Wyciek płynu w nissan almera n15

18 Mar 2015, 10:20

Witam.

Niedawno kupiłem sobie nissana almerę N15. Silnik 1,4 wersja GX. Po tygodniu zauważyłem, że auto na parkingu zostawia ślady jakiejś cieczy. Dokładnie lama wielkości dużego talerza po prawym reflektorem po nocy. Gdy pomacałem od spodu faktycznie jest tam mokro. Płyn jest delikatnie oleisty, ale nie zauważyłem, aby oleju ubywało. Co to może być i z jakimi naprawami mogę się liczyć?
Mam dziwne wrażenie, że sam wyciek powstał z któregoś węża w okolicy zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Biegnie tamtędy kilkadziesiąt różnych wężyków i zabrudzona jest tam blacha. Płynu chłodzącego jednak nie ubywa. Proszę o poradę co to może być i jakie są ewentualne koszty naprawy.
zyrol81
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2004
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

19 Mar 2015, 10:20

Powycieraj dokładnie wszystko do czyta i sucha i obesrwuj z którego wężyka cieknie.
I skoro z czegoś cieknie, to musi tego czegoś ubywać. Cudów nie ma.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2015, 15:47

Dopatrzyłem sie czego ucieka jak mi wspomaganie wysiadło na trasie. A wydawało się że płynu nie ucieka bo sitko w zbiorniczku było tak zawalone, że prawie nie przepuszczało płynu. Sito już wymieniem i chwilowo uzupełniam braki płynu. Mechanik umówiony na poniedziałek.
zyrol81
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2004
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4 16v
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...