Wybuchy w accent 1.3 12V 1996r

02 Wrz 2008, 17:23

Mam accent 1.3 LS 12 V rocznik 1996 wiem, że instalacja sekwencyjna została założona w 2002 roku, ale przestała działać najprawdopodobniej w 2007, kupiłem ten samochód ze znajomym mechanikiem par miesięcy temu i próbowaliśmy naprawić tą sekwencje, ale bez efektów i tylko gdzieś w Mysłowicach mogli nam ją sprawdzić i może naprawić, a nie mogłem w nieskończoność czekać na wolny termin i wydać ponad 1500 na naprawę <taka była ocena fachowców) lub założyć nową za 2500zł kolega podjął się zamontowania parownika i udało się przejechałem już 3 tyś km. i dzieje się tyle, że czasami na 1, 2 i 3 biegu podczas dociskania gazu słuchać huk w kolektorze, który ma plastikową obudowę... gdzie mogę szukać pomocy z tym defektem? Czy jest to wina kolektora? a może trzeba tylko wyregulować? Dodam, że kable, świece i filter są nowe.
szymin
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 10:12

Skoro był wymieniany parownik(mam nadzieję,że kolega dobrał właściwy) to trzeba pojechać na komuter i wyregulować mieszankę i sprawdzić działanie sondy lambda.Takie wybuchy mogą ci rozwalić kolektor.No i mam nadzieję,że kolega zna się na instalacjach gazowych i jak kupowaliscie ten samochód,to widział,która to generacja.Musi być III lub IV.Ale w tych samochodach zazwyczaj zakłada się III.A jeżeli jest II,to już nic nie zrobisz.Pozostaje ci tylko wymienić na III.I tak może być,bo jak gazownik powiedział ci,że koszt będzie koło 1500,to pewnie chciał wymienić ci niezbędne elementy.Podjedz do gazownika i zapytaj która to generacja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2008, 11:13

Zapomniałem dodać, że jest to III generacja, natomiast kolega zna się na rzeczy tylko, że w najbliższy weekend ma wesele, potem podróż, także nie mogę na niego liczy. Oczywiście pojade czym prędzej do gazownika, żeby wyregulować i sprawdzić sonde lambda.
Dzięki za zainteresowanie moją sprawą.
szymin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...