Wycena usługi

08 Wrz 2018, 16:22

Witam wszystkich serdecznie jako, że jest to mój pierwszy post.
Do rzeczy. Astra H 1.7 CDTI wersja 100 konna - oznaczenie silnika DTH. Stoję przed wymianą "dwumasy", kompletnego sprzęgła oraz wysprzęglika centralnego. Montowany będzie zestaw firmy LUK. Pytanie brzmi ile powinna kosztować "robocizna" za taką usługę. Chcę poznać wycenę kogoś kto to niedawno robił, ew. osób wykonujących takie zlecenia w warsztatach. Oczywiście zakładając brak dodatkowych przygód w czasie ściągania skrzyni.
Serdecznie pozdrawiam.
77merlin
Nowicjusz

08 Wrz 2018, 16:53

między 500 a 800 zł powinieneś się zmieścić. Zależy od regionu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2018, 17:31

W takim razie cena na poziomie 3 tyś zł, bo taką wstępną wycenę otrzymałem, wygląda na trochę zawyżoną. Jak sądzisz? Wstępnie ceny za całość wychodzą około 2 tyś zł. Warsztat ma na pewno rabaty w hurtowniach.
77merlin
Nowicjusz

08 Wrz 2018, 17:42

Niekoniecznie.Samo sprzęgło z LUKa do twojego silnika kosztuje około 2300. Do tego cena wysprzęglika, płynu hamulcowego i wychodzi że wcale nie tak drogo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2018, 19:06

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Możesz jeszcze podpowiedzieć na co w razie czego zwrócić uwagę? Chodzi mi o elementy które warto skontrolować/wymienić przy ściągniętej skrzyni..
77merlin
Nowicjusz

12 Wrz 2018, 09:06

Jeżeli wszystko działa prawidłowo, to nic nie trzeba wymieniać. Jak będzie zdemontowana skrzynia to i tak nic więcej nie ujrzysz, oprócz właśnie sprzęgła. Chyba, że jak już auto będzie u mechanika, to można zainteresować się, kiedy był wymieniany olej w skrzyni i przy okazji wymienić jak będzie potrzeba.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...