Wyciągarka do freelandera td4

30 Mar 2010, 00:20

Witam
jestem od niedawna posiadaczem frellandera td4 wersja UK. wszystko jak najbardziej OK.
w niedzielę postanowiłem pojechać w tzw. teren szutrowe drogi lekkie błoto frelek daje radę ale podkusiło mnie pojechać przez las drogą do zrywki drzewa i po kilku minutach było po wszystkiem. wpadłem w błocko po uszy, traktor musiał mnie wyciągać :cry: .moje pytanie czy do mojego auta da się zamontować wyciągarkę? czy trzeba bardzo modyfikować przód auta? i jaki może być koszt wyciągarki i ewentualnego montażu.
za podpowiedzi dziękuję
freelander
Nowicjusz

Miejscowość: okolice przemyśla

30 Mar 2010, 00:45

da się, temat rozkminiony ale
jak sam napisałeś szuter, lekkie błocko
zrywkę zostaw większemu bratu :wink:
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen

30 Mar 2010, 08:09

sbb napisał(a):da się
temat rozwojowy :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Mar 2010, 13:49

sprzedaj freelandera jak chcesz jeździć po lesie :mrgreen: szczególnie po szlakach zrywkowych. :mrgreen:

Też mam ten problem a czasem muszę po niezbyt szutrowych drogach śmigać.

A wyciągarka nie pomoże jak nie masz drzew. Ja ostatnio śmigam po poligonie Drawskim i zakopałem się na "czołgówce" Po horyzont żadnego drzewa, na szczęście chłopaki jakimś transporterem wojskowym mnie wyciągnęli :mrgreen:
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

30 Mar 2010, 20:05

od braku drzew są kotwice
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

30 Mar 2010, 21:07

Wszystko można zrobić! Problem w tym, ze musisz wzmocnić przód auta by zamocować wyciągarkę, o wycięciu odpowiednich otworów w zderzaku nie wspomnę.
Do samej belki pod zderzakiem nie radzę montować, bo można wracać z nim na dachu! :grin:
blackpit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...

29 Kwi 2010, 02:24

i mam wyciągarkę do fredka a mianowicie: Winch in a bag lt2000 na 12V, kumpel przysłał mi toto z UK, trochę namotane :shock: ale mam nadzieję że jak by co to da radę ruszyć fredka. jeszcze nie testowałem.
freed postrach kotów td4
freelander
Nowicjusz

29 Kwi 2010, 10:17

nie probuj nawet tego używać w terenie, nawet biorąc pod uwagę że frelek i tak nie da rady dojechać tam, gdzie zaczyna sie prawdziwy teren

ta wyciągarka to zewnętrzne urządzenie pomocnicze
nadaje się co najwyżej do przeciągnięcia auta po kostce brukowej
uciąg tej wyciągarki to 900kg, a do auta dobieramy wyciągarkę o uciągu co najmniej 2 x masa własna pojazdu, zwykle w offroadzie do lekkich aut stosowane są 9500lbs (4,5 tony) i powyżej
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

02 Maj 2010, 18:43

Treelander jest suw-em a nie terenowym - -i nie nadaje się do ciężkich terenów -rozwalicie reduktor ,a to spory wydatek póżniej
fredas
Początkujący

04 Maj 2010, 20:11

połowy samochodu nie przerobię pod prawdziwą wyciągarkę bo kasy bym musiał wybulić że hoho, a toto małe wcale takie lebiedziaste nie jest. ciągneliśmy wczoraj frontierę (krótka) z błocka i dało radę nie dymiła, nie chrobotała. tj frotka mieliła kołami i nie była jak to się mówi wklejona po dach :lol: ale samo nie chciało wyjechać, więc może w razie "W" i fredka pociągnie. ale narazie fredek robi się "europejczyk" :lol: zamiana z prawej na lewą.
freed postrach kotów td4
freelander
Nowicjusz