Wycieraczki i światła drogowe

12 Mar 2020, 15:18

Witam, jakiś czas temu miałam problem z wycieraczkami i swiatłami drogowymi. Otóż bywało, że te światła włączyły się normalnie, a bywało też tak, że po wlaczeniu nagle sie wylaczaly (wracaly do swiatel mijania). I aby wlaczyc te światła musialam wlaczyc ktorys z kierunkowskazów, dopiero wtedy swiecily sie normalnie. Druga sprawa to wycieraczki,one również albo sie wlaczaly za pierwszym razem albo nie, wtedy musialam (tak jak to mialo miejsce ze swiatlami drogowymi) wlaczyc kierunkowskaz i po tym oczywiscie zaczely normalnie dzialac te wycieraczki. Mialam tak okolo miesiaca. Niestety po miesiacu przestały w ogole mi sie wlaczac swiatla drogowe i wycieraczki nawet po wlaczeniu kierunkowskazów. Najlepsze jest to ze wczesniej jak i teraz wycieraczki wlaczaly sie zawsze za pierwszym razem tez wtedy kiedy chcialam puscic plyn do spryskiwaczy i wyczyscic wycieraczkami szyby. Mozecie mi napisac co sie moglo stac?
martanowak94
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

12 Mar 2020, 15:24

Musisz napisać nam jeszcze jaki to jest samochód wtedy będziemy mogli coś podpowiedzieć więcej w tym temacie.

Warto sprawdzić bezpieczniki od świateł i taki który jest odpowiedzialny za wycieraczki.

Czy masz spryskiwacze przednich lamp?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Mar 2020, 16:29

Renault Modus 2004 r.
martanowak94
Nowicjusz

12 Mar 2020, 18:01

Tylko skoro nie dzialalyby bezpieczniki to wczesniej nie zalapywalyby mi w ogole te wycieraczki np po wlaczeniu kierunkow, poprostu przestalyby mi dzialac. Cos chyba innego musi byc na rzeczy.
martanowak94
Nowicjusz

13 Mar 2020, 10:16

Bezpieczniki można sprawdzić nie pod kątem przepalenia się, ale pod kątem zaśniedziałych styków lub nadpalenia styków np. z powodu jakiegoś luzu w gnieździe, albo nadmiernego poboru prądu, który jest na tyle wysoki, a zarazem niski, że spowoduje nadpalenie styku, ale nie przepalenie bezpiecznika. Od takich sytuacji pojawiają się np. pożary samochodów - słaby styk, przewód się grzeje, a potem pożar.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2020, 11:02

A jakie bezpieczniki mogą odpowiadać za te moje "dolegliwosci" napisane powyzej? Nr bezpiecznikow i czy są pod maską czy z wewnatrz auta :)
Marta
martanowak94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultura jazdy w korkach - czy też tak jeździcie?
    Mamy miesiące w których na drogach jest ciaśniej niż zwykle. Wtedy częściej niż zazwyczaj możemy spotkać się z zatorami na drodze. W takiej sytuacji częściej też możemy zostać mimowolnymi świadkami lub nawet ofiarami ...
    Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...

14 Mar 2020, 15:18

Poszukaj w necie coś takiego jak " Instrukcja obsługi" twojego autka. Tam będzie rozpiska skrzynki bezpieczników i przekaźników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000