Wygoda/automat w cenie do 25 tys

10 Lis 2019, 21:10

Cześć, obecnie jeżdżę VW Borą w dieslu, niestety nie robię już dużych rocznych przebiegów, teraz to około 10tys km na rok. Dotychczasowe używanie 20 letniego auta daje się już mocno we znaki, co chwilę coś się zepsuje, blacharka z każdej strony gnije. Dlatego też wolałbym czegoś świeżego, może nawet coś z innej marki.

Teraz trochę informacji jak używam auta: przebieg do 10 tys km, 80% miasto 20% trasa. Budżet na auto 20-27 tyś zł, nie będę ukrywać że im mniej tym lepiej, reszta pójdzie na ewentualny większy serwis.

Szukam samochodu w automacie i to jest warunek podstawowy, dalej nadwozie typu sedan ew. crossover (terenówka) lub coupe, kombi odpada. Cenię sobie też dynamiczność tj. moc auta także mogą być większe pojemności ale żeby też nie przesadzać z silnikami 6.0 :). Silnik benzynowy, rozważam też montaż LPG. Autko będzie również wykorzystywane na bezdrożach tj. jazda pod namiot, jakiś camping i przyszłościowo możliwe ciągnięcie przyczepy kempingowej.
Jeździłem chryslerem sebring i samo auto idealnie pomykało jak na moje wymagania. Ważnym aspektem jest komfort jazdy.

Moje sugestie: Kia Sorento, Hyundai Sonata, Chrysler Pacifica.

Dziękuję i czekam na opinie.
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Lis 2019, 22:27

Przeglądałem oferty na rynku wtórnym przy założeniu, że będzie to auto benzynowe zasilane z gazem lub bez(ale raczej dołożę), skrzynia automatyczna tak do mojego budżetu. Przewiduję, że w najbliższej przyszłości samochód ten będzie ciągnął właśnie przyczepę kempingową.
W dalszym ciągu Chrysler Pacifica, Hyundai Tucson, Hyundai Santa Fe, Kia Sorento (tutaj dużo suvów że względu na opcję napędu 4x4). Poza tym Audi A4 B7, Ford mondeo mk4.

W dalszym ciągu liczę na pomoc, bo czym dłużej oglądam tym gorzej :)
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2019, 00:12

Mondeo 2.0 lub 2.5 będzie ok. Ale uważaj na automaty - bierz z klasyczną przekładnią Aisina AWF21 (chyba tylko przedlifty), bo skrzynie typu Powershift (dwusprzęgłowe) lubią się sypać.
Przy LPG do powyższych silników musisz uważać na skład mieszanki i luz zaworowy - są na to czułe.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...