Wybór samochodu

Która opcja?

Honda Civic
3
100%
Jakiś nowszy samochód
0
Brak głosów
Razem głosów : 3

13 Lip 2011, 06:46

Witam.
Mam problem z dokonaniem wyboru. Mam dwie możliwe opcje:

1. Sprawdzony samochód od wujka. Honda Civic 2004r. sedan, benzyna + LPG, przebieg 130 000 km, silnik 1.6 VTEC 110KM, klima, ABS, ESP, czujnik parkowania, wspomaganie kierownicy, pierwszy właściciel, bezwypadkowy, bezkolizyjny, el szyby, el lusterka, centralny zamek, autoalarm, samochód prawie w ogóle nie awaryjny, wszystko naprawiane na bieżąco, nic do dołożenia. Cena 15 tys. (cena po znajomości, gdy patrzyłem w internecie na aukcjach - te samochody chodzą po przynajmniej 23 tys w wersjach bez LPG.)
2. Druga opcja to zakup innego, dowolnego samochodu na własną rękę, do 25 tys, z dużo mniejszym przebiegiem (np. 80 tys km) i młodszym rocznikiem.

Mój dylemat:

1. Nie wiem czy dobrze brać samochód, który ma już 130tys km. Niby wszystko z nim OK, jest bezproblemowy, wszystko działa, na ostatnim dokładnym przeglądzie w warsztacie powiedzieli - że nic nie nadaje się do naprawy - ale trochę przeraża mnie, że samochód ma już za sobą 130 000 km, bo chciałbym aby mi na długo posłużył.

2. Każdy wie jak niejednokrotnie kończy się kupowanie samochodu u dealerów, bądź z ogłoszeń. Samochody są czasami sklejane z trzech innych, przerabiane, cofane liczniki, zataja się historię kolizji drogowych i nic nie wspomina o usterkach, które czasami nawet zagrażają życiu. Jednak z drugiej strony - samochód mógłby być młodszy i mieć mniejszy przebieg.

3. Jednak 10 tys zł miałbym w kieszeni....

Co zrobilibyście na moim miejscu?
Z góry WIELKIE dzięki za pomoc.
Asheron
Obserwowany

13 Lip 2011, 07:08

Ja bym brał tego Civica,masz pewne auto a przebieg co to jest te 130tys,lepiej mieć oryginalne 130tys niż skręcone 80tys z 300tys.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lip 2011, 08:32

Asheron napisał(a):...Nie wiem czy dobrze brać samochód, który ma już 130tys km. Niby wszystko z nim OK, jest bezproblemowy, wszystko działa, na ostatnim dokładnym przeglądzie w warsztacie powiedzieli - że nic nie nadaje się do naprawy - ale trochę przeraża mnie, że samochód ma już za sobą 130 000 km, bo chciałbym aby mi na długo posłużył...

gdybys kupywal 126p/seiceinto/... to ten przebieg moglby sugerowac troche wydatkow w najblizszym czasie. ale w "normalnym" samochodzie ten przebieg nic nie znaczy. np citroen zaleca pierwsza wymiane rozrzadu przy ok 120kkm.
masz podane na tacy auto z rodziny, w bardzo dobrej cenie i jeszcze marudzisz? ;)

pozdr viwaldi
viwaldi

13 Lip 2011, 10:07

Witam zapraszam na mojego blooga gdzie opisałem jakie auto kupić najlepiej na polskie drogi
Jakub302
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Astra 1.6 SI

13 Lip 2011, 10:16

Jakub302 napisał(a):Witam zapraszam na mojego blooga gdzie opisałem jakie auto kupić najlepiej na polskie drogi

idz sie reklamowac gdzie indziej. txt o wyborze samochodu jest zalosny i nijak sie ma do tematu watku nie mowiac juz o wartosci jakiejkolwiek. spamerom - nasze NIE.
viwaldi

13 Lip 2011, 10:39

Bierz tego Civica.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...