:05

szybki napisał(a):http://www.magazynauto.pl/porady/eksplo ... Id,1081947

właśnie miałem szukać tego linku i pokazać jaka jest marna różnica pomiędzy normalnym samochodem a SUVem nie myląc z terenówką, którą nabija się sztucznie wyższym zderzakiem. Chociaż Opla Fronterę wyciągałem z zaspy na hol mimo, że to bardziej terenówka z blokadą mostu. Pewnie opony do niczego jak sam mówisz.
Jestem za terenówką z kostką albo osobówką ze stałym napędem ale nie SUVem, który się do niczego nie nadaje (prócz takiego ze stałym napędem)
szybki napisał(a):które się załączają lub nie załączają...

prawda, bo zanim się załączą to już jesteś zakopany :mrgreen:
szybki napisał(a):czuć mega różnicę auto awd vs ośka przy trudnych warunkach drogowych.

aż takiej nie czuć. Mam dobre opony i bez problemu wjechałem na odludną wieś po kolegę w czasie ataku zimy pchając śnieg przednim zderzakiem i otwierając drzwi z oporem śniegu gdy zobaczyłem śnieg powyżej progów dałem sobie spokój z wysiadaniem. W między czasie musiałem odśnieżać 2 razy oświetlenie w aucie abym był widoczny. Grunt to opony i jazda z głową, bo jak się stanie po tym jak ESP zdławi silnik to i podróbka napędu 4x4 nie pomoże :yes:

edit:
taki przykład:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

prześwit taaa:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 12:24

dzida nie będę się sprzeczał ponieważ piszę o własnych odczuciach które są efektem jak zawsze prób... a tak naprawdę biorąc pod uwagę powodzenie sprzedażowe suv-ów nie jestem odosobniony.

Jeździłem wieloma autami niższymi i wyższymi ostatnio zapitalałem foresterem dieslem i ix35 co mnie utwierdziło w tym że suv 4x4 jest fajny.

A powiem Ci jako ciekawostkę że foresterek był od nowości u mojego kolegi i kupiła go teraz Pani z mojej rodzinki i jej mąż (zarażony Lexem wiadomo przez kogo) tak się zajarał ze juz jest tylko na tapecie Land Cruiser V8 nawet dzisiaj oglądaliśmy sztukę... :naughty:
Więc jednak coś w tym musi być że jest fajnie wysoko siedzieć :D
szybki
Moderator - Tuning