Wyciek płynu chłodniczego !!! auto zgasło !!!

18 Maj 2013, 13:49

siema
Wczoraj wieczorem wracała moja dziewczyna z Karkowa i cały płyn wyciek nawet nie zauważyła kiedy . :/
dopiero po przejechaniu kilkanaście kilometrów zaświeciła sie lampka stop i lampka akumulatora ona jechała dalej az po kilku kilometrach auto zgasło gdy przyjechałem na miejsce okazało sie ze niema płynu chłodniczego i akumulator był bardzo słaby ze auto nie odpaliło bo kręcił rozrusznik ale strasznie wolno :/ co mogło sie stać ???? jakie konsekwencje mogą być ???
pawzar23
Nowicjusz

Auto: scenik
Paliwo: Diesel

18 Maj 2013, 13:51

auto to reno scenki 1,9 dci
pawzar23
Nowicjusz

18 Maj 2013, 13:55

pawzar23 napisał(a):Wczoraj wieczorem wracała moja dziewczyna z Karkowa i cały płyn wyciek nawet nie zauważyła kiedy .

W tej sytyacji jakies znaczenie ma skad wyciekł płyn rozsadziło zbiorniczek pekły weze czy przez uszczelnienia ? :sly:
Nobody07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1992
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Maj 2013, 13:58

nie mogę znaleźć miejsca z którego wycieka :) płyn zbiorniczek jest cały
pawzar23
Nowicjusz

18 Maj 2013, 14:00

jakie mogą byc konsekwencje takiej jazdy ??? czy zatarcie silnika jest możliwe ?? silnik smaruje olej a płyn tylko go chłodzi
pawzar23
Nowicjusz

18 Maj 2013, 14:01

Silnik mogł sie przegrzac , moze byc tak ze winą jest uszczelka pod głowica jesli w ukladzie chlodzenia bylo zbyt duze cisnienie . Jesli silnik kreci to nie bedzie jeszcze najgorzej moze nie doszlo do zadnego uzkodzenia silnika , sprawa typowa dla mechanika Pozdrawiam ; ))
Nobody07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1992
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...

18 Maj 2013, 22:39

Sprawdź czy Ci nie przybyło oleju w silniku. Mam dziwne wrażenie że wylał Ci się płyn przez jakieś rozszczelnienie w rurach i oblał alternator... Dolej płynu i napisz co się dalej dzieje. Czy znów ucieka i jak zachowuje się temperatura silnika podczas jazdy... Brak płynu chłodniczego niby nie ma wpływu na smarowanie silnika ale w przypadku przegrzania można uszkodzić uszczelkę pod głowicą... Zobacz czy masz gorący nawiew...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

19 Maj 2013, 10:15

pawzar23 napisał(a):dopiero po przejechaniu kilkanaście kilometrów zaświeciła sie lampka stop i lampka akumulatora ona jechała dalej az po kilku kilometrach auto zgasło gdy przyjechałem na miejsce okazało sie ze niema płynu chłodniczego i akumulator był bardzo słaby ze auto nie odpaliło bo kręcił rozrusznik ale strasznie wolno :/ co mogło sie stać ???? jakie konsekwencje mogą być ???

Konsekwencje mogą mogą być bardzo nie ciekawe.Wszystko zależy jak mocno był przegrzany silnik.Jak bardzo, silnik może być już tylko wspomnieniem bo remont na pewno się nie opłaci.Ciekawe jak to się skończy ?

Vermin napisał(a): Brak płynu chłodniczego niby nie ma wpływu na smarowanie silnika ale w przypadku przegrzania można uszkodzić uszczelkę pod głowicą...

O przegrzanych pierścieniach czy pokrzywieniu lub popękaniu głowicy już chyba nie ma co pisać.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995