Wydech Skoda Octavia RS 3 manual

27 Gru 2023, 17:33

Witam, ostatnio pewna firma wycięła mi tłumiki końcowe(puszki) w skodzie octavii 3rs 220km manual. Na miejscu tych puszek są wspawane rurki kwasowe. Chciałem uzyskać troszkę głośniejszy dźwięk, ale niestety uzyskałem bardzo głośny irytujący bass zaczynający się od 2.2tyś obrotów. Pojechanie autem w trasę jest chyba niemożliwe(podczas jazdy jest bardzo głośno), aż głowa boli. Proszę doradźcie mi, jakie tłumiki mógłbym założyć aby pozbyć się bassu i uzyskać fajny efekt. Wydech jest szczelnie zespawany, dziś sprawdzany.
ZygZag7
Obserwowany

27 Gru 2023, 18:10

Załóż porządny wydech od firmy np. Akrapovic do tego niech Ci dołożą Downpipie. Inne połączenie to np. Bull-X i DP.

ZygZag7 napisał(a):Na miejscu tych puszek są wspawane rurki kwasowe. Chciałem uzyskać troszkę głośniejszy dźwięk, ale niestety uzyskałem bardzo głośny irytujący bass zaczynający się od 2.2tyś obrotów.
Coś tu źle dobrali i pewnie dlatego tak wyszło. Tego buczenia nie powinieneś słyszeć w samochodzie tylko za nim.

Inne wyjście to sportowy układ wydechowy np. RCP Exhausts Cat-Back ze zdalnie sterowanymi przepustnicami :mrgreen: Tu masz na filmiku pokazaną różnicą na zamkniętych zaworach i otwartych.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2023, 19:20

A jak bym założył tłumik z przepustnicą jako środkowy to bym wyeliminował bass, np. od RM MOTORS? albo jakieś tłumiki, tak żebym się zmieścił do 2/2.5k?
ZygZag7
Obserwowany

27 Gru 2023, 21:30

Ja bym jeszcze spróbował po najniższej linii, kup 2 najtańsze uniwersalne tłumiki i sprawdzić efekt jak Ci nie podpasuje to założysz coś konkret. Gra warta świeczki moim zdaniem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4