Wydział komunikacji, oc

23 Lis 2012, 14:04

witam serdecznie:)
tak wiec, sprowadziłem samochód z niemiec. ubezpieczenie mam jeszcze do końca miesiąca. a wypłatę aż 10:( stoję właśnie w punkcie z powodu braku pieniędzy ale jestem zmuszony do pożyczenia. byłem w pzu wszytko ok wyliczyła mi na współwłaściciela z ojcem składkę tam około 500zł. Umowę mam niemiecka i widnieje na niej tylko mój podpis, akcyza urząd celny już mam za sobą tam też widnieją tylko moje podpisy. Przed sobą mam jeszcze urząd skarbowy, muszę opłacić recykling zaliczyć dział komunikacji i ubezpieczenie. ubezpieczenie mógłbym wykupić nawet dziś tylko bym musiał dopisać ojca, ale po co ja będę go dopisywał jak w wydziale komunikcjii powiedzą ze sfałszowałem. bo co ja muszę zrobić teraz żeby ojca zrobić współwłaścicielem, i korzystać z jego składek?. zrobić darowiznę? i z ta darowizna do komunikacji, już po opłaceniu urzędu skarbowego tam mi dadzą dowód rejestracyjny próbny gdzie juz bede ja, i ojciec. gdzie w ubezpieczalni bez większego problemu powinni już mi ubezpioeczyć auto.
Moje pytanie co muszę zrobić żeby zrobić ojca współwłaścicielem i korzystać z jego zniżek? co musze zrobic w urzedzie skarbowym, a co w wydziale komunikacji? czy mogł bym wykupić ubezpieczenie, bez dopisywania ojca na umowie jakiś inny sposób?

z góry dziękuję:)
ziaro89
Obserwowany

Auto: golf IV

24 Lis 2012, 00:28

ziaro89 napisał(a):czy mogł bym wykupić ubezpieczenie, bez dopisywania ojca na umowie jakiś inny sposób?

Ja osobiście nie znam innego sposobu jak wpis do umowy k/s na współwłaściciela lub darowizna...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lis 2012, 11:01

wpis do umowy odpada bo to samo musiałby zrobić Niemiec na swojej umowie a do tego są już dokumenty z urzędu wydane na jednego właściciela.

Co masz zrobić:
1. załatwiasz na siebie VAT-25
2. płacisz na siebie recykling
3. Teraz sprzedajesz lub darujesz ojcu część samochodu
tu możesz pobrać odpowiednią umowę
DAROWIZNA [link wygasł]
SPRZEDAŻ [link wygasł]

4. do urzędu komunikacji idziecie razem lub ojciec Cię upoważnia
tu możesz pobrać upoważnienie [link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia luksusowego modelu Reinastella od Renault
    Sprzedawana od 1929 do 1934 roku Reinastella jest pierwszym modelem z serii "stella". Model ten nazywany był królową luksusu i prestiżu, ale zabłysnął również innowacjami. Niestety ze względu na światowy kryzys ...