Wygięte felgi, problem z reklamacją

18 Lut 2018, 12:52

Witam

W zeszłym roku kupiłem komplet felg stalowych (stylizowanych na aluminiowe) z pewnego popularnego serwisu internetowego. Były używane jakieś 3 miesiące a następnie przeleżały całe lato by ponownie być założone w tym roku. Niestety, po założeniu, okazało się że przy prędkości wiekszej niż 80km/h samochód wpada w niesamowite drgania. Po zdjęciu kół okazało się że wszystkie 4 felgi są wygięte, niestety reklamacja nie została uznana (napisali że nie jest to wada fabryczna).
Co można z tym zrobić? Napisali że mogę na własny koszt wysłać gdzieś te felgi, lecz co jak nie uznają gwarancji? Chyba logicznym jest, że jeśli wszystkie 4 felgi wygięły się w ten sam sposób to nie jest to wina użytkownika.
Istnieje też drugi wątek tej sprawy, ponieważ mechanik zamocował te felgi nakrętkami od aluminiowych, a po miesiącu w innym warsztacie mechanik zauważył że nakrętki te nie pasują (stożki mają inne rozmiary). Czy złe nakrętki mocujące mogłyby być przyczyną takiej usterki felg? Fakt pozostaje faktem, że rok temu nie było żadnych objawów, a pojawiły się one pierwszego dnia po założeniu w tym roku.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
RealLogan
Obserwowany

Auto: Focus MK2

18 Lut 2018, 13:26

Felgi od leżenia napewno się nie wygięły to jest pewne, walcząc o reklamacje tylko się ośmieszysz.
RealLogan napisał(a):Czy złe nakrętki mocujące mogłyby być przyczyną takiej usterki felg?
oczywiście że tak
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lut 2018, 19:50

Jeżeli wszystkie felgi masz tak samo krzywe to bardzo prawdopodobne jest to że tak się stało od złych nakrętek. A jeżeli faktycznie tak jest to reklamację powinieneś składać u wulkanizatora który zakładał te nakrętki i nie sprawdził że nie pasują.
Kupowałeś je sam czy wulkanizator Ci takie polecił?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...