Wyciek z chłodniczki oleju

20 Paź 2023, 16:06

Wreszcie trafiłem na kanał pewnego mechanika na YT,wysoka temp.załatwia silniki OPLA bardzo starannie i skutecznie,uszczelnienia,wszystko,ten pomysł pod gusta ekozjebów,auto przez to mniej pali:)najgorsze w tym wszystkim jest to,że chłodniczki są horrendalnie drogie,np.Peugeot 106 ,stary strucel,w ASO dostępne nowe,tylko w ASO,prawie 800 zł,w tym wypadku trzeba by sprawdzić czy nic nie jest pokrzywione,kanały uszczelnień (oringi),powierzchnie styku uszczelnień płaskich,ja próbowałbym posiłkować się silikonem wysokotemp.motoryzacyjnym,ale tak by nie wylazł poza obszar styku,ja osobiście zakleiłbym na amen jakimś klejem do głowic,i pa,pa!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Paź 2023, 18:51

PhantomASA1 napisał(a):ja próbowałbym posiłkować się silikonem wysokotemp.motoryzacyjnym,ale tak by nie wylazł poza obszar styku
Naprawdę :shock: Ta ..... Jak jednak silikon puści to jest mnóstwo roboty z jego usunięciem. Tak naprawdę tutaj w temacie owy silikon to zły pomysł . Jeszcze bardziej zły pomysł to
PhantomASA1 napisał(a):ja osobiście zakleiłbym na amen jakimś klejem do głowic,i pa,pa!
Może lepsza byłaby Kropelka :naughty:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2023, 20:18

Bonifacy,napisałem przecież,silikon jedynie oszczędnie,kiedys wiatrak w 190 tce rozwalił mi chłodnicę na dole,zrobił dziurę,zakleiłem Distalem i jeżdziłem kilka lat,nie puściła nigdy,na razie jeszcze nie zdarzyło mi się bym czegoś nie przeskoczył,ja bym sobie poradził z tą chłodniczką migiem,musiałbym tylko rzucić okiem po rozebraniu jej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Paź 2023, 17:43

PhantomASA1 napisał(a): jeszcze nie zdarzyło mi się bym czegoś nie przeskoczył,ja bym sobie poradził z tą chłodniczką migiem

Tak....tak wiem , domyślam się że jesteś taki jak Pomysłowy Dobromir. Ja też taki jestem , ze wszystkim sobie poradzę. Nie takie numerki się wykręcało :wink: Ale ........ to wszystko na własnym aucie i .....szwagra :mrgreen: Dla klienta , kowalskiego czy tutaj dla porad na forum powinno być jak książka serwisowa nakazuje . Oczywiście są pewne odstępstwa , pewne triki ale to do osób które same naprawiają .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Paź 2023, 07:42

Bonifacy,ależ oczywiście,że tak:) Gdybym był mechanikiem zawodowym nigdy nawet bym nie poradził nikomu żadnego oleju,natomiast wracając do tej cholernej temp.w Oplach,ten BEHR,którego zakleiłem zaczął puszczać po kilku latach płyn do oleju automatu,chłodnica miała ok 900 tyś km ,miała prawo,kupiłem zamiennik DEUS(Hiszpania),nowy BEHR kosztował 3 razy drożej,jaki efekt? Na starej temp była OK,DEUS zaczął mi przegrzewać silnik latem w korkach i nic nie mogłem z tym zrobić,no to udałem się do spawacza,zrobił mi stalową puszkę z wylotami,wpiąłem ją między silnik a nagrzewnicę,wchodziły do niej 2 l płynu in plus,to wystarczyło,w przypadku Oplów też bym tak zrobił,120 st c i dopiero otwarcie termostatu?!:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...