Wybór spośród 5 aut.

Który z tej piątki?

1. Honda Prelude 1993-1996
0
Brak głosów
2. Honda Civic Coupe 1995-2000
5
21%
3. Audi 80 B4 Cabrio 1991-1995
6
25%
4. Alfa Romeo 166 1999-2001
12
50%
5. Alfa Romeo 156 Kombi 1998-2002
1
4%
Razem głosów : 24

28 Kwi 2011, 16:09

Witam

Chciałbym zakupić samochód w przedziale cenowym 7 - 11 tys. złotych.
Wybrałem już sobie moją piątkę aut, które by mnie interesowały.
Was chciałbym się zapytać co myślicie o tych samochodach.
Najbardziej liczyłbym na opinie hmm "fachowców" oraz użytkowników tych aut.

Interesuje mnie:
a) okres eksploatacji (jak często może się coś zepsuć)
b) części (oryginalne / zamienniki):
- oryginalne typu: części związane z mechaniką i elektryką auta
- zamienniki typu: inne
c) serwis lub inna sieć naprawcza
d) spalanie benzyny ew. gazu
...
z) Silnik: do 2000 cm3

Oto samochody, o których wspomniałem:

1. Honda Prelude 1993-1996 (6k - 10k)
2. Honda Civic Coupe 1995-2000 (8k - 11k)
3. Audi 80 B4 Cabrio 1991-1995 (6k - 10k)
4. Alfa Romeo 166 1999-2001 (8k - 12k)
5. Alfa Romeo 156 Kombi 1998-2002 (7k - 10k)

Zdjęcie

Dziękuję i pozdrawiam.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 V6 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Kwi 2011, 17:14

Mój ojciec miał taką alfę (166). Auto fajne ale na pewno nie oszczędne ; ] Nie pamiętam jaki silnik tam był 2.0 czy 2.5 ale w mieście to brała z 15l. Części też do tanich nie należą i często jest problem z sondą lambda (szwagier miał 145 i też miał z nią problemy).
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

30 Kwi 2011, 06:52

No właśnie.
Alfę to trzeba "kochać" żeby ją posiadać.
Mój szwagier miał 166, ale aż tak dużo mu nie spalała - w granicach 10l-12l (2.0)

Serce podpowiada Alfa 166, ale rozum nie jest do końca o tym przekonany.
Trzeba wziąć za i przeciw. Alfa to prestiż, ale też prestiżowo zgarnie dużą pulę przy eksploatacji.

Mylę się?
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2011, 20:45

Mając ponad sto baniek w kapsie, nie pakuj sie w starocie typu Audice "be czwórki", stare Preludie itp zabytki.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

30 Kwi 2011, 21:14

Pomysl że takie Audi juz jest pelnoletnie, pomyśl też że bezpieczeństwo od tamtej pory ciągle rosło wiec nie chciałbym jechac tym Audi podczas wypadku.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Maj 2011, 06:45

Audi B4 Cabrio
Zawsze sobie mówiłem "nigdy nie będę miał cabrio". Któregoś dnia zobaczyłem ten właśnie samochód na obniżonym zawieszeniu i ładnej feldze, powiedziałem sobie "muszę takiego mieć". Bardzo mi się podoba ten samochód po drobnych modyfikacjach, ale macie rację jest to już starszy samochód i bezpieczeństwo w nim jest marne ;/

Honda Prelude
Podoba mi się w niej ten rasowy dźwięk podczas przyspieszania. Sylwetka tego auta również jest nieprzeciętna :) Wiem, że dziwnie wygląda zestawienie tego samochodu, np. z Alfą 166. Zupełnie inne samochody, ale ja wciąż się zastanawiam "chcę mieć sportowy, szpanerski wóz czy wolę dostojnie i wygodnie przemieszczać się ulicami miast".
Wczoraj wyszukałem na allegro ładne Prelude z 1999r. Jest ono trochę droższe od tego starszego modelu. Myślicie, że młodsze lepiej się spisze?

A powiedzcie mi coś o Alfie 156/166 i Hondzie Civic.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...
    Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...

01 Maj 2011, 19:08

Poprawka, ojciec miał 2.4 i paliła mu 14-16l w mieście.
Weź też pod uwagę, że alfy szybko tracą na wartości.
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

01 Maj 2011, 20:00

Dokładnie weź to pod uwagę że kupisz auto warte 200 tys w cenie podobnej do aut które kosztowały połowe mniej. Moim zdaniem to bardzo dobrze kupując auto używane.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

02 Maj 2011, 05:13

Czyli co? Wychodzi na to, że moim nowym samochodem będzie Alfa 166.
Auto mi się podoba i chciałbym je mieć tylko czy na pewno będę zadowolony z tego samochodu.

Tzn. Wygląd, to, że jest to Alfa, wnętrze, prestiż przemawia do mnie pozytywnie :), ale, no zawsze jest jakieś "ale". Czy z nią jest naprawdę aż tak źle? Zawieszenie najbardziej cierpi na naszych drogach ;/ A to za pewne do najtańszych napraw nie należy.
Spalanie śr. 11l też nie wygląda zbyt optymistycznie biorąc pod uwagę to, że nie chcę mieć gazu ;/ Ale jeśli już ją kupię i benzyna jednak mnie przerośnie to czy zagazowanie Alfy jest rozsądnym krokiem?
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2011, 06:58

Za te pieniadze nie pakowalbym sie w zaden szrot tego typu. Ja stawiam na Civica. W alfach nie wytrzymuje zawieszenie na naszych pieknych drogach i ciagle sa jakies ale. Civic wart uwagi ale pewnie mlodzi gniewni tym smigaja-fajnie byloby znalezc jakiegos v-teca.

Trudno powiedziec ktore auto bedzie dla Ciebie lepsze. Tu dajesz kombi z coupe i cabrio. Do czego to auto bedzie Ci sluzyc? Do czerpania radosci z mocy,do wozenia rodziny, psa, rodzicow, krotkich przejazdzek z kumplami ? itd. Moze lepiej cos pomiedzy tym wszystkim-jakis kompakt klasy B? Takto mozna gdybac nad awaryjnoscia, bezpieczenstwem, komfortem i zadne auto cie nie zadowoli. Civic moze bedzie szybki ale jednak za maly. Alfa duza i wygodna ale wiecej bd stac w warsztacie niz jezdzic. Mozna gdybac godzinami

Z moich propozycji :
Opel Astra Bertone
Ford Cougar
Golf IV
Ford Focus
Fiat Stilo
Alfa Romeo GTV
Seat Ibiza

VW POLO
Ford Puma
Mazda MX-3
Mazda 323C,F
Toyota Celica
Renault Clio
Skoda Fabia
Nissan Almera
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

02 Maj 2011, 11:08

sekacz19 napisał(a):
Z moich propozycji :
Opel Astra Bertone
Ford Cougar
Golf IV
Ford Focus
Fiat Stilo
Alfa Romeo GTV
Seat Ibiza

VW POLO
Ford Puma
Mazda MX-3
Mazda 323C,F
Toyota Celica
Renault Clio
Skoda Fabia
Nissan Almera

To auto ma być po prostu autem. Będę używał go do wożenia siebie samego jak także do wyjazdów z kolegami czy z dziewczyną. Ja nie zwracam uwagi na to czy mi w samochodzie wygodnie, dlatego też Coupe mi odpowiada. Postawiłem na Cabrio, ponieważ akurat ten model po obniżeniu i dodaniu szerokiej felgi pięknie się prezentuje. Kombi, ponieważ bardziej mi się podoba od sedena 156. Głupi powód, ale tak po prostu jest.

Z Twoich propozycji na niektóre auta również zwróciłem uwagę:

1. Ford Cougar - dość egzotyczne auto jak na Polskę wg mnie. Sylwetka auta ładna, ale zawsze wydawało mi się, że na tym się kończy w tym samochodzie. Rasowy wygląd, a czy silnik 2.0 136km jest wystarczający do tego samochodu? Cougar wydaje mi się ciężkim samochodem, a wiadomo jak większa masa to za słaby silnik zużywa więcej benzyny. Oczywiście nie jestem znawcą i to jest tylko moje zdanie i uszczęśliwi mnie ten kto z równa z błotem moją teorię :)

2. Ford Focus - podobnie jak z Cougar'em. Interesowałby mnie typ 2/3, jednak sport bardziej przemawia do mnie w samochodzie. I znowu silnik <2.0 jest dość mocny (115km?). Focus to najchętniej z silnikiem 2.2 :) (chyba).

3. Seat Ibiza - jednak za mały jest ten samochód, ale na pewno godny uwagi. Ja mierzę 196cm wzrostu , ale jestem szczupły. Bardziej skłaniał bym się ku Seat Leon :)

4. Golf IV - solidny, spokojny, bez polotu samochód. Wydawało by się, że idealny dla mnie, ponieważ ja też jestem taką oazą spokoju, bez fajerwerków człowiekiem, ale jednak coś mnie od niego odpycha, mianowicie pospolitość. Gdzie się nie spojrzę Golf. Zamiast Golf'a lepiej bym się czuł w Audi a3. Moje marzenie z nastoletnich lat :)

5. Opel Astra Bertone - hmm długo się temu samochodowi przyglądałem. U mnie w mieście jeździ naprawdę ładna Astra Bertone w takim pomarańczowym kolorze (kobiety mnie zabiją, bo to chyba nie jest pomarańczowy). Tylko, że zastanawia mnie fakt czy Opel zdołał zrobić odpowiedni silnik do tego samochodu? Ciągle mam tu na myśli silniki do 2.0 pojemności.

6. Nissan Almera - tutaj to tak jak z Golfem, solidny samochód, ale przeważa w nim spokój.

Ja poszukuję jednak czegoś z delikatnym pazurem, czegoś co będzie dawało mi przyjemność z jazdy samemu, ale też bezpiecznie dowiezie mnie i moją dziewczynę do punktu B.
Auto, które pozwoli dokonać na sobie delikatnych przeróbek i przy tym będzie ładnie wyglądać. Wg mnie auto musi mieć charakter, tzn. nie podoba mi się, że ludzie kupują samochód i po prostu nim jeżdżą aż się zepsuje. Ja chcę coś w swoim aucie zmienić, żeby miało właśnie swój oryginalny wygląd.

Dziękuję sekacz19 za Twoje propozycje. Myślę, że obrócę się o 180 stopni i zacznę szukać czegoś innego niż Alfa chociaż nie postawiłem na niej jeszcze krzyżyka. Z Twoich propozycji najbardziej by do mnie przemawiał Ford Cougar choćby z tego powodu, że to auto podoba się także mojej partnerce :)

Liczę, że ktoś bardziej zgłębi tajemnicę tych aut, które podał sekacz19.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2011, 12:28

ford-drogo z częściami
opel-gnije
golf-diesle mają mega przebiegi,benzyna już lepiej z kolei wielo wahacz owe za wiecho dosyć kosztowne
focus-diesle bardzo dobra kultura pracy,godny polecenia bo tani w utrzymaniu
stilo-tak to fiat zapewne lubi rdzę
alfa-norma a więc elektronika NAJGORSZA OPCJA ZE WSZYSTKICH naprawdę odradzam
ibiza-ładne,sympatyczne auto,tanie w eksploatacji godne polecenia
Polo-damskie auto
mazda-nie znam
mazda-nie znam
celica-zależy która gen,ale z reguły sympatyczny samochód (miałem osobiście 2 generacje i byłem zadowolony,jeździły w LPG i w sumie bez zarzutu)
clio-obecnie II jest firmowym autem (diesle 1,5dci 65km) autko świetne 3,5l nawet w trasie da radę osiągnąć w mieście ok 5l (z kolei regeneracja wtrysków to koszt w okolicach 3tyś a więc dużo) a powyżej 130-150tys jeśli auto ma przebieg regeneracja/wymiana jest nieunikniona tak samo turbo (tu cena ok 1000zł za regenerację) ale i tak pomimo kosztów naprawy jeśli jeździć sporo nawet to jest do wytrzymania bo auto i tak ,,zarobi na siebie''
fabia-tani VW,ogólnie nie mam zdania
Almera-rdza,rdza,rdza
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Maj 2011, 13:48

fiko7 napisał(a):Pomysl że takie Audi juz jest pelnoletnie, pomyśl też że bezpieczeństwo od tamtej pory ciągle rosło wiec nie chciałbym jechac tym Audi podczas wypadku.

jechalem kiedys z takim laweciarzem i opowiadal ze jego kumpel mial 80 cabrio jechal gdzies na impreze spieszyl sie i skonczylo sie na drzewie licznik zatrzymal sie na 100-120km/h (dokladnie nie pamietam) podobno lekarz powiedzial ze gdyby mial zapiete pasy skonczylo by sie na zlamaniach ale napewno nie niebezpiecznych dla zycia zlamaniach a tak uderzyl glowa w rame szyby i zginal na miejscu

nie wiem czy to prawda ale z drugiej strony po co ktos mial by takie bajki wkrecac i jakiegos kolege za zycia chowac :roll:

auto moze i stare ale jak kupisz dobry egzemplarz pozniej sam bedziesz dbal to nawet odsprzedajac za kilka lat straci mniej na wartosci niz 5-10 lat mlodsza alfa albo innym taki syf

serwisowanie focusa 2 nawet w aso nie jest wcale tak bardzo kosztowne choc z drugiej strony rzadko sie to robi i moze dlatego tak sie wydaje :razz:

jak kupisz stilo i po 2 latach powiesz sam do siebie "jestem zadowolony" bedziesz mogl sie poczuc jak bys wygral na loterii :)

puma dla kobiety tak dla "geya" tak dla faceta NIE!!!

ibiza po 2000r przyzwoite auto ale trzymaj sie z daleka od 1.4 16V TO NIE JEZDZI i lubi lakier schodzic z pewnych elementow wyposazenia wnetrza np z klamek :)
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

02 Maj 2011, 16:17

Myślałem raczej o tym żeby ktoś przytoczył informację o tych samochodach, które ja wybrałem spośród tych, które zaproponował sekacz19.
Przepraszam jeśli moja wypowiedź była niejasna.

Zastanawiam się teraz nad:
1. Alfa Romeo 166
2. Ford Cougar
3. Honda Civic Coupe VI
4. Honda Prelude 1999-2000
5. Opel Astra Bertone
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2011, 17:47

CHOROSZ napisał(a):ford-drogo z częściami
golf-diesle mają mega przebiegi,benzyna już lepiej z kolei wielo wahacz owe za wiecho dosyć kosztowne

Po Twojej wypowiedzi można wnioskować że tych aut też nie znasz a szerzysz jedynie posłyszane bajki.
Pokaż mi gdzie Golf ma wielowahacz?
Do Forda Focusa są drogie części? Byłeś kiedyś w serwisie Audi? Obstawiam że nie, bo tam to dopiero są drogie części.

Ad 1.
Raczej w tych pieniądzach będzie ciężko znaleźć coś zadbanego. Godne polecenia jednostki to obydwa JTD, oraz 2.5 V6. Reszta jest o wiele bardziej kłopotliwa, twin sparki lubią sobie nieźle łyknąć a przy tym i osrać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997