Wygłuszenie bagażnika

14 Cze 2020, 22:28

Witam, jak sprawdzić czy pod wygluszeniem bagażnika (wygłuszony matami i piankami) niezbiera się przypadkiem rdza, czy muszę co jakiś czas odklejac maty i sprawdzać?, Bo od spodu auta tez niezauwaze bo mam konserwację,,.

Czy takie wygłuszenie sprzyja rozkwitowi korozji?
rpw_2005
Nowicjusz

Miejscowość: PL
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.6 8v MPI 105km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Cze 2020, 06:13

Tego się sprawdzisz bez zerwania maty, jeżeli było przyklejone na ognisko korozji to jest czego się obawiać ale jeżeli na gola blachę i przyklejone szczelnie to nie powinna rdza się tam dostać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Cze 2020, 07:41

rpw_2005 napisał(a):czy muszę co jakiś czas odklejac maty i sprawdzać?
Bez odklejenia maty nie dowiesz się co jest pod nią. Jednak najczęściej jak podwozie jest w dobrym stanie to we wnętrzu nie ma się czego obawiać. Myślę że tu nikt na korozję raczej by mat wygłuszających nie przyklejał.

rpw_2005 napisał(a):Bo od spodu auta tez niezauwaze bo mam konserwację
Jaką masz konserwację od spodu, baranek? I ile lat ma samochód. Masz gdzieś widoczne oznaki korozji na nadwoziu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2020, 09:13

jesli chodzi o rdze to tylko progi robilem bo tylko tam była (juz jej niema)

od spodu bagaznik jest caly w konserwacji , wyglada to na konserwacje boll albo valvoline, tam od kolektora jest pseudo sportowy uklad wydechowy i maty fajnie go wyciszaja w srodku, niechcialbym sie ich pozbywać.

jak by zaczelo rdzewiec to odpadała by konserwacja? czy nic niebylo by widac i nagle by mi kolo zapasowe wypadlo?
rpw_2005
Nowicjusz

15 Cze 2020, 09:22

rpw_2005 napisał(a):jak by zaczelo rdzewiec to odpadała by konserwacja? czy nic niebylo by widac i nagle by mi kolo zapasowe wypadlo?
Aż tak to nie :) Jak by było kiepsko zrobione to po kilku miesiącach zaczęło by być widać miejsca zardzewiałe.
Myślę że warto obserwować i na razie nie przejmować się tym problemem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2020, 16:16

bede obserwował od zewnącz pod autem czy konserwacja nieodpada , narazie rdzy tam niewidać.
rpw_2005
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...