Wyciągnięcie sportowego filtra powietrza pipercross

22 Sie 2019, 03:46

Hej

Mam auto Golf 4 2003 tdi 1.9.

Chciałabym wyczyścić filtr powietrza bo już trochę tych kilometrów było. Mam jakiś sportowy filtr powietrza pipercross, którego się powinno czyścić. Pytałam u dwóch mechaników i mówili, że u nich takich usług czyszczenia nie robią. Więc muszę to zrobić sama.

Samo czyszczenie będzie okej bo są poradniki na youtube.

Mój problem polega na tym, jak taki filtr wyciągnąć i jak go potem włożyć? Nie wiem nawet jak się do niego dostać.

Proszę o porady.
avertka
Nowicjusz

22 Sie 2019, 06:56

Na obudowie filtra są 2 wkręty na śrubokręt krzyzakowy, trzena je odkręcić, wyciągnąć się ich nie da bo mają zabezpieczenie, należy też za pomocą szczypiec poluzować rurę która idzie do filtra i ją zdemontować, następnie rozpoławiasz obudowe filtra i w środku masz owy filtr, ja proponuje go wyrzucić i zamontować nowy zwykły i nie bawić się w jakieś mycie czy coś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sie 2019, 07:30

Okej dzięki za radę. :ok:

Niedługo wymieniam olej to podskoczę od razu do mechanika żeby wymienił też filtr na całkowicie nowy, taki który wymieniałabym przy oleju.

Chciałabym za wczasu sama kupić taki filtr, możesz jakiś polecić? Konkretnie to Golf 4 1.9TDI chyba 180 koni (jakiś chip).
avertka
Nowicjusz

22 Sie 2019, 08:44

Bierz najtańszy, przy filtrze powietrza nie ma to znaczenia do takiego auta
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Sie 2019, 13:29

Hej to jeszcze jedno pytanko tylko. :P

A jak z filtrem kabinowym, oleju i paliwa? Dzwoniłam przed chwilą do mechanika z prośbą o wycenę całości (filtry + olej) i mówił, że cena zależy czy wezmę sobie najtańszy czy droższe (że na przykład filtr paliwa może być 50 złotych, a może być 100 złotych).

Na oleju nie oszczędzam (koszt ok. 150 zł), na filtrze powietrza to mówisz, że najtańszy. A co z resztą filtrów? Też najtańsze czy warto jakieś lepsze? (Wolałabym tańsze jeśli nie ma sensu przepłacać :happy: )

Ogólnie na oko podliczyłam koszty wszystkich czterech filtrów, oleju i wymiany tego wszystkiego (75 zł) i całość wychodzi mi ok. 400 złotych. Ale może być i więcej jeśli powinnam brać lepsze filtry. Nie wiem co robić.
avertka
Nowicjusz

22 Sie 2019, 15:34

Zalej dobry olej, ja uzywam Motula i Elfa ale co olej to i opinia wiec temat rzeka a za filtry nie warto przepłacać, mamy tu budżetowe Filtron które sa warte polecenia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...

23 Sie 2019, 18:15

Do tej pory lałam olej Castrol 5w40 full-synthetic do turbo diesla - tak samo jak poprzedni właściciel.

Jest sens zmieniać na innego producenta czy trzymać się tego samego?
avertka
Nowicjusz

23 Sie 2019, 20:15

Castrol jest mocno przereklamowany, jest drogi w stosunku do jakości. Lepiej zastosować
Motul
Liqui Moly
ELF

O castrolu można sporo negatywnych opini wyczytać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sie 2019, 22:57

Dzięki, kupię inny olej (5w40).

Mam jeszcze pytanie co do tego "sportowego filtru pipercross". Z tego co wiem powinno się go czyścić co 1 000 - 2 000 km. Ja "trochę" zaniedbałam sprawę, i nie czyściłam go nigdy, czyli od około 25 000 km. Zapewne aktualnie ten filtr jest w tragicznym, zasyfionym stanie. Za kilka dni wymienię go, więc sprawdzę czy odczuwalna moc auta się poprawi. :ok:

Ale jak myślicie, o ile koni w dół może pójść z takim brudnym filtrem? Zakładając, że z czystym jest 180km. Mógłby ktoś po prostu spróbować zgadnąć? :oops:
avertka
Nowicjusz

24 Sie 2019, 00:01

Co do wymiany filtra to tutaj masz filmik:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z samym zasyfionym filtrem raczej moc o 50% nie spadnie, co innego zrąbane turbo albo niesprawny układ paliwowy
Jak chcesz to wystaw na olx ten filtr, ktoś sie zainteresuje i poczyści sobie bo one dość drogie są.

A Ty kupuj taki
[link do oferty na Allegro wygasł]

nie wiem czy benzyna i diesel jest taki sam albo podaj kod silnika

A Ty masz jakieś wątpliwości co do mocy? najlepiej wyczyścić wszystko, zalać nowe płyny w tym olej i sprawdzić moc na hamowni.

Ja polecam taki olej
[link do oferty na Allegro wygasł]
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna