[Megane I phII] Wyciek spod pokrywy zaworów

17 Lut 2020, 14:48

Koledzy, ze skrzynią sobie poradziłem to został jeszcze wyciek oleju spod pokrywy zaworów. W życiu uszczelniłem kilka aut i wszystko dobrze poszło.

Jednak to jest Renault [Megane 1.8] i tu jest inaczej niż w normalnych samochodach. Słyszałem że pokrywa zaworów tutaj nie ma uszczelki, a jest na masę uszczelniającą. No cóż, OK. Ale sprawa która mnie niepokoi to fakt, że demontaż jest trudny gdyż pokrywa trzyma wałki rozrządu?

Niestety takiego silnika nie rozbierałem jeszcze, a nie wiem jak się do tego zabrać. Na pewno najpierw demontuję kolektor i łapę silnika. Ale co dalej?

Ale co z tymi wałkami? Jak uszczelnić dekiel? Proszę o jakiś tutek :)
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

25 Lut 2020, 11:33

Moim zdaniem trzeba ściągnąć pasek rozrządu i zablokować wałki bo jak go nie zdejmiesz a pokrywa trzyma wałki rozrządu to pod napięciem paska przeciwległa strona wałka podniesie się do góry.

Najlepiej jak by się wypowiedział tu ktoś kto faktycznie zdejmował pokrywę w tym silniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...
    Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...