Wyciek płynu chłodniczego z węża - Focus mk1 1.8 16v

26 Lip 2022, 09:17

Hej, mam problem w zasadzie od kupna auta z wyciekiem płynu chłodniczego z węża idącego do termostatu. Wąż był najwidoczniej skracany przez poprzedniego właściciela, potem wymieniłem go na używany, zmieniałem opaskę, ostatecznie kupiłem nowy wąż i termostat z obudową, a wyciek jak był, tak jest. Nie ma możliwości, by ciekło z innego miejsca.

Opaski w nowym wężu były do niego przyklejone (sprężyste) i nie rozumiem, skąd bierze się wyciek. Jest tam opaska spręzysta 29mm, ale mam wrazenie, że jest nieco zbyt luźna? Mogę ją na siłę obrócić palcem.
Co mógłbym zrobić, by załatać ten wyciek? Wąż ma 3 tygodnie. Taśma teflonowa? Inna opaska? Zwykła opaska skręcana nie zdała tam rezultatu
.
W załączniku dałem zdjęcie termostatu z zaznaczonym plastikowym króćcem, na który wchodzi wąż.
ReX92
Nowicjusz

26 Lip 2022, 09:25

ReX92 napisał(a):Zwykła opaska skręcana nie zdała tam rezultatu
Czy miała odpowiedni rozmiar?

Wąż założony na ten króciec ma odpowiednią średnicę? Tu nawet niewielka różnica może powodować problem.

Możesz wrzucić fotkę jak to wygląda na samochodzie?

Wąż do termostatu w miejscu w którym masz wyciek nie jest zbyt mocno naprężony, ma odpowiednią długość?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lip 2022, 09:46

Miała odpowiedni rozmiar.

To jest oryginalny fabryczny wąż o numerach 98AB-8A506-BF. Najpierw przełożyłem używany ze szrotu, potem założyłem nowy z ASO.
Fotkę mogę wrzucić później.
Wąż nie jest nigdzie naprężony, z resztą to oryginalny wąż.
ReX92
Nowicjusz

26 Lip 2022, 09:59

No to nie ma możliwości żeby takie połączenie przeciekało. Pozostaje odpowiednia opaska którą dosyć mocno ściśniesz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lip 2022, 10:03

Heh, ciekawi mnie tylko dlaczego oryginalna opaska dołączona do węża sobie nie radzi? W międzyczasie podmieniłem tez opaskę na inną opaskę sprężystą i dalej nici.
Czy jest jakaś dobra opaska, którą mógłbym tam dopasować na próbę?
Dodam, że zlikwidowanie tego wycieku już sporo mnie kosztowało, sam taki wąż kosztuje ok 200zł, a problem dalej nie jest rozwiązany. Ręce opadają.
ReX92
Nowicjusz

27 Lip 2022, 05:56

Na pewno nie może być tak że opaskę przesuwasz sobie ręką, musisz dac inną opaskę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

27 Lip 2022, 07:25

Albo wąż, albo opaska, albo ten plastik ma mikropęknięcie i leci...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007