Clio 2 Problem z immo

07 Mar 2020, 12:14

Witam mam pewien problem ze swoim clio 2 1999r 1.4. Problem polega na tym że od dwóch dni nie odpala za każdym razem (jak mam szczęście to za 20 razem odpali ale potrafi odciąć zapłon w trakcie jazdy). Dzisiaj odpaliłem na drugim komplecie kluczy, odpalił lecz chciałem zapalić na oryginalnym i juz nie odpalał. Wyjąłem komputer i odpalił na tym nieoryginalnym kluczyku (zawsze odpalałem na drugim komplecie bo oryginalny jest niesprawny do końca) pojechałem w trasę i odciął znowu zapłon i to już na amen, każda próba odpalenia kończy się niepowodzeniem. Czy wyrzucenie immo będzie dobrym rozwiązaniem? Może to wina czegoś innego? Jestem bez sił nie wiem co to może być. Z racji tego ze oryginalny klucz nie działa nie mogę zresetować immo.. Jestem 3 właścicielem samochodu i Pan wspominał że kiedyś coś było robione (nie wiem co dokładnie) dlatego odpalałem zawsze tym nieoryginalnym kluczem.
cliozat
Nowicjusz

10 Mar 2020, 14:41

Jeżeli to faktycznie immo i na zapasowym kluczyku zapalał normalnie to problemem mógł być transponder który znajduje się w kluczyku.
cliozat napisał(a):Wyjąłem komputer i odpalił na tym nieoryginalnym kluczyku
Tego nie bardzo rozumiem :/ co wyjąłeś i dopalił?

Sprawdź dokładnie przekaźniki pod maską bo w Clio często problem występował tam jak były zaśniedziałe styki i potrafiły one nie funkcjonować prawidłowo. Pamiętam że tam był problem taki że dzięki immo jeden z przekaźników zwierał i wtedy można było odpalić auto ale przy wadliwie funkcjonującym przekaźniku nie zawsze on zwierał. Niestety nie pamiętam który to przekaźnik ale może sprawdzisz wszystkie w jakim są stanie i ich złącza.
Być może to pomoże. Samo dezaktywowanie immo nie jest takie proste i samemu tego na pewno nie zrobisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Mar 2020, 09:42

Problem rozwiązany. Okazało się że został uszkodzony taki przycisk (nie pamiętam jak to się fachowo nazywało) który jest zabezpieczeniem przed wypadkiem (obok akumulatora) i odcinal pompę paliwa.
cliozat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...