Wycena naprawy po kolizji - Renault Thalia

01 Sie 2012, 09:24

Witam,

Wczoraj wjechał we mnie autobus. Policji nie było, ale mam oświadczenie kierowcy, że to jego wina. Szkoda została zgłoszona to jego ubezpieczyciela tj. Warta i teraz czekam na telefon od rzeczoznawcy i umówienie się na termin.

I tu moja prośba: czy mógłby mi ktoś pomóc w wycenie ewentualnej naprawy auta a także wartości auta wg tabel używanych przez dane towarzystwo ubezpieczeniowe? Czy przy wycenie ma znaczenie, że auto jest wpisane jakoś aktywa w firmie?

Moje auto to: Renault Thalia 1.4. Rok produkcji 2003. Przebieg ok. 110 tys. km. Benzyna + gaz.
Auto przed kolizją miało jakieś tam ryski ale nic poważnego, nigdy nie było bite.

Po kolizji uszkodzone są:
- lewe przednie drzwi (pod klamką są porysowane i pęknięte)
- lewe tylne drzwi (fcałe porysowane, mocno wgniecione, popękane)
- lewe tylne nadkole (mocno wgniecione, przy jeździe koło ociera o nadkole)
- tylne zderzak (powyginany w okolicach koła)
- koło + kołpak + opona (koło, opona porysowane, kołpak połamany)
- z tego co udało nam się na tak na szybko wypatrzyć to też złamana jest sprężyna pod lewym tylnym kołem
- autem da się jeździć - jakoś specjalnie nic się nie tłucze więc mam nadzieję, że nic więcej się nie stało

Dodatkowo dołączam zdjęcie - poglądowo bo robione na szybko zaraz po kolizji: [tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]

Dodatkowo macie jakieś rady jak się przygotować przed wizyta rzeczoznawcy?
Czy wcześniej dobrze udać się do jakiegoś blacharza i na piśmie mieć wycenę naprawy? Czy to coś da?
Czy rzeczoznawca będzie zaglądał "pod auto" i patrzył czy coś się jeszcze zapsuło - w końcu autobus uderzył w moje koło, więc coś tam się mogło poprzesuwać czy połamać.
I co zrobić w sytuacji jeśli rzeczoznawca wyceni szkody na niższą kwotę niż rzeczywiście wydam na naprawy?
Słyszałam coś o możliwości odstawienia samochodu do ASO, ale nie bardzo wiem o co chodzi, a dodatkowo najbliższy ASO mam 40 km od domu więc trochę strach tyle jechać autem, w którym nie do końca wiem co się zepsuło.

Będę wdzięczna za każda wskazówkę :)
asiczka
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2006
Auto: Renault Thalia
  • 22 Sie 2012, 14:59

Na pewno nie zaszkodzi zajrzeć do blacharza i zapyatć ile kosztowała by naprawa,możesz starać się o poświadczenie tego z zakładu na piśmie i potem skonfrontować z opinią rzeczoznawcy.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
      Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...
      Kalkulator jednostek prędkości
      Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...