Wybór samochodu

17 Paź 2016, 17:20

Witam Was wszystkich. Po kilku miesiącach od odebrania prawa jazdy podjąłem decyzję o zakupie auta. Poprosiłem szwagra o pomoc w znalezieniu pierwszego samochodu. Po kilku godzinach szukania znalazł trochę samochodów odpowiadających moim oczekiwaniom tj. niewielki silnik, pilot z centralnym zamkiem, nie starszy niż 15 lat, pięciodrzwiowy i parę innych wymogów. Wykluczałem z nim parę innych samochodów, aż zostały dwa do przeglądnięcia :

Volkswagen Golf V za 7 900 złotych
Rok produkcji:2004
Poj. silnika:1 400 cm3
Paliwo:Benzyna
Moc silnika:75 KM
Przebieg: 174 000 km
Typ nadwozia:Hatchback
Kraj pochodzenia- Niemcy

Golf posiada klimatyzację, elektryczne lusterka i szyby, centralny zamek z pilotem, posiada też jakiś TUV do 2018 roku (choć nie wiem co to jest). Dodam, że jest uszkodzony- ma wgniecenie przebiegające przez cały lewy bok od świateł przednich do klapy.

Drugi jaki pozostał to citroen xsara za 3 300 złotych
rok prod.: 2002
silnik- 1.4
paliwo: benzyna z LPG
Moc silnika: 75 KM
Przebieg- 190 000 km
Nadwozie- kombi

Ta cytryna posiada elektr. szyby, zamek centralny z pilotem, jest ubezpieczona i ma przegląd do początku marca, i jak napisał sprzedający lekkie wgniecenia od drzwi innych samochodów. Wspomniał też coś o butli do gazu, że ma legalizację ważną 9 lat (czyli zapewne przegląd tej butli)

I teraz nie wiem jaki samochód wybrać. W golfie nie podoba mi się to wgniecenie i z lekka duża cena. A z kolei w xsarze cena jest dobra, ale wszyscy koledzy mówią, żebym przygotował się na wydatki związane z naprawami, bo jak cytuję kolegów "francuzy, a tym bardziej citroeny są bardzo awaryjne". Ja nic nie wiem o tym, że francuskie auta są w jakimś stopniu bardziej awaryjne. Jeszcze w xsarze jest poruszenie kwestii tego LPG. Czytałem trochę w międzyczasie o tej technologii i było na różnych forach napisane, że np. jeżeli auto jest w gazie to będzie droższy przegląd i mogą różne błędy wyskakiwać, itp.

Dlatego proszę, abyście mi pomogli. Wiem, że jest tu skupisko ludzi znających się dobrze na samochodach, dlatego tutaj, a nie na innym forum proszę Was o porady, opinie, sugestie, itp.

Z góry dziękuję za ppomoc :)
Moto1Michal
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2016
Auto: Nie mam

17 Paź 2016, 17:33

Masz jakieś linki do tych aut czy to auta z komisu?
Kieł
Stały forumowicz

17 Paź 2016, 17:47

Było parę ogłoszeń z olx-a ale te dotyczące tych samochodów są od ludzi z mojego osiedla, którzy porozwieszali ogłoszenia
Moto1Michal
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2016

17 Paź 2016, 18:07

Moto1Michal napisał(a):W golfie nie podoba mi się to wgniecenie i z lekka duża cena
nie podoba Ci się cena 1/2 niższa od rynkowej? (za wysoka) :shock: Citroen też jakiś tani.
Poszukaj innych aut, bo te nic dobrego nie wróżą. W Gulfie dostaniesz przerzutów raka dzięki "świetnemu" przyspieszeniu, Xsara podobnie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Paź 2016, 09:05

No własnie przecież te ceny za oba auta są śmieszne.. :? daruj je sobie i poszukaj co innego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Paź 2016, 09:14

bo jak cytuję kolegów "francuzy, a tym bardziej citroeny są bardzo awaryjne"

Lubią czasem walnąć kontrolka mi na desce, ale nie są bardziej awaryjne od takiego Golfa, a niektóre silniki śmieją się z tych w VW. Golf 5 za 7900 zł? Po wypadku tak? Chyba, że zrobiłeś błąd i miał być Golf 4, to wtedy okey, ale nie z tym silnikiem. Jak chcesz mały silnik, to małe auto, szukaj Polo, Ibizy, Megane, Astry może, Focusa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Już 10 km/h mniej na liczniku może uratować życie
    Mniej zatłoczone ulice w czasie pandemii wielu kierowców traktuje jako zachętę do mocniejszego przyciśnięcia pedału gazu. Jednak szybsza jazda oznacza tragiczniejsze w skutkach wypadki drogowe. Nieznaczne przekroczenie ...
    Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...