Wybór spośród 5 aut.

Który z tej piątki?

1. Honda Prelude 1993-1996
0
Brak głosów
2. Honda Civic Coupe 1995-2000
5
21%
3. Audi 80 B4 Cabrio 1991-1995
6
25%
4. Alfa Romeo 166 1999-2001
12
50%
5. Alfa Romeo 156 Kombi 1998-2002
1
4%
Razem głosów : 24

02 Maj 2011, 18:14

Pod względem kosztów eksploatacji wydaje mi się, że najkorzystniej wypadnie B4 cabrio, głównie ze względu na masę zamienników i prostą konstrukcję.
Pod względem bezpieczeństwa rzeczywiście nie błyszczy ale już sama jazda kabrioletem daje sporo satysfakcji, szczególnie przy ładnej pogodzie.
Trzeba się tylko liczyć z tym, że ten samochód ma małą sztywność nadwozia i nadaje się do cruisingu a nie do dynamicznej jazdy.
Mi osobiście z tej piątki najbardziej podoba się Alfa 166 ale to jeszcze nie jest budżet na godny zainteresowania egzemplarz.
Moim zdaniem warto też zainteresować się 406 coupe z początku produkcji i Fiatem Barchettą.
Zgadzam się z stasiowskim121 nt. Chorosza, nie ma pojęcia o czym pisze i celowo lub nie wprowadza ludzi w błąd.
Aha, Stilo nie rdzewieje i w wersji 3d może być ciekawą propozycją.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2011, 18:49

Szkoda ze nie masz ok 17k bo mozna wtedy o ibizie cupra pomyslec. Poszukam jeszcze cos
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

02 Maj 2011, 18:58

Widzę, że zdania są bardzo różnorodne. Jeden chwali Alfę drugi ją szykanuje.
Jeden mówi, że Audi B4 Cabrio to gniot drugi zaś uważa, że jest to dobry samochód.
Ehh naprawdę rynek używanych aut składa się z rozmaitych ciekawostek i tajemnic, które nie rzadko nie pozostają odkryte.

Muszę się po raz kolejny zastanowić nad samochodem, który by mi odpowiadał, gdyż Jasiek podsunął kolejny ciekawy samochód nad, którym zresztą myślałem.
Mianowicie Peugeot 406 Coupe. Na portalach widzę ten egzemplarz w granicach 15 tys. zł. To niestety przekraczało by mój budżet. Owszem są i tańsze modele, ale czy godne uwagi?

Muszę sobie dać czas do przemyśleń, a na dzień dzisiejszy wiem, że będę obracał się w samochodach typu Coupe:
1. Ford Cougar
2. Peugeot 406
3. Honda Prelude

Oczywiście pozostawiam sobie oddzielną rubrykę na:
1. Audi B4 Cabrio

Po rozmowie z użytkownikiem Alfy uznałem, że muszę ją sobie odpuścić. Jak wspominałem wcześniej, lubię dbać o samochód i chcę żeby ono ładnie wyglądało. Obawiam się, że nie będę w stanie zadbać o Alfę należycie, a przecież co jak co, ale Alfa zasługuje na dobre traktowanie.

Będę miał nie mały kłopot, ponieważ w Audi B4 Cabrio podróż jest przyjemna, oczywiście z rozłożonym dachem w słoneczny dzień :) Tylko czy na pewno chcę mieć samochód który jest prawie w moim wieku. Dylemat.
Czy jednak wybrać coś bardziej sportowego, a wiem, że auta typu Coupe trzeba naprawdę dobrze wybrać, ponieważ wiadomo do czego one służą. Do tzw. "depnięcia", dlatego też należy dobrze się zastanowić, a nie kupić pierwszy lepszy model.

Pokrótce - za Audi przemawia chęć lansowania się po mieście. Wiadomo wolna jazda, spokojna.
Natomiast za Coupe przemawia mój męski instynkt posiadania czegoś co daje kopa.

Dziękuję wszystkim za opinie co oczywiście nie zamyka mojego tematu :)
Chętnie przyjmę kolejne uwagi odnośnie tych aut. (w tym poście)
Oraz jeśli ktoś miałby swoją propozycję to również, ale mniej więcej w tych 4 autach będę się kierunkował.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 V6 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Maj 2011, 19:20

Jeszcze dorzuce:
Saab 900 ( 2.0 185KM)
Eclipse II (2.0 200KM)
Volvo C70 (2.0 163KM)
Celica GT (2.0 175KM)
Ibiza GT (2.0 150KM)
Lancia Kappa ( 2.0 220KM)
Audi A3
Ewentualnie Fiat Punto HGT/Bravo HGT
Xsara VTR
Hyundai Coupe
Pelno jest tez BMW ale szrot. Audi jest dobrym autem i napewno pojezdzi wiecej niz niejedno tutaj wymienione.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

02 Maj 2011, 19:29

sekacz19
Z tych aut, które teraz podałeś najbardziej mnie interesuje Volvo C70. Piękny samochód, na allegro widzę, że większość <15tys. ma skórzaną, jasną tapicerkę co wygląda elegancko. Szkoda tylko, że nie stać mnie na ten samochód :( Nawet jakbym znalazł model za ok. 12tys to eksploatacja tego samochodu by mnie zmiażdżyła.

BMW to ja nawet nie biorę pod uwagę.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 V6 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Maj 2011, 07:48

Negocjacja. Nie boj sie zrywac ceny :D. Jak bedzie im zalezec to puszcza za te 11 a ty szukaj ich mankamentow-wiesz cos z wnetrzem, karoseria itd. Bo nie ma co liczyc ze znajdziesz auto z fajnym silnikiem i niewyeksploatowane-trzeba sie liczyc z wiekszym zuzyciem elementow. Wez ze soba mechanika i niech szuka co tam by bylo do zrobienia a ty dzieki temu zmniejszysz cene. Jakbym mial tyle kasy i prawko ( Dopiero w przyszlym roku-niestety wiek ) to bym szukal wlasnie Volvo. Czesci-nie orientuje sie ale wiadomo jak Pan dbasz tak Pan masz-nic nie nawali bez przyczyny i czy to Volvo czy inne koszta trzeba poniesc. Pewnie masz jakas kase odlozona (Tak mysle) na wymiane rozrzadu+pompa wody, oleju, filtrow. Jesli nie to nam sie troche kasy ubywa z zalozonej kwoty.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...
    Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...