Wyciek oleju w hondzie

05 Sie 2008, 14:03

mam pytanie otóż zauwżyłem podczas sprawdzania oleju w silniku ze mam ubytki.ale nie wiedziałem czy "bierze" olej czy po prostu jest gdzieś wyciek.więc wziołem autko na przejażdżke. po powrocie stwierdziłem że na plastykowej osłonie pojawiła sie kropla oleju.i teraz dylemat nie wiem s kąd wyciekła?? popatrzyłem na mise z góry (nie mam kanału) i nie zobaczyłem nigdzie zawilgocenia.dopoiero gdy sięgnąłem pod łape ,z prawej strony u dołu,mocującą silnik poczułem olej. i teraz chciał bym sie spytać skąd może się on tam wziąc??

Dzięki za odpowiedz :|
kendzior5
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec
  • 05 Sie 2008, 23:58

Jeżeli jest to łapa przy rozrządzie to możliwe że symering wałka puszcza, nie widze tego i nie moge sobie wyobrazić gdzie to cieknie.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

06 Sie 2008, 00:02

Acha. Jaki to model silnika? Bo podobno są jakieś fabryczne dane na ubytki oleju i jest to podobno normalne... trzeba uzupełniać. Wyczytałem gdzieś że w moim opelku GSI przy ostrym wstawianiu może zniknąć około 1 litr na 1000km i jest to w normie. I żeczywiście tak jest w moim przypadku.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
      Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...