Samochód do 50 000zł

29 Kwi 2011, 19:55

Witam, jednak zmiana planów i teraz poszukuję samochodu do 50 000zł. Upatrzyłem sobie taką AR. co sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Generalnie poszukuję wygodnej limuzyny w miarę żwawej w dieslu, lub coś w gazie ze spalaniem do 13l/100km. Liczę na porady :)
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

29 Kwi 2011, 20:02

Piekne auto i ten model jest juz mało awaryjny. Moim zdanie naprawde warto rozejrzeć się za tym autem.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

30 Kwi 2011, 00:07

Alfa Romeo 159 to bardzo dobre auto. Silnik wysokopręzny 1.9 150Km jest jednym z najlepszych silników "fiatowskich" :wink:

Możesz rozejrzeć się jeszcze za peugeotem 607:

lub Volvo S60:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Maj 2011, 16:25

Dziękuje za odpowiedź, pomyślę nad tymi modelami, a może ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje?
tomek.k
Początkujący

01 Maj 2011, 19:14

Proszę bardzo.

Honda Accord (wygoda dość kiepska, twarde zawieszenie)

Mazda 6

VW Passat

Audi A4 najlepiej z Quattro

BMW e90 z pierwszych lat produkcji

Opel Vectra C

Ford Mondeo (spotkałem się z opiniami, że silniki TDCI są bardzo wrażliwe na jakośc paliwa, choć może w tych nowszych coś poprawili)

Citroen C5 (wygoda ponad wszystko!)

Renault Laguna (na tylniej kanapie ciasno)

Pewnie znajdzie się tez Saab 9-3, ale to przestarzała konstrukcja.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

01 Maj 2011, 19:48

jeśli potrzebujesz limuzyny która bez problemu przewiezie Cię z pkt A do pkt B to weź coś pokroju VW Passat/Mazda 6

Jeśli natomiast bardziej liczy się dla Ciebie wygląd i jesteś dla niego w stanie przebleć usterki bierz AR.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...

01 Maj 2011, 20:58

A Alfa nie przewiezie Cię z punktu A do B tak jak Passat i Mazda?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Maj 2011, 22:55

To jak jest w końcu z AR? Są awaryjne czy nie? Bo jak widzę temat z AR to mówicie tam, że awaryjność Alf to historia i obecnie nie odstają od konkurencji a tu jednak potwierdzacie co niektórzy ten mit?
Dla mnie liczy się i bezawaryjność jak i wygląd, Passat jest zbyt oklepany, natomiast Alfa jest piękna i wyjątkowa. W co mam wierzyć?;]
tomek.k
Początkujący

01 Maj 2011, 23:41

Suche dane:
TUV 2011
Alfa Romeo 159
110 miejsce na 128
http://www.autoinfo.pl/wiadomosci/auto- ... a-na-rynku

Za to Dekra wskazuje, że awaryjność w przedziale 50 do 100 tysięcy jest mniejsza od średniej. Ciekawe, jak wynik będzie kształtował przy większych przebiegach
http://uppix.net/8/f/1/8c5f5b1c1e8de32f ... dae6a7.png

Jeśli bezawaryjność stawiasz na pierwszym miejscu to A4, Passat, Mondeo, Avensis, ewentualnie Mazda 6 i Accord .
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

02 Maj 2011, 10:15

Jeżeli stawiasz na niezawodność to na pierwszym miejscu postaw egzemplarz pewny i w najlepszym stanie.
Od marki i pochodzenia niewiele zależy a jak widać rankingi niezawodności są bardzo rozbieżne.
Ja stawiałbym na Alfę.
Nastawiłbym się jednak na szukanie krajowych egzemplarzy, jeśli chcesz kupić dobry i pewny samochód to najtańsza opcja.
Libre Saab 9-3 to równie przestarzała konstrukcja co Vectra C, z zawieszeniem poprzedniego jest wręcz odwrotnie to jeden z miększych samochodów w tym segmencie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2011, 12:56

Witaj

Mój znajomy ma zamiar sprzedać Alfę Romeo 159 za 40tys.
Podaję linka do niej:

Krótko była przez niego użytkowana. Sprzedaje ją, ponieważ jego żona ma samochód i wystarczy im 1 samochód.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 V6 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Maj 2011, 13:31

alfe sobię daruj

poleciłbym passata b6 ale z 1,9tdi bądź jette (105km) w sumie nie za dużo albo spalanie w graniach 6l w mieście naprawia stratę. w tej cenie kupisz na full opcji (lecz trzeba się liczyć z pokaźniejszym przebiegiem)
nie polecam 2l diesle bo siadają i koszty naprawy są dosyć spore (w ostateczności 140konne bo koszty są mniejsze naprawdy niż 170) to samo dotyczy audi
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Maj 2011, 14:21

CHOROSZ napisał(a):alfe sobię daruj

niezły "argument"

sam kupuję auto w podobnym przedziale cenowym i gdybym miał słuchać takich jedno-sylabowych "znafcuff" to chyba kupiłbym... rower.

kupiłem sporo gazet, przeglądnąłem sporo stron i czytałem wiele testów i okazuje się że AR159 po roku 2006 jest mało awaryjna - na pewno mniej awaryjna niż Passat B4, szczególnie w dieslu.

jeśli mam kierować się opiniami - wolę testy które jasno pokazują co się sypie a co nie a nie pseudo-opinie osób które nigdy nawet tym autem nie jeździły. wedle "znafcuff" Passat jest lepszy.

wedle większości testów - AR jest lepsza, nawet jeśli chodzi o awaryjność - bo mniejsza dostępność zamienników to inny temat (i pytanie czy kupując auto za 50tyś jest sens ładować w nie potem tanie zamienniki).

do 50tyś można znaleźć AR159 kupioną w kraju i serwisowaną w ASO.
ja szukam wersji SW i po 2 miesiącach wertowania netu jestem prawie przekonany że
oprócz pojemności bagażnika AR159 zjada passata na śniadanie.

zresztą, passat to auto klasy średniej dla ludu, czego niemcy się nie wstydzą a polacy z niewiadomego powodu windują to auto prawie do klasy limuzyn i niestety mocno zawyżają ceny. ale, jak to powiedział pewien polytyk - ciemny lud wszystko kupi.

oto dwa przydatne linki:
[link do autocentrum.pl wygasł]

a co o passacie ?

że zacytuję
"O ile rachunki na stacji benzynowej faktycznie umożliwią zaoszczędzenie dość pokaźnej sumki, o tyle całokształt eksploatacji już tak radośnie nie wygląda. Dość liczne i jak na VW nietypowe usterki sprawiają, że inwestycja w VW Passata B6 2.0 TDI może okazać się nietrafiona.".....
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Maj 2011, 14:35

no komuś takiemu jak tobie to tylko rower,chociaż i na tym zapewne byś stwarzał zagrożenie

hulajnogę bym polecił bardziej

a co Ty chcesz b4 kupować do 50tyś ? to ja Ci sprzedam w okazji za 45 ....

jest już wersja b6 jakbyś nie wiedział to już takie nowsze od końca 2005r produkowane,wygląda ładniej niż b4 i nie ma porównania

wystarczy wejść na pierwszy lepszy,byle jaki serwis motoryzacyjny i będziesz wiedzieć czemu alfe sobie darować ,,szukaj'' nie boli ani nie gryzie

ciekawi mnie czym Ty jeździsz jak passat jest dla ciemnego ludu ? chyba faktycznie tym co poleciłem.

i tak dla info autocentrum jest sprzedaje więc nie bierzcie tam zbytnio poważnie tego co piszą,już lepiej wejść w odpowiednie auto i poczytać w komentarzach. znacząca,rażąca różnica

a czy ja mówię o 2.0? zresztą jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś widział że napisałem o 1,9 bo 2l się sypie i o tym każdy ,,znaffca'' wie

a co najważniejsze
kupić teraz nie bite auto graniczy z cudem
jeśli nie jest to dla Ciebie problem,a masz np dobrego speca (blacharza-lakiernika) radziłbym Ci kupić coś po przetarciu bądź lekkiej stłuczce.
w ten sposób z kilka tys do kieszenie w razie czego na inne bieżące wydatki których nie unikniesz.
bo i tak masz duże prawdopodobieństwo wciśnięcia Ci jakiegoś mixa,jak handlarzom potrafią wcisnąć auta co są z części po spaleniu składane,bądź po dachu to tym bardziej normalnemu kierowcy,który szuka 4 kółek dla siebie i chce,stara się wierzyć w uczciwego sprzedającego co niestety w tych czasach jest praktycznie nie możliwe
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Maj 2011, 14:46

CHOROSZ napisał(a):no komuś takiemu jak tobie to tylko rower,chociaż i na tym zapewne byś stwarzał zagrożenie
hulajnogę bym polecił bardziej

nie da się "ad meritum" to dajesz "ad personam" ?

masz rację; B4 a nie B6 - jedyny błąd jaki popełniłem.

CHOROSZ napisał(a):wystarczy wejść na pierwszy lepszy,byle jaki serwis motoryzacyjny i będziesz wiedzieć czemu alfe sobie darować ,,szukaj'' nie boli ani nie gryzie

pisałem że wchodziłem, podałem linki z których wynika że b6<AR159, albo jesteś ślepy albo niskie IQ masz i nie umiesz czytać waćpan. taki był wynik testów z wielu gazet które kupiłem. na czymś trzeba się opiniować, poza obiegowymi mitami spod kiosku ruchu.

CHOROSZ napisał(a):ciekawi mnie czym Ty jeździsz jak passat jest dla ciemnego ludu ? chyba faktycznie tym co poleciłem.

jeździłem peugeotem 206, avensis z 2006, passatem B6 z 2008 roku (taki sam plastik jak w avensis, tak samo trzeszczy, bez rewelacji), seatem leon, skoda octavia i paroma innymi. obecnie rowerem.

i na koniec najlepsze:

CHOROSZ napisał(a):i tak dla info autocentrum jest sprzedaje więc nie bierzcie tam zbytnio poważnie tego co piszą,już lepiej wejść w odpowiednie auto i poczytać w komentarzach. znacząca,rażąca różnica

no to wchodzimy.

Volkswagen Passat B6 (od 2005 do 2010)
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 328 ocen)
TAK (56%)NIE (44%)

Alfa Romeo 159 (od 2005)
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 62 ocen)
TAK (82%)NIE (18%)

i co panie "znaffco" ?? różnica - owszem, na czyją korzyść ?
oczekiwałbym przeprosin.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa