Witam Was wszystkich. Po kilku miesiącach od odebrania prawa jazdy podjąłem decyzję o zakupie auta. Poprosiłem szwagra o pomoc w znalezieniu pierwszego samochodu. Po kilku godzinach szukania znalazł trochę samochodów odpowiadających moim oczekiwaniom tj. niewielki silnik, pilot z centralnym zamkiem, nie starszy niż 15 lat, pięciodrzwiowy i parę innych wymogów. Wykluczałem z nim parę innych samochodów, aż zostały dwa do przeglądnięcia :
Volkswagen Golf V za 7 900 złotych
Rok produkcji:2004
Poj. silnika:1 400 cm3
Paliwo:Benzyna
Moc silnika:75 KM
Przebieg: 174 000 km
Typ nadwozia:Hatchback
Kraj pochodzenia- Niemcy
Golf posiada klimatyzację, elektryczne lusterka i szyby, centralny zamek z pilotem, posiada też jakiś TUV do 2018 roku (choć nie wiem co to jest). Dodam, że jest uszkodzony- ma wgniecenie przebiegające przez cały lewy bok od świateł przednich do klapy.
Drugi jaki pozostał to citroen xsara za 3 300 złotych
rok prod.: 2002
silnik- 1.4
paliwo: benzyna z LPG
Moc silnika: 75 KM
Przebieg- 190 000 km
Nadwozie- kombi
Ta cytryna posiada elektr. szyby, zamek centralny z pilotem, jest ubezpieczona i ma przegląd do początku marca, i jak napisał sprzedający lekkie wgniecenia od drzwi innych samochodów. Wspomniał też coś o butli do gazu, że ma legalizację ważną 9 lat (czyli zapewne przegląd tej butli)
I teraz nie wiem jaki samochód wybrać. W golfie nie podoba mi się to wgniecenie i z lekka duża cena. A z kolei w xsarze cena jest dobra, ale wszyscy koledzy mówią, żebym przygotował się na wydatki związane z naprawami, bo jak cytuję kolegów "francuzy, a tym bardziej citroeny są bardzo awaryjne". Ja nic nie wiem o tym, że francuskie auta są w jakimś stopniu bardziej awaryjne. Jeszcze w xsarze jest poruszenie kwestii tego LPG. Czytałem trochę w międzyczasie o tej technologii i było na różnych forach napisane, że np. jeżeli auto jest w gazie to będzie droższy przegląd i mogą różne błędy wyskakiwać, itp.
Dlatego proszę, abyście mi pomogli. Wiem, że jest tu skupisko ludzi znających się dobrze na samochodach, dlatego tutaj, a nie na innym forum proszę Was o porady, opinie, sugestie, itp.
Z góry dziękuję za ppomoc
![Uśmiechnięty :)]()