Wyciek płynu z chłodnicy przez korek (?)

04 Kwi 2016, 19:24

Hej, ostatnio usłyszałem od mechanika, że z zbiornika wyrównawczego ucieka mi płyn chłodniczy i do roboty prawdopodobnie jest uszczelka pod głowicą. W międzyczasie zauważyłem, że wokół zbiornika wyrównawczego jest trochę płynu chłodniczego, więc wymieniłem korek. Póki co nie wiem, czy poziom spada, bo korek wymieniłem dwa dni temu i czy faktycznie ubywa z sprawnym korkiem okaże się za jakiś czas jak trochę pojeżdżę. W drugim warsztacie usłyszałem, że raczej uszczelka jest ok. Węże są twarde, pod korkiem wlewu oleju jest bardzo mało mazi (prawdopodobnie dlatego, że jeżdżę głównie na dystansach rzędu 10-15 km), a w zbiorniku wyrównawczym nie zauważyłem śladu oleju. Jak myślicie czy to uszczelka? Chciałem zrobić test CO2, ale przy włączonym silniku i zdjętym korku płyn wywala górą. BMW E53 3.0i LPG. Silnik się nie przegrzewa, chodzi bardzo dobrze. Nie kopci na benzynie.
Erkiii
Nowicjusz

Auto: passat b6

09 Kwi 2016, 00:42

Wg. mnie pierwszy mechanik mógł mieć rację. Skoro przy odkręconym korku wywala płyn to chyba najczęściej jest uszczelka lub pęknięta głowica.
Dobrze by było gdybyś jednak sprawdził czy jest CO2 w nim.
Rozumiem, że ostatnio nie robiłeś nic z układem chłodzenia?
Kilka osób na forum twierdziło ,że płyn potrafi wywalać, jeżeli nie udało się prawidłowo odpowietrzyć układu po spuszczaniu płynu.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2016, 10:52

jadę w poniedziałek zrobić, ale nie wiem czy się uda. Pewnie wywali płyn do zbiorniczka co2 i tyle po teście :/
Erkiii
Nowicjusz

Auto: passat b6